Να αποσυρθεί «η κατάπτυστη και επικίνδυνη τροπολογία» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που βοηθάει υπόδικους επιχειρηματίες να παραμείνουν στην διοίκηση αθλητικών ομάδων απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έδινε τη δυνατότητα σε υπόδικους επιχειρηματίες να συνεχίσουν να έχουν μετοχές ανωνύμων αθλητικών εταιρειών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Έως σήμερα η νομοθεσία απαγόρευε σε κάποιον να διοικεί αθλητικές ομάδες εφόσον έχει καταδικαστεί τελεσίδικα, δηλαδή, εφόσον έχει καταδικαστεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αντικατέστησε τη λέξη «τελεσίδικα» με τη λέξη «αμετάκλητα», κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα σε υπόδικους να παραμένουν στη θέση τους έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο.
«Σας την επιστρέφουμε ως απαράδεκτη», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας πως η τροπολογία αυτή δείχνει ότι «ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει πάτο.”
Για το άρθρο 2 της τροπολογίας ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε:
“Με το άρθρο 2 της τροπολογίας είμαστε κάθετα αντίθετοι! Είναι απαράδεκτη. Ούτε καν καλέσατε τους εργαζόμενους σε διαβούλευση. Τους απαξιώσατε επιδεικτικά. Σας ζητάμε να την αποσύρετε.
Καταργεί τις 4 τεχνικές υπηρεσίες Δημόσιων έργων (ΕΥΔΕ) (Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου και Κέρκυρας, Έβρου, Κρήτης και Δωδεκανήσων), με αρμοδιότητα μεγάλα έργα υποδομής, με την αιτιολογία ότι «αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσλειτουργίες, οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωση που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική πραγμάτωση της αποστολή τους».
Η υποστελέχωση και η υποβάθμισή τους, ήταν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων, ώστε να ωριμάσει αυτό που κάνετε με την παρούσα τροπολογία.
Ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Τομέα εκχώρηση των μεγάλων έργων υποδομής στα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο σχεδιασμός τους με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κι αυτό μυρίζει πολλά και διάφορα σκάνδαλα, αρκεί να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων.
Η κυβέρνηση, ενισχύει και αναβαθμίζει τον ΟΑΚ ΑΕ, όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση. Μεταφέρει σε ένα φορέα ιδιωτικού δικαίου, τις όποιες αρμοδιότητες είχαν μείνει στο κράτος, χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση των μεγάλων έργων της περιφέρειας Κρήτης, ώστε να εξυπηρετεί πιο ευέλικτα το μεγάλο κεφάλαιο.
Από το 2013, το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί στη συγκρότησή του. Η επιλογή της ΑΕ ως μορφή, όπως και οι αναπτυξιακές εταιρείες ΑΕ στους ΟΤΑ, γίνεται, για να μπουν απ’ ευθείας μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές. Για να φέρουν τα αναπτυξιακά εργαλεία του κράτους πιο κοντά στον άμεσο έλεγχο του κεφαλαίου.
Μεγάλα έργα θα ανατίθενται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες στους κατασκευαστικούς ομίλους, κανείς δεν θα επιβλέπει ή η όποια επίβλεψη κι αν υπάρξει θα είναι για τα μάτια του κόσμου. Κάπως έτσι
γεννιούνται τα σκάνδαλα που αποτελούν βασικό συστατικό του καπιταλισμού.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΕΥΔΕ και κυρίως Κρήτης και Δωδεκανήσων.
Αντί λοιπόν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή τους, καταργούνται, και για τις 3 από αυτές προβλέπεται η ενσωμάτωσή τους σε άλλες ήδη υπάρχουσες ΕΥΔΕ, οι αρμοδιότητες της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσου παραχωρούνται στον Ο.Α.Κ. Α.Ε. ενώ το προσωπικό της ΕΥΔΕ (δημόσιοι υπάλληλοι) αποσπώνται για 2 έτη στην Ανώνυμη Εταιρεία.
Αποτελεί εμπαιγμό, διότι δεν διασφαλίζει ούτε οργανικές θέσεις, ούτε εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα.
Παραμένει αβέβαιο το τι θα γίνει μετά την παρέλευση της διετίας αυτής. Η κυβέρνηση τους αποσπά στον ΟΑΚ ΑΕ, για να τους πετάξει αργότερα στο δρόμο.
Όπως και η αναφορά για διατήρηση των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων «τηρουμένων των προϋποθέσεων καταβολής» είναι κοροϊδία. Για πείτε μας, ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις για να τις ξέρουμε. Κάτι θα ξέρετε παραπάνω.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην τροπολογία, απαιτεί την απόσυρσή της και ταυτόχρονα διεκδικεί :
- Να καταργηθούν όλα τα νομοθετήματα που προωθούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων δημόσιων υπηρεσιών σε ΑΕ.
- Να ενισχυθούν οι υπηρεσιών του δημοσίου που θα ασκούν αποκλειστικά αυτές τις αρμοδιότητες που πάνε να δώσουν στις ΑΕ.
- Την αυτονόητη διασφάλιση των εργασιακών – μισθολογικών – ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων του προσωπικού των σημερινών οργανισμών και υπηρεσιών.».
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη