Του Γιώργου Δημητρίου
Η οικονομική μόλυνση εξαπλώνεται όσο το ίδιο εξαπλώνεται η ασθένεια από τον covid-19.
Η έννοια της ύφεσης είναι δυαδική και αμβλεία,δηλαδή οι προσδοκίες για την οικονομία έχουν μεταβληθεί από θετικές σε αρνητικές για την ανάπτυξη τουλάχιστον για τα 2 διαδοχικά τρίμηνα.
Το σχήμα του ΣΟΚ που δέχεται η οικονομία αποκαλείται “γεωμετρικό σοκ” το οποίο το προκαλεί ο covid-19.
Τρία σενάρια του οικονομικού ΣΟΚ ,και της ανάκτησης από αυτό προτάσσουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια αυτές τις ημέρες.(Harvard University,hbr 27/3/2020)
ΔΥΣΤΥΧΩΣ για την Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια χέρια και στις ίδιες πολιτικές που την έριξαν στα βράχια το 2012.
ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ.
Το Harvard business review,τη 27/3/2020 δημοσιεύει μία μελέτη για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που θα προκαλέσει ο κορωνοιός,κατονομάζοντας την Ελλάδα ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ,αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την οικονομική κρίση με τα μνημόνια το 2012.
ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΟΚ
Α) Πως αντιμετώπισε την κρίση του 2012 ο Καναδάς.
Εκεί η ρευστότητα πρός την αγορά,δεν διακόπηκε τόσο σημαντικά,η έξοδος απο την κρίση μετατοπίζεται χρονικά αλλά η ανάπτυξη ανακάμπτει στην παλιά της πορεία.
Αυτό είναι το ΣΟΚ του ”σχήματος V”, κλασσικό ΣΟΚ.
Β) Πως αντιμετώπισαν την κρίση του 2008 οι ΗΠΑ.
Εκεί υπήρξε πολύ μεγάλη πιστωτική επέκταση,και για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ είχαν μία αξιοσημείωτη πορεία εξόδου απο την κρίση.
Γ) Η Ελλάδα αποτελεί ΜΑΚΡΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
Οχι μόνο δεν ήρθε η χώρα στην προηγούμενη πορεία της αλλά μειώνεται διαρκώς και η ανάπτυξή της και η παραγωγή της. Η κρίση του 2008 και ο χειρισμός της απο τις τότε κυβερνήσεις επέφεραν ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ζημίες στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας.
Οι εισροές κεφαλαίων ,οι ”καταστροφή” του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων επέτεινε την οικονομική καταστροφή.
Τι οδηγεί τη γεωμετρία ΣΟΚ) όπως φάνηκε απο τα 3 παραπάνω σενάρια; Βασικός καθοριστικός παράγοντας είναι η ικανότητα του θεραπευτικού ΣΟΚ να μη βλάψει την πλευρά της προσφοράς στην οικονομία όσο και της ζήτησης,και ειδικότερα το σχηματισμό κεφαλαίου. Οταν διακόπτεται η ροή πιστώσεων στην
αγορά (πιστωτική επέκταση) η ανάκαμψη είναι πολύ ΑΡΓΗ ,οι εργαζόμενοι εξέρχονται από την αγορά εργασίας,και χάνονται οριστικά θέσεις εργασίας..ΤΟ ΣΟΚ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΜΙΚΟ.
Η ένταση του ΣΟΚ εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές ιδεοληψίες, απο τις υποκειμενικές ιδιότητες του ιού,και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
ΥΓ Προσωπικά,δεν είμαι οπαδός της αριστείας του ”ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ
ΟΓΚΟΛΙΘΟΥ” κ.Αδωνη Γεωργιάδη,όμως διαβάζω τι λέει το Harvard.
Μοιραίοι ήταν για τη χώρα το 1989-1993 όταν πήραν τις εκλογές
με το ”ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ΄’όταν ο αείμνηστος Κ.Μητσοτάκης περπατούσε σε τηλεοπτικό προεκλογικό σπότ.ΗΡΘΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
Μοιραίοι το 2004,με τα ψεύτικα στοιχεία στην ευρώπη,τη θωρακισμένη οικονομία και τελικά στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Μοιραίοι και τώρα,με τις”πολλές κι καλές δουλειές”,ανάπτυξη του 4%, ΠΡΈΣΠΕΣ,και ένα κάρο ψέματα προεκλογικά.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ που προτέινει το HARVARD,αλλά η ανόητη ιδεοληψία
των δήθεν νοικοκυραίων της πολιτικής του ”σταγονόμετρου΄΄ και εντέλει των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
ΒΡΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ…ΤΟ HARVARD και όχι η Κουμουνδούρου σας προβάλλει ως παράδειγμα προς ΑΠΟΦΥΓΗ.
*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, με σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K .