Την εικόνα μιας ασφαλούς χώρας εν μέσω πανδημίας, η οποία έχει οργανωμένο σχέδιο για την υποδοχή των φετινών τουριστών, επιχείρησε να δώσει για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο του μήνυμα προς τους πιθανούς επισκέπτες της Ελλάδας.
Μιλώντας στο CNN και στον Fareed Zakaria από τη Σαντορίνη, ο πρωθυπουργός είχε προφανώς το μυαλό του στην επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού που συμβάλλει σημαντικά στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, τη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολογεί επί της ουσίας το άνοιγμα των συνόρων ακόμα και για κατοίκους κρατών που χτύπησε ιδιαίτερα η πανδημία, αψηφώντας τους σχετικούς κινδύνους που δημιουργούνται.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην αναφερθεί σε ορισμένες βασικές «λεπτομέρειες», όπως το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ», όμως δεν πρόσθεσε ότι από την 1η Ιουλίου είναι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί κι όχι καθολικοί.
Επίσης, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη του τις επισημάνσεις επιδημιολόγων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους για δεύτερο εισαγόμενο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας πως αποτελεί «ρίσκο» το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα.
Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν το άνοιγμα της Ελλάδας στην τουριστική αγορά, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο CNN, υποστήριξε πως η χώρα μας μελέτησε προσεκτικά χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό, ώστε να αποτιμήσει αντικειμενικά κάθε ενδεχόμενο.
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πάντως πως «καθώς ανοίγουμε τη χώρα, ο κίνδυνος προφανώς αυξάνεται», αναγνωρίζοντας πως «το κύριο μέλημά μας είναι πώς θα χειριστούμε το άνοιγμα της χώρας, ώστε να υποδεχθεί ξένους επισκέπτες». Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως «έχουμε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για τον σκοπό αυτόν», που «θα το κάνουμε σταδιακά».
Νωρίτερα, είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους πολίτες σχετικά με τα λίγα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «η επιτυχία μας οφείλεται κυρίως σε αυτούς», ενώ στον οικονομικό τομέα, παραδέχθηκε πως το 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.