Προτάσεις με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, περιλαμβάνονται στην κοινή επιστολή των παραγωγικών φορέων της Κρήτης και του Αντιπεριφερειάρχη στους τομείς Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αντώνη Παπαδεράκη, την οποία κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι των φορέων και ο Αντιπεριφερειάρχης, υπογραμμίζουν την ανεπάρκεια των μέχρι σήμερα ληφθέντων μέτρων, τονίζοντας ότι οι δυσκολίες στη λειτουργία της αγοράς καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
«Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσπαθεί άλλοτε με ημίμετρα και άλλοτε με επικοινωνιακές φανφάρες του τύπου “24 δις στην αγορά”, να πείσει τον ελληνικό λαό ότι στηρίζει τους επιχειρηματίες. Τους καλούμε έστω και σήμερα να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να ακούσουν επιτέλους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν καθημερινά και αγωνιούν για το μέλλον τους.», δήλωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης.
Συνοπτικά τα μέτα που πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδεράκης και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νησιού (Επιμελητήρια Κρήτης, Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κρήτης, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, ΤΕΕ/ΤΑΚ και ΟΕΕ/ΤΑΚ):
1. Άμεση ενεργοποίηση ενός πακέτου μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης των ΜμΕ σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.
2. Ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων στις 30/3/2020, με παράλληλη διευκρίνηση του επιτοκίου.
3. Απλοποίηση των προϋποθέσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ,ιδιαίτερα των εγγυήσεων που απαιτούν οι τράπεζες, και με μέτρα αποτροπής του αποθησαυρισμού των χορηγούμενων δανείων. Επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinancing).
4. Διαφοροποίηση εφαρμογής του προγράμματος SURE με στήριξη της εργασίας δηλ. του πλήρη μισθού και όχι της ανεργίας.
5. Ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεξόφλητων επιταγών με βάση τη πρόταση που είχαμε διατυπώσει .
6. Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο ποσό ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
7. Εφαρμογή της ελάχιστης φορολογικής κλίμακας (9%) για ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το έτος 2020 (φορολογικό 2019) με την παράλληλη μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα των επιχειρήσεων, σε αναλογία με τη μείωση των ενοικίων.
8. Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων για τα ενταγμένα σχέδια στους Αναπτυξιακούς Νόμους.
9. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για ταχεία αποπληρωμή εκτελεσθέντων έργων και υλοποίηση ώριμων έργων Περιφερειακής σημασίας.
10.Αύξηση του ορίου των (σωρευτικών) ενισχύσεων de minimis 200.000€ για τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία .