Ζωντανά η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11 π.μ. την Πέμπτη 30/4, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση γίνεται τυπικά κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής -«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής». Στην εθνική αντιπροσωπεία θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός και δικαίωμα να λάβουν το λόγο και να αναπτύξουν τις απόψεις τους, θα έχουν και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης.

Στις 11:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοινώνει τι μέλλει γενέσθαι την επομένη της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί και λαμβάνει χώρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες

Η έκκληση την οποία κάνω, είναι να σταματήσουμε στη δημόσια αντιπαράθεσή μας, για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους δύο μήνες. Να θυμίσω ότι όταν συζητήθηκαν οι εναλλακτικές, υπήρχε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 μέρες. Καλώς δεν έγινε. Η κυβέρνηση λειτούργησε ως όφειλε τις διαδικασίες.

Η τελευταία ΠΝΠ θα γίνει σήμερα, με τις διατάξεις που πρέπει να προβλεφθούν μέσα στον μήνα. Θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία με πλούσιο νομοθετικό έργο. Θα προτείνουμε στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων ως το τέλος Ιουλίου και θα ήθελα να μην έχουμε θερινά τμήματα.

Ηταν ξεκάθαρη επιλογή η λήψη των μέτρων: Προστάτευσε τη ζωή, στήριξε εργαζόμενους, επιχειρήσεις. Σπαταλήσαμε πολλούς πόρους για το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Το πετύχαμε κι από Δευτέρα ξεκινάμε τη χαλάρωση των μέτρων.

Πριν μπω στην οικονομική συζήτηση θα πω για την επιτυχία, που την πιστώνεται ο ελληνικός λαός. Στις 30/3 είχαμε φτάσει τον μέγιστο αριθμό, 297 σε κλίνες, έχοντας ακόμα πολλαπλάσιες διαθέσιμες κλίνες, που δεν χρειάστηκαν. Χθες βράδυ είχαμε 118. Χιλιάδες ακόμα κλίνες διαθέσιμες, ευχόμαστε να μην χρειαστούν ποτέ.

Στις 4 Απριλίου φτάσαμε στο μέγιστο διασωληνωμένων, 93 για την ακρίβεια. Κι εκείνη τη μέρα είχαμε διαθέσιμες κλίνες.

Εχει μειωθεί και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα έχουμε 41, είπε κι εξήρε την δουλειά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τονίζοντας ότι πολλοί διασωληνωμένοι βγήκαν νικητές.

Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, όμως πετύχαμε τον υγειονομικό στόχο, όχι όπως άλλες χώρες που δαπάνησαν πολλά και δεν είχαν αποτελέσματα.

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Κρίση πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ανθρώπου κι αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες. Δεν κάνει κανέναν κοινωνικό διαχωρισμό και η ίδια η πηγή της, παραμένει αόρατη. Δεν έχει κανέναν υπεύθυνο να κληθεί να λογοδοτήσει».

Τα μέτρα που πήραμε…

Μέχρι τώρα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. περίπου το 10% του ΑΕΠ, με ευρωπαϊκούς πόρους θα φτάσει τα 24 δισ. με στόχο την ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων. Κύριο μέλημά μας η προστασία της εργασίας.

Πρώτη η Ελλάδα επέλεξε την οριζόντια απαγόρευση απολύσεων. Ανακουφίζει περισσότερο τους πιο αδύνατους. Ηδη, οι εργαζόμενοι πριμοδοτούνται με 800€ και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται πλήρως από το κράτος, έχουν μείωση ενοικίου 40% και απαλλαγή εισφορών στο δημόσιο.

10 εκατ. ευρώ προς την ρευστότητα. Εργαλεία; Η επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμός εγγύησης, επιδότηση για τα δάνεια. Εχω ενημέρωση ότι 15.000 μικρομεσαίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και 1.200 ήδη αίτηση κεφάλαια κίνησης ύψους 200 εκατ. από τα δάνεια.

Μέσα στον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ως 80% για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ.

Το α’ 4μηνο ο ρυθμός απορρόφησης ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος από τα προηγούμενα 4μηνα.

Συνολικά πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενίσχυση και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αγοράς. Από τον Ιούλιο του 2019 έφτασε στο 34% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Πρόσθετη ανάσα η 6μηνη αναβολή ΦΠΑ, εισφορών. Την ίδια ώρα το κράτος κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 30.000 για ενίσχυση. Οσες επιχειρήσεις τέλος έκλεισαν, απαλλάχθηκαν από δημοτικά τέλη.

Επίθεση στην αντιπολίτευση…

Το λεφτόδεντρο στέρεψε το 2015. Οσο κι αν το ποτίσετε δεν θα βγάλει καρπούς, είπε και πρόσθεσε: Για το περίφημο μαξιλάρι, δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Ετσι το ονόμασε είπε η προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο. Τα χρήματα μένουν «παγωμένα» ως ενέχυρο της αξιοπιστίας την οποία η χώρα για χρόνια δεν κατείχε. Αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε, μας ζητούν να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα αυστηρής επιτήρησης.

Το κράτος κατάφερε παρά το πλήγμα να χρηματοδοτήσει την υγεία και εισοδήματα, απασχόληση, επιχειρήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Η χώρα κινείται χωρίς το βάρος πλεονασμάτων. Η αγορά, αγοράζει για πρώτη φορά μετά από καιρό τα ομόλογα της χώρας. Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να δανειζόμαστε με ευνοΐκούς όρους. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης».

Στην αρχή ήταν το στοίχημα η δημόσια υγεία και τώρα είναι να επιστρέψει δυνατή η αγορά, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιδότηση μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης

  1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση των εργαζόμενων. Το ίδιο και για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους
  2. Οσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακας υποστήριξη και των εργαζόμενων της χώρας, πέραν των ανέργων. Είναι επιβεβλημένο. Πρωτίστως θα χρησιμοποιηθεί το νέο πρόγραμμα SURE. Θα χορηγηθεί πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης.
  3. Κανείς Ελληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Παρατείνεται ως το τέλος Ιουνίου 2020 η προστασία της πρώτης κατοικίας.
  4. Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κτλ) 
  5. Θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις που θα δουν μειωμένο τον τζίρο τους.

Ερχεται και σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό. Στόχος είναι να μειώσουμε το πλήγμα, που θα είναι μεγάλο φέτος, όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε του χρόνου να αναπληρωθεί πλήρως.

Αλ. Τσίπρας: «Ο κόσμος έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης εκπορεύεται από μια ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Αντίθετα, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα: «Ο κόσμος έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους πολίτες που από την αρχή της πανδημίας έδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού μας, τη Δημόσια υγεία» τόνισε.

Δείτε την πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα:

Άλλοι, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά συχνά με πολυμελείς οικογένειες κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές για να μπορέσουμε σήμερα να βρισκόμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Δεν ήταν γκόλντεν μπόις».

Ήταν από αυτούς, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και άλλες φορές υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, ωστόσο αυτό δεν αρκεί ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης. «Ήταν, λοιπόν, όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Και τα γλιτώσαμε, προς ώρας τουλάχιστον. Όλοι αυτός ο κόσμος, κύριε Μητσοτάκη, επειδή ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Επειδή έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη. Επειδή εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα. Και όχι επειδή εσείς τους εμπιστευτήκατε, όπως με ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό, μας είπατε προχθές στο διάγγελμά σας».

«Δεν αξιοποιήσατε το χρόνο που σας έδωσε ο κόσμος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του, καμία εξουσιοδότηση για πολιτικά παιχνίδια στις δικές του πλάτες. Μας έδωσε χρόνο.

Χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη. Χρόνο για να ενισχύσουμε ουσιαστικά το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε μόνιμες προσλήψεις, σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ».

«Χρόνο μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι τον κάνατε αυτόν το χρόνο, κύριε Μητσοτάκη; Τον αξιοποιήσατε; Όχι, απαντώ, με τη σοβαρότητα και την ευθύνη των στιγμών και της θέσης μου».

Και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει  40.00 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές μόνιμους – εσείς τις παγώσατε. Όχι μόνο παγώσατε τη διαδικασία δε προσλαμβάνετε αλλά αφήνετε να φύγουν τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό» τόνισε.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί «χωρίς λογοδοσία και έλεγχο» όχι μόνο για τα μέτρα του κορονοϊού αλλά και για «τροπολογίες εξυπηρετήσεων», λέγοντας πως τουλάχιστον για τα κρίσιμα νομοσχέδια η Βουλή θα πρέπει να λειτουργήσει κανονικά.

   Ευκαιρία και για να περάσουν «ρυθμίσεις που ευνοούν» τους ιδιώτες υγείας, προσέθεσε ο αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε “επικριτική” αναφορά του πρωθυπουργού στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επικήρυξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Όπως, είπε, η κυβέρνηση ήταν αυτή που αύξησε το κόστος νοσηλείας από 800 ευρώ σε 1.600 και έδωσε 30 εκατ. για να κάνουν τεστ μόνο οι ιδιώτες, την ώρα που ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα αυτή.

«Πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα»

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τα τεστ, τι έκανε για να προετοιμάσει μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα;

«Απλώς αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που σας ενημέρωσαν ότι έχουν πιστοποιημένα εργαστήρια και μπορούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Γιατί κύριε πρωθυπουργέ; Δεν ξέρατε, δεν σας ενημέρωσαν οι επιστήμονες, ότι αν ενδεχομένως αρκούσε κατά την διάρκεια της καραντίνας να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αρκεί στη επόμενη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων;».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της αβλεψίας, ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει, είναι η χώρα μας σήμερα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και το αποτέλεσμα αυτού αποτελέσματος είναι να πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα».

«Ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας»

«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα;

Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις» σημείωσε με νόημα.

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.  Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

«Αυτή η ύφεση θα είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μαξιλάρι ρευστότητας, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι αγνοεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ζήτησης και της προσφοράς, και “σπαταλάει” το μαξιλάρι για “ανελαστικές δαπάνες”.

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, «ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους» και «χωρίς μαξιλάρι», ενώ σημείωσε ότι την ώρα που ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ύφεση 4%, οι διεθνείς προβλέψεις ξεπερνούν το 10% για την Ελλάδα λόγω της κρίσης στον τουρισμό.

«Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία»

   «Εγώ το 4% αυτό σας το χαρίζω. Οτιδήποτε όμως παραπάνω γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε σε “ποσοστά αυτοδυναμίας” της ΝΔ όχι στις εκλογές, αλλά στην ύφεση, αφού αθροιστικά είχε 25% ύφεση από το 2008 μέχρι το 2014 και μαζί με την πρόβλεψη για 15% φέτος, φτάνει το 40%.

   Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο “σκάνδαλο των voucher”, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει τελικά εάν γνώριζε και είχε εγκρίνει το σχέδιο αυτό του υπουργού Εργασίας, και παραθέτοντας επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον κ. Βρούτση στην οποία αναγράφεται πως υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα 600 ευρώ απευθείας στους δικαιούχους.

Απαντώντας, δε, σε νέα αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, τον ρώτησε εάν κρατά την ίδια στάση, στις τηλεδιασκέψεις που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο ευρωπαϊκός Νότος κι άλλοι φορείς ζητούν να δοθεί 1,5 τρισ. ευρώ την αγορά.

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία «πρώτα-πρώτα να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, σε κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη». 

»Ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία στο προσκήνιο. Ευκαιρία να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Ευκαιρία να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά που στο προοίμιό του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που όπως είπε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. «Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς για ακόμα μία φορά με τη πολιτικής σας έχετε οδηγήσει».

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, παρουσίασε ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης φτάνοντας να πει ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 κι όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του ρίξετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι» – παρατήρηση στην οποία του απάντησε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του πρωτολογία.

 Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε ότι επέρχεται ύφεση από εξωγενείς παράγοντες και θα είναι σοβαρές οι δυσκολίες που μας περιμένουν, αλλά δεσμεύθηκε ότι «θα μοιραστούν δίκαια» μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.

   «Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο κ.Μητσοτάκς και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει το κλίμα εθνικής ενότητας που δημιούργησε η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

   «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να μην αφήσουμε την τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα που δημιούργησε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε παιχνίδι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο» είπε ο πρωθυπουργός.

   Ο κ.Μητσοτάκης εξήρε τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος το Θουκυδίδη είπε ότι «κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο για τους άλλους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις».

     Τα μέτρα που ανακοίνωσε – Ανακοινώσεις το απόγευμα από 3 υπουργούς

Ο κ .Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που θα ληφθούν για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ αναλυτικά -όπως είπε- θα γίνουν ανακοινώσεις το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη.

   Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι να αρθεί μέχρι και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει τη χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργία.

   – Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.

   – Θα στηριχθούν από το κράτος οι αποδοχές όσων επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο στις εργασίες τους.

   – Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα “SUR” προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.

   «Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, που θα εξειδικευθεί από το ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

     Ρευστότητα στην αγορά

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.

«Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού, που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως. Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα έως το καλοκαίρι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.  Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε “κλειδιά” για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.

«Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο» είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιδημία και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο φαινόμενο «η αντίδρασή μας ήταν άμεση».  «Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

 «Μεταξύ αυτών η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».

 Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η στήριξη της απασχόλησης, και προσέθεσε ότι το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσουν τα 24 δισ. με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων.

«Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά τους με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, και την επιδότηση επιτοκίου. Όπως είπε, υπάρχει θετική ανταπόκριση και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις τράπεζες, μέχρι τώρα 15 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων, και αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης -ένα πακέτο 7 δια. ευρώ- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

   Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορονοϊού». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.

   «Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα, σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισ. στην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνη παράταση εισφορών και οφειλών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορονοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.

   «Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

     “Η Βουλή θα λειτουργεί ανεξαρτήτως συνθηκών”

   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί στη Βουλή και είπε ότι βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ανεξάρτητα από τις συνθήκες πανδημίας.

   «Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Και το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τότε άντεξε. Έτσι και στην Ελλάδα σήμερα υπό άλλες απειλές η Βουλή λειτουργεί, και η έκκληση τώρα που επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας είναι να σταματήσουμε τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το Κοινοβούλιο” είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

   «Καταθέτω την δήλωση του κ. Τασούλα για τον τρόπο λειτουργίας μας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όταν συζητήθηκαν οι σχετικές εναλλακτικές, υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 ημέρες. Δεν έγινε αποδεκτή. Λειτούργησε η Βουλή. Ήρθαν ΠΝΠ και συζητήθηκαν άμεσα. Η πρακτική αυτή θα σταματήσει μετά και τη σημερινή κατάθεση ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις που πρέπει υποχρεωτικά να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του μήνα, και η Βουλή με τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με πλούσιο νομοθετικό έργο. Πρόθεση της πλειοψηφίας, να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Κάνω έκκληση να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συμφωνήσουμε τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθούμ, και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλούμε με αυτό το απαραίτητο αλλά ενοχλητικό πλεξιγκλάς”.

Και θριαμβολογία

   Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πέτυχε στον αγώνα κατά της επιδημίας αναφέροντας δυο στοιχεία που -όπως είπε ο ίδιος- καταδεικνύουν «την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα»

   Συγκεκριμένα ανέφερε:

   «Στις 30 Μαρτίου φτάσαμε μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων για κορονοϊό σε 257 έχοντας όμως πολλαπλάσιες έτοιμες κλίνες. Χθες το βράδυ ο αριθμός έπεσε στους 118 και υπάρχουν χιλιάδες κλίνες για covid-19 και εύχομαι να είναι αχρείαστες. Επίσης μέσα Μαρτίου, 93 διασωληνωμένοι και είχαμε τότε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ διαθέσιμων. Δεν φθάσαμε σε σημείο κάλυψης των κλινών. Σήμερα έχουμε 41 διασωληνομένους και ευχόμαστε ο αριθμός να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την πολύ μεγάλη μάχη. Εμείς ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν είχαν αυτή την επιτυχία».

Φ. Γεννηματά: Η κρίση μετράει το μπόι όλων μας

Δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, από τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα των επιστημόνων, τους μαχητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέχρι τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, τους αστυνομικούς, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους διανομείς, τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές και την καθαριότητα, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς», συνέχισε επισημαίνοντας την αναφορά του πρωθυπουργού πως η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά κυβερνητικό σχέδιο.

«Να μην καταργήσει στην πράξη η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ.Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή», παρατήρησε και σημείωσε: «Προχωράμε βλέποντας και κάνοντας. Χωρίς σχέδιο, χωρίς test, και με μερική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Υγείας η σταδιακή άρση των μέτρων γίνεται με ρίσκο, όπως ρίσκο είναι και το άνοιγμα των σχολείων». Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της μάσκας τονίζοντας ότι «την ώρα που γίνονται υποχρεωτικές προτείνουμε να υπάρξει διατίμηση γιατί αλλιώς επικρατεί αισχροκέρδεια. Τουλάχιστον να είναι δωρεάν στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σούπερ μάρκετ».

«Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και προσέθεσε ότι απαιτείται αλλαγή πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Για μας τους Σοσιαλιστές, είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση δικαιώνονται αρχές και αξίες. Και γι’ αυτό παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις. Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο το οποίο φαίνεται μέσα από τις πολιτικές τους».

Διατυπώνοντας τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά αποσαφήνισε ότι «επέλεξε τον δικό του δρόμο, της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα». «Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο. Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε:

«Επιστρέφει μια νέα Σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Να είστε βέβαιοι ότι η παράταξη της Αλλαγής θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή. Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό».

«Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Στόχος μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία. Αν καταρρεύσει τώρα η παραγωγική βάση της χώρας το κόστος της κρίσης θα είναι πολλαπλάσιο και η ανόρθωση πολύ πιο δύσκολη». Υπογράμμισε την ανάγκη άμεσα «να παρέμβουμε με ενδιάμεσο πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την άμυνα μας και να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση με ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας», λέγοντας «εμείς μιλάμε για πρόγραμμα νέας αλλαγής».

Μίλησε για δυσμενή πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι:

– ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για το τώρα και το μετά. «Κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας. Η μονοπώληση της ενημέρωσης και το λιβάνισμα της κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα. Ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος της επικοινωνίας και της πελατειακής λογικής».

– Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αφήνονται στο περιθώριο. «Στον τομέα της εργασίας, δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχέδιο. Η ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό. Το υπουργείο Εργασίας εκτεθειμένο ήδη από την τηλεκατάρτιση μαϊμού, αδυνατεί να σχεδιάσει μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο μαζικής ανεργίας. Το Υπουργείο Οικονομικών, κάτω από την πίεση μας και την απήχηση της πρότασής μας, διαρρέει τώρα σχέδιο για επιδότηση εργασίας. Σχέδιο που συνδέεται όμως με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, με δυσμενείς αλλαγές στους όρους και τις συμβάσεις των εργαζομένων», παρατήρησε η κ. Γεννηματά .

– Οι τράπεζες συνεχίζουν το βιολί τους. «Εφαρμόζουν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια που στερούν κυρίως μικρομεσαίους που έχουν ανάγκη της ρευστότητας , από δάνεια. Το χρήμα διοχετεύεται πάλι στους έχοντες» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και υποστήριξε «Επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης με αυτές τις κατανομές κονδυλίων και τα τραπεζικά κριτήρια δεν πρόκειται να γίνει. Μένει ακάλυπτη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

– οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπαίζονται, αφήνονται στην τύχη τους. Αφήνουν τους αγρότες να εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής η επόμενη μέρα της χώρας κινείται σε δύο μέτωπα, το υγειονομικό και την οικονομία, για τα οποία κατέθεσε σειρά προτάσεων «άμεσης εφαρμογής, συγκεκριμένες, στοχευμένες και ρεαλιστικές», όπως είπε.

Στο υγειονομικό μέτωπο μίλησε για την πλήρη στήριξη του ΕΣΥ ενώ για την ανάκαμψη της οικονομίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

– Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και στήριξης των ανέργων.

– Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Επ’ αυτού ανέφερε η κ. Γεννηματά: «Έχουμε καταθέσει τροπολογία για παράταση της προστασίας και σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την αναζήτηση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης ώστε να μην κρύβονται κακοπληρωτές πίσω από όσους έχουν ανάγκη. Επιτέλους κάντε την αποδεκτή. Τι περιμένετε; Βάλτε ένα σχέδιο σε εφαρμογή για ολοκληρωμένη λύση.

– Ειδικά Προγράμματα για τους αγρότες.

– Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού.

Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην Ευρώπη λέγοντας ότι έτσι όπως λειτουργεί δεν πάει μπροστά.

«Είναι ώρα για μια νέα Ευρωπαϊκή συνθήκη. Στόχος να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Στην Ευρώπη δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Χρειάζεται Νέο χρήμα. Καινοτόμα εργαλεία, μη συμβατικές λύσεις. Πρόγραμμα 1,5 τρισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Μεταβιβάσεις και όχι δάνεια στα κράτη, χωρίς νέα μνημόνια. Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια» ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη, βγείτε μπροστά, όχι πίσω από τις πλάτες του Μακρόν και του Σάντσεθ. Δώστε τη μάχη. Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε αυτή την προοπτική μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Δ. Κουτσούμπας: Κάποτε οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, τόνισε πως ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα οφείλεται πρώτα απ’ όλα στις θυσίες του ελληνικού λαού και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ευθύς εξ αρχής υπογραμμίσει πως η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αθωράκιστο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης τον δημόσιο τομέα Υγείας με τους υγειονομικούς να δίνουν αυτή τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία και τόνισε πως ενόψει ενός νέου πιθανού κύματος πανδημίας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο Δ. Κουτσούμπας ότι ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι χώροι εργασίας, εκπαίδευσης καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εντελώς απροετοίμαστοι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Είπε ότι δεν μπορεί να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς τους απαραίτητους όρους προστασίας και τα απαραίτητα μέτρα και μέσα, τα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να προμηθευτούν όλοι δωρεάν.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη την «ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας» και να «σταματήσει να παίζει με τις αγωνίες του κόσμου», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να είπε να μην ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να προβάλει ούτε ένα μέτρο διεκδίκησης, γιατί έχει “λερωμένη τη φωλιά” του για αυτά που ζούμε σήμερα».

Είπε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα, καθώς η κυβέρνηση δοκίμασε ό,τι αντεργατικό μέτρο υπήρχε στην φαρέτρα εκείνης και του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι έχει και «το θράσος να μιλά για δήθεν “πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων”».

«Μέσα σε δύο μήνες δώσατε τόσα αντεργατικά όπλα στην εργοδοσία, όσα δεν της δώσατε σε τόσα χρόνια μνημονίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ακόμα ότι η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε βαθιά και αβέβαιη, ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της, κρίση.

Τόνισε ότι ο καπιταλισμός είναι που φέρνει μια ακόμα οικονομική κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνει πριν την πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια με έντονο και βίαιο τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις του καπιταλισμού και την μεγάλης κλίμακας υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν.

Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και για την αντιλαϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τους κινδύνους έκθεσής της, ιδιαίτερα λόγω της «εξωστρέφειάς» της σε εκδήλωση κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τη διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί μεγάλου κρατικού παρεμβατισμού ή νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τόνισε πως το «μείγμα αστικής διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά, δεν καθορίζεται από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις κάθε ξεχωριστής τέτοιας κυβέρνησης, αλλά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε μια δεδομένη στιγμή».

Επισήμανε ότι η σχετική διαμάχη το μόνο που δείχνει είναι η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ταγμένη στην υπηρεσία ενός καθ΄ όλα σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος».

Ως προς το θέμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φορολογούμενων εργαζόμενων» και πρόσθεσε ότι πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων αποτελεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως λύση από μια «προοδευτική ΕΕ» είπε ότι αυτά «δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, που είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων της, ούτε να ματαιώσουν την κρίση» ενώ πρόσθεσε ότι «η “Σκύλα” της δημοσιονομικά σφικτής ΕΕ, δεν διαφέρει για τους λαούς απ’ τη “Χάρυβδη” των ευρωομολόγων, της ομοσπονδίας της ΕΕ, που επιθυμεί η κυρία Γεννηματά ως εναλλακτική λύση, με έναν ενιαίο προϋπολογισμό και την ακόμα περισσότερη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σ’ αυτήν».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο καπιταλισμός «δεν μεταρρυθμίζεται με κάποια μικρά μερεμέτια, μόνο ανατρέπεται εκ βάθρων».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το τέλος της καραντίνας θα αποκαλύψει κυρίως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης και θα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά το ερώτημα «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν», στο οποίο έχουν απαντήσει με την πολιτική τους και τα έργα τους και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν εμείς μιλούσαμε για τις σύγχρονες ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει ο λαός με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, λέγατε ότι όλα αυτά είναι “μαξιμαλιστικά”, ότι δεν είναι ρεαλιστικά, ότι είναι ουτοπικά.

Τα δικά σας “μινιμαλιστικά” και ρεαλιστικά τα ζήσαμε και τα ζει όλος ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα.

Συνεχώς σας δίνει πίστωση χρόνου, κάνει υπομονή, προσπαθεί να αντέξει.

Ως πότε όμως; Κάποτε και οι αντοχές τελειώνουν και κυρίως οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ανατροπών ριζικών», κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί