Τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 δημοσίευσε σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), την οποία κοινοποίησε στο Συμβούλιο. Το Ινστιτούτο εντοπίζει 52 διαφορετικές περιπτώσεις παραβίασης των ελευθεριών του Τύπου στα κράτη – μέλη του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με δύο αναφορές.
Η πρώτη αναφορά σχετίζεται με την “καραντίνα” στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από το υπουργείο Υγείας με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το υπουργείο έκλεισε την πρόσβαση σε ρεπορτάζ για τους συντάκτες για καθημερινή πληροφόρηση και καθιέρωσε την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν μόνο μία ερώτηση στο γραφείο Τύπου!
Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών με ανακοίνωσή της η παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» αναφερόμενη επίσης στην… παρέλαση υπουργών: «Ανακοινώσεις διαγγελματικού τύπου βαφτίζονται λαθραία συνεντεύξεις Τύπου, μόνο που απουσιάζει το βασικό συστατικό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων» σημείωνε η «Συσπείρωση» και συμπλήρωνε:
«Αλήθεια, πόσο δύσκολο θα ήταν, μετά από δύο μήνες, να οργανωθεί έστω μία πραγματική συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη από το πολυδιαφημισμένο από τον πρωθυπουργό νέο ψηφιακό κράτος;».
Η δεύτερη αναφορά του IPI για την Ελλάδα αφορά την επίθεση που έγινε στο κτήριο του ΣΚΑΙ στις 18 Απριλίου από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι κατηγόρησαν το κανάλι και το συγκρότημα του Νέου Φαλήρου ως φερέφωνο της κυβέρνησης.
Η έκθεση καταγράφει συγκεκριμένες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στις χώρες της Ευρώπης, με σοβαρότερες αυτές στην Ουγγαρία και την Τουρκία, αλλά και στην Ιταλία.