Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού κ. Γιώργου Χότζογλου, του γραμματέα τύπου της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας και προέδρου των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης κ. Σταύρου Σεραφειμίδη, του προέδρου και του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου κ.κ. Νίκου Κοκολάκη και Νίκου Σμυρνάκη αντίστοιχα και του γενικού γραμματέα Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης κ. Μανουσάκη Γιώργου, με τον βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, κατά την διάρκεια της οποίας τονίστηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη προστασίας των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό όπως ξενοδοχοϋπαλλήλων και οδηγών λεωφορείων.
Δυστυχώς φέτος η ανεξέλεγκτη διάδοση της πανδημίας, οδήγησε, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην λήψη περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Μετρά, τα οποία ορθώς ελήφθησαν, αλλά που ταυτόχρονα συνεπάγονται ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί για την χώρα μας, μία από τις κυριότερες πηγές δημοσίων εσόδων.
Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται στον τουρισμό, οι οποίες γίνονται εμφανείς σε καθημερινή βάση και οι οποίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο αρκετών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του.
Συγκεκριμένα, κ. Βαρδάκης έχει ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας να:
- Παρατείνει την τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) «Για τους όρους αμοιβής των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης», καθώς ανατράπηκε ο προγραμματισμός, κάτω από τις νέες απρόβλεπτες εξελίξεις, και καμία πλέον διαπραγμάτευση δεν γίνεται, αφού οι εργοδοτικές επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή.
- Εφαρμογή της ισχύουσας Σ.Σ.Ε. που ορίζει ότι οι προσλήψεις των οδηγών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο την 1η Μαΐου, καθώς μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελεί το γεγονός αυτό για τους εργαζόμενους
- Μέριμνα για επιδότηση ανεργίας των οδηγών που λόγω συμπλήρωσης του ορίου ημερών επιδότησης ανεργίας την προηγούμενη περίοδο, δεν έχουν επιδοτηθεί καθόλου το τελευταίο εξάμηνο
Τα αιτήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, όπως τέθηκαν στη σύσκεψη περιλαμβάνουν:
- Εργαζόμενους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019
- Εργαζόμενους που έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων
- Εργαζόμενους με συμβάσεις μιας ημέρας και εργαζόμενοι που κάνουν δυο μεροκάματα την εβδομάδα κυρίως στον επισιτισμό
- Εργαζόμενους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου μένουν και αυτοί χωρίς εισόδημα
Ο κ. Βαρδάκης μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης με τους φορείς δήλωσε: «Η ανάγκη στήριξης των εργαζομένων που απασχολούνται εποχικά στον τουρισμό είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς η υγειονομική κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους. Κοινή παραδοχή όλων που συμμετείχαν στην σύσκεψη, αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να στηριχτούν στην επιδότηση ανεργίας. Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους εργοδότες, που στηρίζονται αυτή τη περίοδο σε μικρό αριθμό εργαζομένων, ως “προσωπικό ασφαλείας”. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή, να εκπονήσει ένα σχέδιο για τους εποχικούς εργαζόμενους»