Κείμενο που θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ συνέταξαν Αφρικανικές χώρες, με στόχο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής που ζουν στις ΗΠΑ
Αφρικανικές χώρες έχουν συντάξει κείμενο με το οποίο ζητούν από τον ΟΗΕ να ερευνήσει “τον συστημικό ρατσισμό” και “την αστυνομική βία” στις ΗΠΑ και αλλού, με στόχο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Στο προσχέδιο, το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των διπλωματών στη Γενεύη, οι αφρικανικές χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους “για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Αφρικανών και των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής”.
Το κείμενο θα συζητηθεί την Τετάρτη στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Το 47μελές Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως έπειτα από αίτημα της Μπουρκίνα Φάσο το οποίο υποβλήθηκε εκ μέρους των αφρικανικών χωρών μετά τον θάνατο στις 25 Μαΐου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες αποχώρησαν πριν δύο χρόνια από το Συμβούλιο κατηγορώντας το ότι είναι προκατειλημμένο εναντίον του Ισραήλ, δεν έχουν σχολιάσει την κίνηση αυτή των αφρικανικών χωρών.
Το προσχέδιο, που ενδέχεται να τροποποιηθεί έπειτα από διαβουλεύσεις, ζητεί τη δημιουργία “μιας ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας (…) προκειμένου να επαληθεύσει γεγονότα και συνθήκες που σχετίζονται με τον συστημικό ρατσισμό, τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την κακοποίηση Αφρικανών και ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου”.
Η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει την αντίδραση των ομοσπονδιακών, των τοπικών και των κρατιδιακών κυβερνήσεων απέναντι στις ειρηνικές διαδηλώσεις, “περιλαμβανομένης της καταγγελλόμενης χρήσης υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών, περαστικών και δημοσιογράφων”.
Το προσχέδιο ζητεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να συνεργαστούν πλήρως με την έρευνα, τα πρώτα ευρήματα της οποίας να προβλέπεται να ανακοινωθούν σε ένα χρόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ