Κινέζοι που φώναξαν πρώτοι για τη λαίλαπα του κορονοϊού έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν
Πέρα από το φόβο και τα όποια μέτρα πρόληψης, ένα από αυτά που θα αφήσει πίσω του ο κορoνοϊός είναι οι διάφορες θεωρίας συνωμοσίας και η βεβαιότητα κοινής γνώμης και επιστημόνων για αλήθειες που δεν ειπώθηκαν.
Η Τουρκία φαίνεται ότι εξακολουθεί να υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών της, όπως πιθανότατα έκανε η Κίνα προτού ακόμα η ασθένεια εξελιχθεί σε πανδημία. Πολλές είναι οι ανώνυμες μαρτυρίες πολιτών της Γουχάν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον «πειραγμένο» αριθμό θανάτων στην πόλη. Ακόμα και μετά την αναθεώρηση του απολογισμού που έκαναν οι τοπικές αρχές προσθέτοντας 1200 νεκρούς την 17η Απριλίου, πολλοί θεωρούν ότι το νούμερο των 3.869 θυμάτων έως εκείνη την ημέρα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Το Associated Press, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα που έχει την κατοχή του, έχει υποστηρίξει ότι το διάστημα από την 5η έως την 17η Ιανουαρίου δεν κατεγράφη κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού από τους αξιωματούχους της Γουχάν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας. Κι όμως, έχει αποδειχθτεί ότι εκείνες τις ημέρες εκατοντάδες ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία, τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλα μέρη της χώρας. Γενικώς από τα δυτικά Μ.Μ.Ε. έχει γίνει πολύς λόγος για την απροθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει έγκαιρα τον κίνδυνο της επιδημίας και για την προσπάθεια συγκάληψης των πραγματικών διάστασεών της, μέσω της φίμωσης επιστημόνων και δημοσιογράφων που προσπάθησαν να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων που επικαλούνται πηγές από την Κίνα, από τον Γενάρη μέχρι σήμερα συνελήφθησαν περισσότερα από 5.100 άτομα με την κατηγορία κοινής χρήσης και μετάδοσης ψευδών ειδήσεων για τον Sars-Cov-2.
Η ιστορία του γιατρού Li Wenliang, που πρώτος μίλησε για την έξαρση του φονικού ιού, αλλά περιθωριοποιήθηκε, λοιδωρήθηκε και τελικά πέθανε από κορωνοϊό, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και δεν έχει διαψευστεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Ακόμα πιο περίεργη είναι η υπόθεση του διάσημου στη χώρα μεγιστάνα Ρεν Ζικιάνγκ, ο οποίος φέρεται να έχει εξαφανιστεί από τα μέσα Μαρτίου. Προερχόμενος από την κυρίαρχη ελίτ του κομμουνιστικού κόμματος, ο 69χρονος μεγιστάνας ακινήτων είχε στενούς δεσμούς με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο συνήθιζε να εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κα τον πρόεδρο Ξι Γίνπινγκ και αυτή η – πέραν του επιτρεπτού για το καθεστώς – αθυροστομία του είχε ως αποτέλεσμα να του αποδοθεί το προσωνύμιο «The Cannon» (Το Κανόνι) στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το CNN η εξαφάνιση του δισεκατομμυριούχου Ζικιάνγκ ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ενός πύρινου άρθρου που έγραψε στις αρχές Μαρτίου, επικρίνοντας τους χειρισμούς του Ξι στο ζήτημα της επιδημίας.
Έκανε λόγο για προσπάθεια καταστολής της ελευθερίας του Τύπου και για την «μισαλλοδοξία της άρνησης», ενώ χωρίς να τον κατονομάζει, παρομοίαζε τον ηγέτη της χώρας με διψασμένο για δύναμη «κλόουν». «Δεν είδα έναν αυτοκράτορα να επιδεικνύει τα νέα ρούχα του, αλλά έναν κλόουν που έβγαλε τα ρούχα του και συνεχίζει να παριστάνει τον αυτοκράτορα. Χωρίς μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ανθρώπων δημοσιεύοντας τα πραγματικά γεγονότα, οι ζωές των ανθρώπων καταστρέφονται τόσο από τον ιό όσο και από τη μεγάλη ασθένεια του συστήματος», έγραψε μεταξύ άλλων.
Ο Ζικιάνγκ είχε υπερβεί τα όρια ανοχής του ΚΚ της Κίνας και το 2016, όταν επέκρινε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Weibo (η αντίστοιχη του twitter πλατφόρμα της Κίνας) την εκπεφρασμένη αξίωση του προέδρου για «απόλυτη αφοσίωση των Μ.Μ.Ε. στο κομμουνιστικό κόμμα». Τότε οι αρχές έκλεισαν τον εξαιρετικά δημοφιλή λογαριασμό του στο Weibo, ενώ ο ίδιος τέθηκε υπό δοκιμή ενός έτους για τη συμμετοχή του στο κόμμα.
Τη Μεγάλη Τρίτη (14/04) οι αρχές του Πεκίνου ανέφεραν σε σύντομη δήλωση ότι ο Ρεν Ζικιάνγκ τέθηκε υπό έρευνα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του νόμου και των κανονισμών του Κομμουνιστικού Κόμματος». Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη αναγνώριση ότι ο μεγιστάνας κρατείται από τις αρχές και λογικά η ανακοίνωση σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης του.
Ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το μυστικό
Αν όμως για τον δημοφιλή μεγιστάνα υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο, για την ώρα τουλάχιστον, με δύο δημοσιογράφους, που αγνοούνται από το Φεβρουάριο. Ο Τσεν Τσιούσι, που είχε αποκαλύψει θανάτους από κορονοϊό με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και ο Λι Ζέουα, που εργάζονταν για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και απολύθηκε μετά από αναφορές που έκανε για την κατάσταση στη Γουχάν, έχουν χαθεί από προσώπου γης. Η οικογένειά του πρώτου ενημερώθηκε κάποια στιγμή ότι βρισκόταν σε ιατρική καραντίνα σε άγνωστη τοποθεσία, αλλά δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο περιβάλλον του.
Οι μηχανισμοί του μονοκομματικού καθεστώτος διακυβέρνησης της Κίνας δοκιμάζονται από τη μεγάλη υγειονομική κρίση και από το βαθμό της εσωτερικής αντίδρασης σε τέτοιου είδους φαινόμενα θα φανεί από πόσο ανθεκτικά υλικά είναι φτιαγμένα τα στεγανά τους.
(Με πληροφορίες Associated Press, Εθνος)