Τα γνωστά Μητσοτακέικα πολιτικά κόλπα

Του Γιώργου Δημητρίου

Ο ”Αρχοντοχωριάτης”, θεατρικό έργο ,μία ηθογραφία που σατιρίζει τον νεοπλουτισμό της αστικής τάξης ,που προσπαθεί να μιμηθεί την “υψηλή κοινωνία” να αποκτήσει εξουσία, τίτλους, μαϊμουδίζοντας συνήθειες, τρόπους και συμπεριφορές των “ευγενών” στα όρια του γελοίου.(Μολιέρος,1670)

Οσο αυτή η μανία τους περιορίζεται στον εαυτό τους,η μανία αυτή είναι ακίνδυνη.Αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη όταν οι ”αρχοντοχωριάτες” αρχίζουν να ρυθμίζουν τις ζωές των άλλων.

Ελληνες ευγενείς έπαψαν να υπάρχουν απο το 1453 με την  πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας,όμως δεν σταμάτησαν να εκλέγονται οι γραφικοί τύποι παντού ανά  τον κόσμο,και σε όλους τους κομματικούς οργανισμούς. (Why people keep electing idiots, The Gaurdian, 2 April.2015,Dr. Dean Bernet, Cardiff University)

Σε αριστερά κόμματα, άλλος με ένα μουσάκι παριστάνει τον Λένιν ή το Σιόρ Διονύσιο, άλλος τον επαναστάτη Τσέ και άλλοι τους αυτόκλητους συνδικαλιστές Ζορό προστάτες των αδυνάμων.

Στα δεξιά κόμματα ,άλλος παριστάνει τον Αγγλο φιλόσοφο,άλλος το διοικητή της Χωροφυλακής, άλλοι τον κ.Ζαμπούνη της αστικής ευγένειας, άλλοι τον μακεδονομάχο πατριώτη και άλλος γνωρίζει ”το φάρμακον διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. (Ρήση στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο)

Ολοι αυτοί συμβάλλουν στην καθημερινή παραπληροφόρηση του Ελληνα πολίτη, εκτοξεύοντας απίθανες μπούρδες.

Στην κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη ενδημεί και μία άλλη κατηγορία, η φυλή των ”αρχοντοχωριατών”.Πρόκειται για πολιτικές οικογένειες βαρώνων της εξουσίας και της επιχειρηματικότητας.

Δίπλα τους μία ευτυχώς μικρή ομάδα βουλευτών για τα ”θελήματα” οι οποίοι με τη σειρά τους μαϊμουδίζουν τους ”αρχοντοχωριάτες παριστάνοντας τους μεγαλοαστούς και τα είδωλα της αριστείας.

Το επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη καινοτομεί και εντάσσει στο κυβερνητικό σχήμα,ολίγον από ΣΕΒ, ολίγον καναλάρχες ως ”αφανείς εταίρους”, ολίγον από ακροδεξιά “πατριωτική” σκέψη και έτσι το επιτελικό κράτος παρουσιάζει αξιοσημείωτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Είναι απολύτως υποκειμενικό, αβάσιμο και ατεκμηρίωτο το γεγονός ότι όλοι αυτοί φέρονται να είναι στην κορυφή της πυραμίδας που παραπληροφορεί εδώ και πολλά χρόνια τον Ελληνα πολίτη, με σκοπό την ικανοποίηση της μανίας τους για το κρατικό χρήμα και την εξουσία.

Η παραπληροφόρηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο,ενώ η πολιτική του κ.Μητσοτάκη είναι μία μεταχειρισμένη εμπειρία του 1989,του αειμνήστου Κ.Μητσοτάκη, με πολύ ψέμα,διχασμό, (Ο Α.Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο-ο Α.Παπανδρέου είναι ο αρχηγός της 17Ν, επενδύσεις στην Ελλάδα έταζε με το τσουβάλι…θα γέμιζε την Ελλάδα με αποθέματα αξιοπιστίας…ήρθα για να ενώσω και όχι να διχάσω και άλλες τέτοιες ιστορίες για  παραμύθια).

Τα ίδια Μητσοτακέικα πολιτικά κόλπα επαναλαμβάνονται και σήμερα,και μας δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του συλλογισμού μας.

Οι Ελληνες ελάχιστα γνωρίζουν από τις δημόσιες υποθέσεις,παραπληροφορούνται,και το ερώτημα είναι εάν οι πολίτες είναι σωστά εξοπλισμένοι για να παίξουν το ρόλο που τους ζητά η Δημοκρατία.

Οι ”αρχοντοχωριάτες” και οι αυλικοί τους κατά ειρωνικό τρόπο πιστεύουν ότι οι ίδιοι είναι γνώστες-ειδικοί,και πολύ υπεύθυνοι πολιτικοί και οικονομικοί διαχειριστές,ενώ ήταν ακριβώς οι ίδιοι που στο πρόσφατο παρελθόν βούλιαξαν τη χώρα.

“Όσο υπεύθυνοι και γνώστες ισχυρίζονται ότι είναι κάποιοι πολιτικοί, συνήθως τόσο ΑΣΧΕΤΟΙ είναι”. (Μελέτη Cognoscenti of the bamboozment,Todd Gutlin,award Bosch Berlin Prize)

“Οι κακώς ενημερωμένοι πολίτες είναι επικίνδυνοι για τη δημοκρατία ,δέν ξέρουν τί έπρεπε να ξέρουν,και οι παραπληροφορητές πιστεύουν ότι γνωρίζουν κάτι,αλλά δεν το γνωρίζουν”. Είναι η διαφορά μεταξύ άγνοιας και παραλογισμού( Jemie Bamber,Duke University U.S.A)

“Οι πολίτες προτιμούν την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες,παρά επιθυμούν την αποκάλυψη της αλήθειας. Εχουμε απεριόριστη ικανότητα να αγνοούμε την αλήθεια”.

(Dr.Daniel Kahneman,Nobel award).

Η μεγάλη παραπληροφόρηση απο τα απεγνωσμένα για έσοδα ΜΜΕ με το χρήμα του Ελληνα φορολογούμενου,κάνει τους περισσότερους πολίτες να μη μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια απο την εναλλακτική πραγματικότητα του κ.Μητσοτάκη. Διανύουμε την εποχή όπου τα γεγονότα τα διαμορφώνει όλο και περισσότερο η φυλή των ”αρχοντοχωριατών”.

Οι δημοσιογράφοι αντί να ζητούν τις κυβερνητικές ευθύνες, κάνοντας ως όφειλαν κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση,αντιπολιτεύονται την  αντιπολίτευση.Προσπαθούν να “ισορροπήσουν”, δίνοντας την ευκαιρία στην κάθε πλευρά να αναπτύξει την υπόθεσή της.

Είναι μία λογικοφανής δημοσιογραφική προσέγγιση για να αυτοπροστατεύονται απο κατηγορίες προκατάληψης.

Ωστόσο η προσέγγιση αυτή καταρρέει όταν η μία πλευρά δημιουργεί με κυβερνητικές πράξεις τα γεγονότα.Το επιχείρημα γελοιοποιείται τελείως οταν τα κανάλια επιδοτούνται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ απο την τσέπη και το υστέρημα του φορολογούμενου.

Στη συνέχεια η “ισορροπημένη” αναφορά των δημοσιογράφων βασίζεται σε αυτό που λέει ο James Fallows στο Atlantic και αποκαλεί ψευδή “ισοδυναμία”, δηλαδή την παράλληλη παρουσίαση δύο κομματικών θέσεων οι οποίες διαφέρουν έντονα μεταξύ τους, στην πραγματική τους ακεραιότητα.

Οι κομματικές εκπομπές ή αυτές που επιδοτούνται με χρήματα των φορολογουμένων, φιλοξενούν την τρομοκρατική και ”πατριωτική” οργή, επιδιώκοντας να πείσουν τους τηλεθεατές τους ότι ο Σύριζα έχει την τάση να καταστρέψει την Ελλάδα,υποθάλπει τρομοκράτες κλπ κλπ.

Η κρίση της Μητσοτάκειας παραπληροφόρησης τρέχει βαθύτερα απο μία δέσμη λανθασμένων σκέψεων που κτυπά τα κεφάλια των ανθρώπων.

“Μόλις η χώρα απο τη δεκαετία του 1990,ανέχεται την ανεντιμότητα, τον ανακριβισμό και την πνευματική τεμπελιά, τότε όλα θα καταρρεύσουν.Η άνοδος των δημαγωγών ενισχύεται από ανθρώπους για τους οποίους η διάκριση μεταξύ γεγονότος και φαντασίας, αληθινή και ψεύτικη, δεν υπάρχει πλέον”. (Dr.Hannah Arendt,Israel)

ΥΓ: κυρία Γεννηματά, κύριε Τσίπρα, σταματήστε αυτή την κατάσταση με κάθε νόμιμο μέσο, ανένδοτος δικαστικός αγώνας για να μη το ξανακάνουν από οποιοδήποτε κόμμα ξανά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί