Στην προμήθεια 1,7 εκατομμυρίων μασκών προχώρησε η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» για την αγορά υγειονομικού υλικού, σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
«Μετά τη διακοπή των πτήσεων προς και από χώρες υψηλού κινδύνου, διευκρινίστηκε ότι δεν θα γίνει γενικός επαναπατρισμός Ελλήνων, γιατί πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Επαναπατρισμοί θα γίνουν μόνο για άμεσες ανάγκες», διευκρίνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Πέτσας.
Και συνέχισε όσον αφορά τη μάχη με τον κορονοϊό: «Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις ΜΕΘ, να προσλαμβάνουμε προσωπικό και να παίρνουμε προμήθειες. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν σε 870, δηλαδή αύξηση κατά 54%, ενώ οι εγκρίσεις για πρόσληψη υγειονομικών είναι 4.200».
«Σε ό,τι αφορά το υλικό, σήμερα διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος. Δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα παραγωγικότητας. Επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών. Σήμερα, πήραμε 1,7 εκατ. μάσκες που ήρθαν με πτήση της Aegean και προβλέπεται να έρθουν πάνω από 13 εκατ. μάσκες και υλικά προστασίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Τι επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις από τους δωρητές υγειονομικού υλικού προς την Ελλάδα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε, τα έγκαιρα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση «μας δίνουν χρόνο για να περιθάλψουμε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και να προμηθευτούμε το απαραίτητο υλικό».
Διευκρίνισε ότι, «το υπουργείο Υγείας έχει όσες πιστώσεις χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Γίνονται συνεχώς συνεχείς δωρεές από ιδιώτες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας».
«Μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ ΠΠ ο πρωθυπουργός ενώνει τη φωνή του με τους ηγέτες που πιστεύουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα», επισήμανε ο κ. Πέτσας.
Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, είπε: «Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης είναι πλέον ελάχιστες. Το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους θα καταβληθεί στο ακέραιο, το κράτος θα καταβάλει τη διαφορά για τις μέρες που δεν εργάστηκαν. Στόχος μας είναι το αργότερο αρχές Μαΐου οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια εγγυημένα από το κράτος στο μεγαλύτερο μέρος τους. Τον Απρίλιο ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας για ανέργους».
Και υπογράμμισε: «Η δημοσιονομική επίπτωση μιας παρέμβασης είναι διαφορετικό πράγμα από την ύπαρξη ρευστότητας που αυτή απαιτεί».
Επίσης, όσον αφορά τον εορτασμό του Πάσχα, τόνισε: «Το Πάσχα φέτος θα είναι αλλιώς. Δεν θα σουβλίσουμε το αρνί μας στο χωριό. Δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι. Έχουμε μέρες και χρόνια να τα γιορτάσουμε».
«Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέλος, «εκφράζω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου».