Στα ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης αναλαμβάνει αποστολή το νεοαποκτηθέν τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» στα τέλη του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ», μετά τη διαδικασία συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε λιμάνι της Μερσίνας.
«Η Τουρκία αφότου ολοκληρώσει τις 50.000 τ.χλμ. τρισδιάστατες και 52.000 τ.χλμ. δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με τα ερευνητικά σκάφη Ορούτς Ρέις και Μπάρμπαρος Χαϋρετίν Πασά, καθώς και το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ, θα στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο Κανουνί στη Λιβύη. Οι διαδικασίες συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας, που παραλήφθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και ονομάστηκε Κανουνί, βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας. Η ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) για περιοχές ανοιχτά της Λιβύης και, όπως έγινε γνωστό, το σκάφος θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Λιβύη προς τα τέλη του έτους» αναφέρει το δημοσίευμα, που επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν υποχωρεί ως προς τα διεθνή της δικαιώματα και συνεχίζει στο 100% τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προβαίνοντας στα ανάλογα στρατηγικά βήματα».
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία εξετάζει και την κατασκευή αγωγού, προκειμένου να μεταφερθεί το φυσικό αέριο που πιθανόν να βρει στην ανατολική Μεσόγειο μέσω του ψευδοκράτους στην Ευρώπη. «Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη ξεκινήσει μία οικονομοτεχνική μελέτη για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων μέσω της ΤΔΒΚ στην Τουρκία και, εν συνεχεία, στην Ευρώπη», αναφέρει η «Σαμπάχ».
Δείτε επίσης: Σχέδιο για πλωτό φράγμα κατά της Τουρκίας: Ο κρίσιμος ρόλος του ναύσταθμου της Σούδας