Κάθε τέσσερις ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική

Η πανδημία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην Λατινική Αμερική έτσι ώστε απαιτείται τεράστια σύνεση στις αποφάσεις που σχετίζονται με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνει η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (OPS). Η μετάδοση του ιού είναι ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, το Περού, η Χιλή και το Μεξικό, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 4 ή και λιγότερες ημέρες, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ και τον Καναδά, δήλωσε στον ενημερωτικό ιστότοπο IPS η γενική διευθύντρια του OPS Καρίσα Ετιέν.

Κι ενώ έως πρόσφατα η μάχη δινόταν στις μεγάλες πόλεις, όπως το Γουαγιακίλ στο Εκουαδόρ ή το Μανάους και το Σάο Πάολο στη Βραζιλία, τώρα η πανδημία πλήττει σφοδρά και μικρότερες πόλεις, με περιορισμένη δυναμικότητα του υγειονομικού συστήματος, τόνισε η Ετιέν προειδοποιώντας πως μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων πολύ σύντομα θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετάδοση του covid-19 και την επέκταση της πανδημίας σε κέντρα που ως τώρα δεν είχαν καθόλου ή σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας (με 162.000 κρούσματα και περισσότερους από 11.500 νεκρούς), επιμένει ότι δεν απαιτούνται περιοριστικά μέτρα κι ότι όπου αυτά υιοθετήθηκαν από τους τοπικούς κυβερνήτες πρέπει να αρθούν άμεσα. Στο Μεξικό, που διανύει την τρίτη φάση της πανδημίας και μετρά 36.000 κρούσματα και περισσότερους από 3.500 νεκρούς, ο πρόεδρος Λόπες Ομπραντόρ έχει ανακοινώσει ότι από τις 18 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις εξαγωγές, τις κατασκευές, την αυτοκινητοβιομηχανία και τον τουρισμό. Και στη Χιλή ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα αντιτίθεται σε μια αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της αρνητικής τους επίπτωσης στην οικονομία.

Στη Λατινική Αμερική έχουν καταγραφεί ως τώρα περισσότερα από 365.000 κρούσματα και πάνω από 20.150 θάνατοι. Άλλες χώρες με έχουν πληγεί πολύ είναι το Περού με 69.000 κρούσματα και 1.961 νεκρούς, ενώ στο Εκουαδόρ με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 29.000 και οι αρχές έχουν καταγράψει 2.127 θανάτους, ενώ χαρακτηρίζουν άλλους 1.515 ως «πιθανά οφειλόμενοι στον κορονοϊό».

Η OPS, το αμερικανικό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αϊτή, όπου «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να σημειωθεί μεγάλης κλίμακας έξαρση της επιδημίας, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση», σύμφωνα με την Ετιέν, καθώς το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι μέσα στην κοινότητα και είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει η ραγδαία μετάδοση: 17.000 Αϊτιανοί έχουν επιστρέψει από τη Δομινικανή Δημοκρατία όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου κι επιπλέον ένα μεγάλο μέρος των 12 εκ. κατοίκων της δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχετευτικό δίκτυο, ζει σε υπερ-συνωστισμένες παραγκουπόλεις όπου η καραντίνα είναι σχεδόν αδύνατη και η επισιτιστική ανασφάλεια απειλεί πολλούς με τον υποσιτισμό και την πείνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί