Καθίζηση 17,2% των φορολογικών εσόδων τον Απρίλιο εν αναμονή ενός ακόμη χειρότερου Μαΐου – Δεν θα δοθούν άλλες εκπτώσεις για ΦΠΑ, εισόδημα και ΕΝΦΙΑ παρότι το κίνητρο του 25% συγκράτησε την κατάρρευση
Σε αισθητή πτώση, κατά 17,2%, στα καθαρά φορολογικά έσοδα του Απριλίου, η οποία μάλιστα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη τον Μάιο, οδήγησε η ταμειακή στενότητα που επέφερε το lockdown στους Έλληνες φορολογούμενους. Η δε εικόνα των δημοσίων εσόδων θα ήταν ακόμη δυσμενέστερη για τα ταμεία του κράτους εάν δεν παρεχόταν στους φορολογούμενους η έκπτωση κατά 25% εφόσον είχαν τη δυνατότητα και επέλεξαν την έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και κυρίως του ΦΠΑ.
Παρότι όμως η εν λόγω έκπτωση του 25% υπήρξε ο λόγος για τον οποίο αποφεύχθηκε μια δραματικότερη κατάρρευση των εσόδων, αρμόδιοι κύκλοι διαμηνύουν ότι οι όποιες φορολογικές εκπτώσεις εξαντλήθηκαν και δεν προτίθεται το οικονομικό επιτελείο να αποφασίσει ούτε επανάληψή τους, αλλά ούτε και έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ. Και παρότι ακόμη οι ίδιες αναμένουν ότι ο Μάιος θα είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς εσόδων.
Όπως ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης για τα έσοδα τον Απρίλιο, αυτά μειώθηκαν σε σχέση με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού, από τα 3.428 εκατ. Ευρώ, στα 2.840 εκατ. ευρώ, μια μείωση που «είναι απρόσμενα χαμηλή με δεδομένο ότι τον Μάρτιο είχε ξεκινήσει το κλείσιμο της οικονομίας, ενώ ίσχυαν και οι φορολογικές αναστολές».
Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ακόμη πως τα στοιχεία του Απριλίου που δείχνουν τη χαμηλότερη μείωση εσόδων σε σχέση με εκείνη που φοβούνταν στο οικονομικό επιτελείο «δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό, αφού από πλευράς φορολογικών εσόδων οι συνέπειες του lockdown θα μεγιστοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο». Και τούτο «καθώς στα φορολογικά έσοδα υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ όσων συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και των επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα».
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το τετράμηνο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.062 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1.655 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 1.041 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.506 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.463 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
Όσον αφορά το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αυτό κατήλθε στα 14.110 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.343 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, «γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού». Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 60 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι» κατά τον μήνα Μάρτιο 2020.
Η ΑΥΓΗ