Με μεθόδευση για να παρακάμψει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και με αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τους διαγωνισμούς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κλείνει το μάτι» στις πολυεθνικές ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών, είπε το μέλος του ΔΣ (εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους) Γιώργος Αλεξανδράκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να διαταράξει μία ιδανική υδατική ισορροπία που υπάρχει από το 1980 στην Ελλάδα, είπε ο κ. Αλεξανδράκης. Η ΕΥΔΑΠ διαχειριζόταν και συντηρούσε όλο το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) που ξεκινά από τα φράγματα στον Εύηνο και τον Μόρνο, την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, την λίμνη Υλίκη, τα υδραγωγεία, τα κανάλια, αποθέματα νερού σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Αττική).
Το 1999 με την μετοχοποίησή της χωρίστηκε σε ΕΥΔΑΠ Παγίων (που ελέγχεται καθ` ολοκληρία από το υπουργείο Υποδομών & μεταφορών) και ΕΥΔΑΠ ΑΕ, με την πρώτη να ελέγχει το ΕΥΣ και να το διαθέτει στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ που το συντηρεί και το διαχειρίζεται ως σήμερα. Το κόστος του αδιύλιστου νερού που παίρνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ από την ΕΥΔΑΠ Παγίων συμψηφίζεται με το κόστος των παροχών που προσφέρει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν, δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ λόγω απόφασης του ΣτΕ που επιβάλλει το 50+1% να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Έρχεται λοιπόν από την πίσω πόρτα να εκχωρήσει το ΕΥΣ σε ιδιώτες με το πρόσχημα περί… ανταγωνισμού. Και προκήρυξε διαγωνισμούς στους οποίους με το υπάρχουν πλαίσιο δεν μπορεί να συμμετέχει… η ΕΥΔΑΠ! Προκηρύσσει διαγωνισμό για ένα, μοναδικό, δίκτυο, που ο ιδιώτης που θα το πάρει θα εμπορεύεται το νερό με όποια τιμή θέλει, ενώ η ΕΥΔΑΠ αποκλείεται από την διαγωνιστική διαδικασία. Είναι πρωτόγνωρο, «κλείνουν το μάτι» στις μεγάλες πολυεθνικές που διαχειρίζονται υδάτινα αποθέματα, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια θέλουν να μπουν και στην ΕΥΔΑΠ.
Όλο αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μετακύλιση μεγάλου κόστους στους τελικούς καταναλωτές, όπως τόνισε ο κ. Αλεξανδράκης.