«Η κυβέρνηση δεν θέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σας το λέει ένας άνθρωπος, που κινείται από το χώρο του κέντρου προς τα δεξιά, διότι αν ήθελε θα λάμβανε μέτρα, όπως έχουν λάβει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επιδοτήσεις για να μείνουμε και όχι διαδικασία δανείων», ανέφερε ο Διονύσης Μπουλούτας, μέλος της Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας
«Η κυβέρνηση δεν θέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σας το λέει ένας άνθρωπος, που κινείται από το χώρο του κέντρου προς τα δεξιά, δεν θέλει η κυβέρνηση να ζήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι αν ήθελε θα λάμβανε μέτρα, όπως έχουν λάβει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επιδοτήσεις για να μείνουμε και όχι διαδικασία δανείων» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» το μέλος της Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας, Διονύσης Μπουλούτας.
Μετά από 24 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του καταστήματός του στο Κατάκολο Ηλείας αναγκάζεται σε λίγες ημέρες να παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησης του, διότι, όπως λέει τα κυβερνητικά μέτρα δεν του αφήνουν άλλα περιθώρια, για να προσπαθήσει να κρατήσει ανοικτή, την υγιής επιχείρησή του.
«Έχω δυο επιχειρήσεις στην περιοχή και την μια την παραδίδω τέλος του μήνα», ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΤΕΠΙΧ είπε ότι παρόλο, που εγκρίθηκε το δάνειό του, όταν έφτασε με την αίτηση στην τράπεζα, η απάντηση, που έλαβε ήταν απογοητευτική. «Δικαιούστε 25.000 ευρώ, ξέρετε έχετε κάποιες καταθέσεις, βάλτε τες εγγύηση για να σας δώσουμε το δάνειο, κ. διευθυντά το ελληνικό δημόσιο δικαιούται κατά ποσοστό 80%, δεν ξέρω τίποτε, θα πάρουν χρήματα όσοι υποθηκεύσουν ή έχουν κάποιες καταθέσεις και θα τις βάλουν ως εγγύηση. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν στηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Αν ήθελαν να την στηρίξουν θα το είχαν κάνει, αλλά είναι πολύ αργά, διότι έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας».
Το 95% των καταστηματαρχών, που ενοικιάζουν χώρους στο Κατάκολο, για εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, κατέβασαν ρολά, μη αντέχοντας τα λειτουργικά έξοδα και περίπου 40-50 άτομα, που απασχολούνταν σε αυτές, οδηγήθηκαν στην ανεργία. «Έχουν παραδώσει τα κλειδιά. Δεν μπορούν να τις κρατήσουν με τα μερικά μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι αστεία. Δεν υπάρχει βοήθεια από την πολιτεία, αν εξαιρέσετε την μείωση του 40% στο ενοίκιο για κάποιους μήνες στο ενοίκιο και τα 800 ευρώ, που δεν είναι χρήματα για να δώσεις σε μια υγιής επιχείρηση, είναι αστειότητες. Επίσης, είναι τραγικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2020, ξεκινούν να πληρώνονται από τον Αύγουστο, κάτι, που είναι αδύνατο να γίνει, δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να πληρώσουν» δήλωσε.
Το λιμάνι του Κατάκολου κατέχει πανελλαδικά την 5η θέση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, όμως το φετινό καλοκαίρι δεν είναι όπως τα προηγούμενα. «Το κομμάτι της κρουαζιέρας φέτος σε ότι έχει σχέση με τις αφίξεις έχει σταματήσει και την ίδια εικόνα περιμένουμε και για το 2021, καθώς και για την επόμενη χρονιά τα μηνύματα είναι δυσοίωνα. Θα είναι πολύ μικρές οι αφίξεις, μιλάμε για 20%-30% των φετινών αφίξεων, που θα άγγιζαν τα 250 κρουαζιερόπλοια και του χρόνου θα είναι 50-60 κρουαζιερόπλοια, κάτι, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» εξήγησε ο κ. Μπουλούτας.
Τα ενοίκια στην περιοχή του Κατακόλου, σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα 1.000-1.500 ευρώ, με τους καταστηματάρχες, χωρίς είσπραξη εδώ μήνες, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Αν έχουμε και ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες, που κατάφεραν να πάρουν δάνειο μέσω ΤΕΠΙΧ; Αν έχω υποθηκεύσει το σπίτι μου, θα έρθει η τράπεζα να μου το πάρει; Ποια είναι η προστασία της πολιτείας» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «ντρέπομαι και λυπάμαι ειλικρινά για αυτή την κατάσταση. Εύχομαι αυτοί, που διοικούν να ακούσουν τις αγωνιώδης φωνές των επαγγελματιών και επιχειρηματιών και να σκύψουν, έστω και τώρα πάνω στο πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Μπουλούτης.