Λίγο μετά τα χειροκροτήματα στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε» τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ενώ αρνήθηκε να προσδιορίσει το ύψος της ύφεσης, κάνοντας πρόβλεψη για 5 – 10%
«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά. Προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει όμως όλοι να λάβουμε υπόψη ότι οι κεντρικές οδηγίες των ειδικών, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star (Δευτέρα 25/5/20).
«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα».
Τελικά «κάτι συνέβη» στον Έβρο
Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο τόνισε: «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι στον Έβρο». Όταν όμως η δημοσιογράφος τον ρώτησε για το διάβημα του ΥΠΕΞ, απάντησε ότι υπήρξαν στρατεύματα στην περιοχή και ήθελαν να προλάβουν ενδεχόμενο έντασης. Άρα, παραδέχτηκε ό,τι κάτι «συνέβη».
Ανακοίνωσε επίσης νέο φράχτη στις Φέρες Έβρου, ο οποίος θα κατασκευαστεί πιο πίσω από τα σύνορα.
Πρόβλεψη για… κάθε ενδεχόμενο!
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε την ύφεση από 5-10%, ένα τεράστιο δηλαδή εύρος που δεν αντέχει σε κριτική!
Για μεσαία τάξη, δήλωσε ότι ανησυχεί και ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης γιατί ίσως και να μην έχει κάνει όσα έπρεπε.
Παρακάλεσε δε τις τράπεζες να μην είναι πολύ σκληρές με τις δανειοδοτήσεις…
Ισχυρίστηκε επίσης ότι, πριν από την πανδημία, η οικονομία πήγαινε πολύ καλύτερα. Αυτό, βέβαια, συνιστά ένα από τα μεγάλα ψεύδη της κυβέρνησης: στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 η μείωση του ΑΕΠ έφτασε το0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, στο πιο αρνητικό τρίμηνο από το 2015. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο του 2019 επί Μητσοτάκη έφτασε στο 1,6% από 2,2% το α’ εξάμηνο του έτους επί ΣΥΡΙΖΑ (η καλύτερη επίδοση από το 2007). Ενώ, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το εξάμηνο της ΝΔ (όλα κι όλα 10 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται σε 0,09% από 10,2% το εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιος έτος.
Όλα αυτά ενώ οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
«Δεν μπορεί να ξέρει» ούτε για την ανεργία»
Μάλιστα σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις για την ανεργία που δίνουν ποσοστό 20%, είπε ότι και οι επιχειρηματίες πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους και να αναλάβουν μέρος της κρίσης, όπως έκανε το κράτος, με τα μέτρα ενίσχυσης που έλαβε (μειωμένα ενοίκια, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.), αλλά και σε πολύ μικρότερο βαθμό, «όπως είναι το σωστό», οι εργαζόμενοι.
Ειδικά για την ανεργία, είπε ότι «δεν μπορώ να το ξέρω», αλλά αυτό μπορεί να αναστραφεί από τον τουρισμό, ο οποίος σημείωσε «ξεκινάει ουσιαστικά από το μηδέν».
Επίσης υποσχέθηκε «μείωση των εργοδοτικών εισφορών», λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν «μετά το καλοκαίρι». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμείνει στις προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει κι κι άλλο πακέτο μείωσης φόρων όσο η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανεύθυνη τη συζήτηση περί προώρων εκλογών. Ωστόσο, «ξέχασε» ότι ο ίδιος είχε πυροδοτήσει την εν λόγω συζήτηση.
Είπε επίσης «όχι« σε ανασχηματισμό τώρα. Ωστόσο, «κάποια στιγμή θα γίνει».
Στο τραπέζι ξανα τα ΣΔΙΤ στην Υγεία
Η πιο ανησυχητικό αναφορά του είχε να κάνει με τη δημόσια Υγεία: Ενώ θυμήθηκε την αξία του ΕΣΥ και υποσχέθηκε ισχυρό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, εεπανέφερε στην ατζέντα τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα (και την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες), με αστήρικτα επιχειρήματα όπως το… καλύτερο σύστημα πληροφορικής στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας. «Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα» σημείωσε.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. «Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα» είπε. Επισήμανε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. «Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε. «Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο». Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.
Αμφιταλαντεύθηκε για το lockdown
O Κυρ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι αμφιταλαντεύθηκε για μία ημέρα για το lockdown. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το Lockdown γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει η ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».
«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο, γιατί θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown. Να μην είναι οριζόντια τα μέτρα αλλά στοχευμένα.