Έντονος είναι ο προβληματισμός στον χώρο της εστίασης καθώς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μειώνουν τα άτομα που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν εστιατόρια και καφετέριες καθώς θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.
Πρόκειται για έναν ακόμη κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις είναι συνυφασμένος με την τουριστική κίνηση.
Η μείωση του κόσμου που θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί θα προκαλέσει μείωση του τζίρου, μικρότερο αριθμό εργαζομένων ενώ από την άλλη πλευρά οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων θα τρέχουν κανονικά.
Σκέψεις για να δοθεί εξωτερικός χώρος
Συζητήσεις για να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα εστίασης, ακόμη και στο οδόστρωμα, γίνονται σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, είπε πως το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν επιπλέον χώροι στο διάστημα που είναι σε ισχύ τα μέτρα για τον κοροναϊό, όταν θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης.
Προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός, ο υφυπουργός είπε πως υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφ’ όσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους. Και αυτά, χωρίς να χρεωθούν με επιπλέον τέλη οι ιδιοκτήτες από τους Δήμους, σε μια προσπάθεια να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας των μέτρων.
«Θα μπορούσαμε να δώσουμε χώρο σε πεζοδρόμια. Και υπαίθριος, δηλαδή σε πεζοδρόμια, όπου θα υπάρχει ένα κενό του 1,5 μέτρου για να μπορεί να περνάει ο πεζός, αλλά και χώρος πάνω σε οδόστρωμα, όπως κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ή περισσότερο χώρο σε πλατείες. Και αυτό χωρίς να αυξάνονται τα τέλη προς τους Δήμους. Αυτό συζητάμε, ήταν μια πρόταση του υπουργείου μας να δώσουμε έναν ημιυπαίθριο χώρο κατ’ ουσίαν, όσο είναι το πλάτος του κάθε καταστήματος, εφ’ όσον είναι ανοιχτό, να πάμε δύο φορές σε βάθος», είπε χαρακτηριστικά.
Και φορολογικά κίνητρα
Παράλληλα, εξετάζονται μια σειρά από μέτρα στήριξης όπως είναι, τα φορολογικά κίνητρα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ το επίδομα για τους εργαζόμενους το οποίο θα ισχύσει και για τον Μάιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βλέποντας την έκδηλη ανησυχία των επαγγελματιών της εστίασης, πήρε την πρωτοβουλία και συζήτησε το ζήτημα της μείωσης των δημοτικών τελών με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και με τους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων και η ανταπόκριση ήταν ιδιαιτέρως θετική.
«Να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες της εστίασης να επεκτείνουν τους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση με δημοτικά τέλη. Σε διαφορετική περίπτωση όπου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται μείωση των τελών κατά 50%» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.