«Big brother» στην εκπαίδευση θέλει η Κεραμέως (Βίντεο)

“Μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλ. μάθημα που «σπάει» το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΙ) πως για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο προβλέπεται η αναμετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο και σβήσιμο απουσιών.

Ενώ σε ερώτηση ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί είπε και ένα κινητό αρκεί ενώ πρόσθεσε υπάρχει σύνδεση ίντερνετ και οι εταιρείες κινητής παρέχουν δωρεάν δεδομένα για σύνδεση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες.

Αξίζει βέβαια να αναρωτηθεί κανείς πως σκέφτεται να υλοποιήσει αυτή την απόφαση χωρίς κάποιο κονδύλι ενώ το «μπαλάκι» της χρηματοδότησης το έχει πετάξει στους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές με αποτέλεσμα ούτε ευρώ να μην έχει διατεθεί για τις ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΟΛΜΕ που μιλά για αντισυνταγματική απόφαση κατά παράβαση Κανονισμών και αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών καλώντας τους εκπαιδευτικούς «να μην υλοποιήσουν την προφορική εντολή περί αναμετάδοσης του μαθήματος»

Επίσης η ΟΛΜΕ δηλώνει πως αν το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε «επίσημη έγγραφη οδηγία» θα προσφύγει άμεσα στην Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και  διατίθεται να κινηθεί νομικά.

«Αν το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε επίσημη έγγραφη οδηγία για αναμετάδοση του μαθήματος η ΟΛΜΕ θα προσφύγει άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και  διατίθεται να κινηθεί νομικά» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ και παραθέτει τα άρθρα  στα οποία αντιτίθεται η Υπουργός Παιδείας με την απόφασή της αυτή:

‘Αρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)

Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018

Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 – ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011)

Aπόφαση  21/2019  της  ΑΡΧΗΣ   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Φίλη

“Μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλ. μάθημα που «σπάει» το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες” επισημαίνει σε δήλωση του ο Νίκος Φίλης.

Η «εντολή» της υπουργού Παιδείας για βιντεοσκόπηση από τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος από τη φυσική τάξη και μετάδοσής του μέσω διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στα σχολεία, είναι άνευ προηγούμενου.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Φίλης στηρίζει απόλυτα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και

Καλεί «το υπουργείο Παιδείας για μια φορά ακόμα, να ανακαλέσει την πρόχειρη, πολιτική απόφαση για βεβιασμένη επαναλειτουργία των σχολείων, που γεννά ακόμα σοβαρότερα ζητήματα, όπως είναι η απειλή στην υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, για ασήμαντο στην πράξη παιδαγωγικό κέρδος».

“Επικίνδυνη και ολοκληρωτικής έμπνευσης η απόφαση της υπουργού παιδείας να βιντεοσκοπείται η διδασκαλία στην τάξη και να μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στο σχολείο” τονίζει σε δήλωση του ο εκπαιδευτικός και πρώην αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας.

Επικίνδυνη και ολοκληρωτικής έμπνευσης η απόφαση της υπουργού παιδείας να βιντεοσκοπείται η διδασκαλία στην τάξη και να μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στο σχολείο.

Η αλληλεπιδραστική σχέση των μαθητών μεταξύ τους αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, απαραίτητο στοιχείο της παιδαγωγικής διαδικασίας, θα βρίσκεται στην κοινή θέα.

Τεράστιο παιδαγωγικό σφάλμα που δείχνει πόσο επικίνδυνοι γίνονται οι δήθεν άριστοι που ηγούνται του υπουργείου παιδείας.

“Και ένα κινητό αρκεί;” – Τι προβλέπει η νομοθεσία για τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Αναφορικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες, το υπουργείο Παιδείας είχε δημοσιεύσει σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία:

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α’/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί