Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας στα Νοσοκομεία – Έδωσαν ακατάλληλες μάσκες στο υγειονομικό προσωπικό Νοσοκομείου
Την απαράδεκτη στάση της ΕΡΤ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οποίοι επιλέγουν να φιμώνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς που αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας για την απαράδεκτη στάση της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ), όσο αναφορά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ για τα σοβαρά θέματα Δημόσιας Περίθαλψης που σχετίζονται με την επιδημία.
Συγκεκριμένα, αν και τη συνέντευξη παρακολούθησε πλήρες συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης με κάμερα και δημοσιογράφους, στα δελτία ειδήσεων χθες δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στη συνέντευξη και προβλήθηκε μόνο ένα πλάνο ελαχίστων δευτερολέπτων «θαμμένο» μέσα σε ρεπορτάζ για άλλο θέμα, χωρίς να υπάρχει η είδηση ότι η ΟΕΝΓΕ έδωσε συνέντευξη τύπου και φυσικά χωρίς αναφορά στα προβλήματα και τους προβληματισμούς των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι έγινε εκ των υστέρων κυβερνητική παρέμβαση λογοκρισίας έτσι ώστε η φωνή των Νοσοκομειακών Γιατρών να μην φτάσει στον Ελληνικό λαό, κάτι το οποίο εκτός από θλιβερό και απαράδεκτο είναι ταυτόχρονα ακραία αντιδημοκρατικό γιατί αφορά την κρατική τηλεόραση.
Καλούμε τους διοικούντες την ΕΡΤ να συναισθανθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να σταματήσουν να δρουν ως κυβερνητικοί λογοκριτές.
Κυρίες και Κύριοι, διοικείτε την ΕΡΤ 2020 και όχι την ΥΕΝΕΔ 1971.
Η φίμωση των Νοσοκομειακών Γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών της Δημόσιας Περίθαλψης που είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στην επιδημία, δεν θα περάσει.
Και αυτό θα γίνει σαφές στις 7 Απρίλη, μέρα Πανελλαδικής δράσης.
Που είναι οι 3.285 γιατροί και νοσηλευτές που «προσέλαβε» ο κ. Κικίλιας;
Πριν από δέκα ημέρες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε ότι οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού «τρέχουν» πάση δυνάμει, ότι ήδη «έχουν αναλάβει» 176 νεοπροσληφθέντες γιατροί, και πως έχουν εγκριθεί 2145 προσλήψεις – 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές – που θα ολοκληρωθούν «μέσα στο επόμενο δεκαήμερο». Και δεσμεύτηκε ότι «όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν».
Το δεκαήμερο πέρασε και προχθές ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωνε ότι, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, είχαν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και ότι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την χώρα έχουν αυξηθεί σε 813 από 565 που ήταν πριν από δύο μήνες.
Το πρώτο ερώτημα είναι που βρίσκονται και ποια κενά έχουν καλύψει – ή θα καλύψουν – οι γιατροί και νοσηλευτές που, κατά τους δύο υπουργούς, έχουν προσληφθεί, ή τουλάχιστον βρίσκονται καθ’ οδόν προς τα νοσοκομεία. Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς ακριβώς «ανοίγουν» και με ποιον τρόπο, και με ποιο ανθρώπινο δυναμικό, στελεχώνονται οι νέες κλίνες ΜΕΘ.
Μια πρώτη, και αποκαλυπτική, απάντηση δίνει η περίπτωση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, με εξαιρετικά σύγχρονο εξοπλισμό, είναι έτοιμο σε ποσοστό 80% εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, διαθέτει 30 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, αλλά δεν λειτουργεί (κυρίως λόγω ημιτελών έργων οδοποιίας που συνδέουν το νοσοκομείο με τον κεντρικό οδικό άξονα). Εδώ και δεκαπέντε ημέρες, με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ελήφθη κεντρικά η απόφαση να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι μισές, οι 15 από τις 30, κλίνες ΜΕΘ του νέου νοσοκομείου και για τον λόγο αυτό ολοκληρώθηκαν με διαδικασίες – εξπρές οι εργασίες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του κτιρίου.
Για να λειτουργήσουν όμως αυτές οι 15 κλίνες χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο – για άγνωστους λόγους – δεν φαίνεται να υπάρχει στις 3.285 προσλήψεις που ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί. Ως εκ τούτου στις αρχές της εβδομάδας δόθηκε εντολή από την διοίκηση σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν στον υπάρχον Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας να μετακινηθούν να αναλάβουν εργασία στο νέο νοσοκομείο. Χθες ανάλογη μετακίνηση αποφασίστηκε και για τους τέσσερις πιο έμπειρους νοσηλευτές που διαθέτει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ως αποτέλεσμα, και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αφενός δημιουργούνται καίρια κενά για την τρέχουσα λειτουργία του παλαιού – και μοναδικού στην περιοχή αυτή την στιγμή – νοσοκομείου, και αφετέρου δεν διασφαλίζεται ούτε η άμεση λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στο νέο νοσοκομείο αφού οι υγειονομικοί που μετακινούνται πρέπει προηγουμένως να περάσουν από ειδική εκπαίδευση για να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Επιχειρούν να κλείσουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλες δύο», λένε χαρακτηριστικά εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χαλκίδας, ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση αναζητεί και… εθελοντές μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να περάσουν από ταχύρυθμα σεμινάρια. Χωρίς να δίνει καμία απάντηση στο γιατί δεν στελεχώνονται οι – έτοιμες – κλίνες ΜΕΘ του νέου νοσοκομείου με νέες προσλήψεις.
Την ίδια εικόνα επιβεβαιώνουν και οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία», ένα από τα βασικά νοσοκομεία αναφοράς στην επιδημία του κορονοϊού όπου μέχρι σήμερα λειτουργούν 39 κλίνες ΜΕΘ από τις 51 που διαθέτει συνολικά το νοσοκομείο. Οι 12 κλειστές κλίνες δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και ουδείς έχει ενημερώσει για επικείμενες προσλήψεις. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, το «Σωτηρία» είχε ζητήσει τουλάχιστον 120 νοσηλευτές ειδικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν 80 νέοι νοσηλευτές αλλά και εκείνοι δεν μπορούν να αναλάβουν άμεσα υπηρεσία διότι χρειάζονται εκπαίδευση και, μάλιστα, μέσα στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που επιβάλει η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Νοσοκομειακή Γιατρός: Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας στα Νοσοκομεία – Τα 5 ψέματα της κυβέρνησης
Πέντε ψέματα καταλόγισε στην κυβέρνηση στην εποχή της πανδημίας, η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας, Δέσποινα Τοσουνίδου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.
“Ούτε γάντια, ούτε μάσκες έχουν φτάσει στα Νοσοκομεία” καταγγέλλει η ίδια, τονίζοντας ότι ενώ στις τηλεοράσεις μιλάνε για φορτία από την Κίνα, με υγειονομικό εξοπλισμό, όλα αυτά δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, και αναρωτήθηκε “που είναι όλα αυτά;”.
Ενώ σήμερα υπάρχει καταγγελία των γιατρών του Νοσοκομείου Σωτηρία ότι οι μάσκες που έφτασαν είναι “ακατάλληλες”
Στα νοσοκομεία οι εντατικολόγοι και οι νοσηλευτές των ΜΕΘ, καλούνται να κάνουν οικονομία στις στολές, δεν έχουν επάρκεια σε γυαλιά, δεν έχουν επάρκεια σε μάσκες υψηλής υγειονομικής προστασίας, πρόσθεσε.
Το κράτος να δώσει χρήματα στο δημόσιο ώστε να προστατευθούν οι υγειονομικοί είναι “σπατάλη” αλλά δεν είναι τα 30 εκ., για να γίνεται το τεστ για τον κορωνοϊό στα ιδιωτικά, σχολίασε με νόημα η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας με αφορμή σχετική δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Μιλώντας στο Kontra channel, για τα κενά ότι καλυπτονται σταδιακά όπως λέει η κυβέρνηση, η Δέσποινα Τοσουνίδου , έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό των αγροτικών γιατρών. Και εξήγησε ότι μετακινείται ο αγροτικός γιατρός στο κέντρο υγείας αλλά αφήνει κενό το αγροτικό ιατρείο, άρα το κενό εξακολουθει.
Τέλος αναφέρθηκε στο ότι αυτή την στιγμή δε γνωρίζουμε το επίπεδο της διασποράς στην κοινότητα, αφού δεν γίνονται μαζικά τεστ για εποπτεία της. Τόνισε μάλιστα τη σημασία των τεστ στους υγειονομικούς, που δε γίνονται.
Σχολιάζοντας ότι κακώς δεν γίνοται ενώ θα μπορούσαν με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Καταγγελία γιατρών Σωτηρία: Έδωσαν ακατάλληλες μάσκες στο υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου
Καταγγελία των γιατρών του νοσοκομείου «Σωτηρία» έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter o δρ. Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή νευροχειρούργο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, έδωσαν μη ιατρικές μάσκες εμπορίου που διαφημίζονται προς το γενικό καταναλωτικό κοινό ως … “κατάλληλες για την ατμοσφαιρική ρύπανση” μάσκες ως δήθεν “υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου ffp2” στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Ο δρ. Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου αναφέρει σε έντονο ύφος “Αν η λαθροχειρία ήταν σε γνώση κάποιου αρμόδιου, αυτός πρέπει να πάει Φυλακή!.
Αν η λαθροχειρία δεν ήταν σε γνώση του αρμόδιου αυτός “ πρέπει να πάει σπίτι του με τι τις κλωτσιές” ως ανίκανος γιατί δεν ζήτησε από τους ίδιους τους γιατρούς που νοσηλεύουν περιστατικά COVID19 να ελέγξουν το υλικό πριν το διανείμει αλλά βασίστηκε στις αρλούμπες του Χαρδαλιά”.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους τονίζουν ότι σε περίπτωση που νοσήσουν ως αποτέλεσμα της χρήσης ακατάλληλου εξοπλισμού τότε θα κινηθούν νόμικά.
Αναλυτικά, η ανάρτησή του:
Με πληροφορίες από documentonews.gr, tvxs.gr, Αυγή
Δείτε επίσης: Κραυγή από γιατρούς και νοσηλευτές: «Γιατί κρύβουν τη μισή αλήθεια; – Αντιδράστε, παίζεται η ζωή σας»
Άθλια κόλπα: Στελεχώνουν ιδιωτικό κέντρο υγείας με τις προσλήψεις επικουρικού για το ΕΣΥ!