Η περιπέτεια του πλοίου πριν μπει σε καραντίνα
Σε θρίλερ πολλών επεισοδίων, μέσα στη σφοδρή θύελλα της πανδημίας, εξελίχθηκε ο πλους του «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ από την Τουρκία στην Ισπανία. Ενα μήνα μετά τον απόπλου από το Τσεσμέ, πέντε μέλη του πληρώματος και 114 από τους 350 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό COVID-19 παρέμεναν εντός του σκάφους στο οποίο μόλις την Πέμπτη και έπειτα από δέκα ημέρες στο αγκυροβόλιο του Πειραιά επετράπη να δέσει στην πύλη Ε12 του λιμανιού. Αργά το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να ξεκινήσει η αποβίβαση των αλλοδαπών επιβατών που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό και η μεταφορά τους σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπόλοιποι, όπως και οι 30 Ελληνες ναυτικοί τέθηκαν σε14ήμερη καραντίνα μέσα στο πλοίο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε μισθώσει η τουρκική εταιρεία Miray, που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε κρουαζιερόπλοια. Θα χρησιμοποιείτο ως πλωτό ξενοδοχείο για τη φιλοξενία 350 ναυτεργατών, που θα συμμετείχαν σε εργασίες ανακατασκευής ενός κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Carnival που βρίσκεται στο λιμάνι Κάντιθ της νότιας Ισπανίας, κοντά στη Σεβίλλη.
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ταξίδεψε την 7η Μαρτίου από τον Πειραιά στο Τσεσμέ. Παρέλαβε προμήθειες καθώς και τους ναυτεργάτες από την Ουκρανία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Βουλγαρία κ.ά. και την 9η Μαρτίου έβαλε πλώρη για Ισπανία.
Εξι μέρες αργότερα έφτασε στον προορισμό του, ωστόσο, οι ισπανικές αρχές που στο μεταξύ είχαν ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας δεν του επέτρεψαν να καταπλεύσει. Κατόπιν συνεννόησης της μισθώτριας και της πλοιοκτήτριας εταιρείας αποφασίστηκε η επιστροφή του στην Τουρκία. Στέλεχος της ΑΝΕΚ που μίλησε στην «Κ» περιέγραψε ότι ενώ το πλοίο έπλεε ήδη κοντά στη Σάμο, οι Αρχές της Τουρκίας, που ήδη αντιμετώπιζε και αυτή υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού δεν επέτρεψαν τον κατάπλου του στο Τσεσμέ όπως ήταν προγραμματισμένο. Αντ’ αυτού έδωσαν εντολή στο πλήρωμα να κατευθυνθεί σε άλλο, μικρότερο λιμάνι και να αποβιβάσει εκεί τους 350 αλλοδαπούς επιβάτες.
Η σειρά της ΓΓΠΠ
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, θα καθίστατο δύσκολη η επιστροφή των ναυτεργατών πίσω στις χώρες τους, καθώς στο λιμάνι που υπέδειξαν οι τουρκικές αρχές δεν υπήρχε αεροδρόμιο. Ετσι, αποφασίστηκε το πλοίο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αποβιβάσει τους αλλοδαπούς επιβάτες στον Πειραιά. Καθώς, όμως, το πλοίο της ΑΝΕΚ είχε εκτελέσει δρομολόγια σε Ισπανία και Τουρκία ήταν η σειρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να μην επιτρέψει τον κατάπλου του, πριν τουλάχιστον εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό των αλλοδαπών επιβατών του. Ξεκίνησε έτσι ένας διπλωματικός μαραθώνιος με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ και των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα προκειμένου να δοθούν βίζες στους επιβάτες του πλοίου και να προγραμματιστούν πτήσεις επαναπατρισμού τους.
Από την 21η Μαρτίου και για διάστημα επτά ημερών το πλοίο παρέμενε στη ράδα του Πειραιά. Το περασμένο Σάββατο, όταν πλέον όλες οι αναγκαίες ενέργειες είχαν γίνει από το ΥΠΕΞ και τη ΓΓΠΠ ένας από τους επιβάτες εμφάνισε συμπτώματα κορωνοϊού και κατόπιν επιχείρησης του Λιμενικού και του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αττικόν». Αυτομάτως πλήρωμα και επιβάτες τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ κατόπιν κλιμάκια του ΕΟΔΥ υπέβαλαν σε τεστ και τους 380 επιβαίνοντες. Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θετικά στον ιό βρέθηκαν 119 άτομα, από τα οποία πέντε είναι μέλη του πληρώματος της ΑΝΕΚ. Κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο αποφασίστηκε να δέσει στην πύλη Ε12 του λιμανιού.
Οσοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό τέθηκαν σε καραντίνα και αποφασίστηκε να μετακινηθούν σε εξωτερικές καμπίνες του πλοίου προκειμένου ο αερισμός τους να μη βασίζεται στη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Κι αυτό διότι, όπως και στην περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου «Diamond Princess» που εγκλωβίστηκε ανοικτά της Ιαπωνίας, υπάρχουν υπόνοιες ότι ο ιός μεταφέρθηκε στο πλοίο μέσω του συστήματος εξαερισμού.
Σε ξενοδοχεία
Η αποβίβαση των πρώτων 180 αλλοδαπών ναυτεργατών που βρέθηκαν αρνητικοί στον COVID-19 ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής. Με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα γινόταν μεταφορά τους σε ξενοδοχεία του κέντρου που είχαν επιταχθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ τα στελέχη της ΓΓΠΠ και του ΥΠΕΞ είχαν επιδοθεί σε μαραθώνιο για να τους εξασφαλίσουν βίζες για τον επαναπατρισμό τους.