Κάθειρξη 12 χρόνια σε γιο εκλιπόντα στρατιωτικού
Εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του νεκρού απόστρατου πατέρα του πάνω από μία δεκαετία, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 200.000 ευρώ και ζητούσε και από τον Άρειο Πάγο να του κάνει δεκτή την αναίρεση της κάθειρξης των 12 ετών που του είχε επιβληθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.
Ο γιος του εκλιπόντα πρώην ένστολου ξεγελούσε επί 14 ολόκληρα χρόνια το λογιστήριο του Κράτους ότι ο πατέρας του ζει και ελάμβανε κανονικά τη σύνταξη, μέσω κάρτας ΑΤΜ, αφού εμφανιζόταν συνδικαιούχος του λογαριασμού αποκομίζοντας παράνομα 228.990 ευρώ.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, όταν οι αρχές κατάλαβαν την απάτη του και ζήτησαν να τους επιστρέψει τα χρήματα, διαπίστωσαν ότι ο λογαριασμός κατάθεσης της σύνταξης είχε μέσα λιγότερα από 10 ευρώ. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε ως αβάσιμη την αναίρεσή του αλλά έστειλε πίσω στο Εφετείο Αθηνών την υπόθεσή του για νέα επιμέτρηση της ποινής που του έχει επιβληθεί λόγω της ευμενέστερης διάταξης του νέου Ποινικού Κώδικα που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι το καλοκαίρι.
Ο αναιρεσείων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, για διακεκριμένη απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του για 5 χρόνια, επειδή, ενώ αρνήθηκε να επιστρέψει το ποσό των 228.990 ευρώ που αντιστοιχούσε στις συντάξεις τις οποίες παράνομα είχε οικειοποιηθεί επί 14 χρόνια. Ο πατέρας του πέθανε το 1999 και μοναδικοί κληρονόμοι του ήταν η σύζυγός του, η οποία απεβίωσε στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2002, και ο γιος του. Αλλά η αρμόδια υπηρεσία δεν είχε ενημερωθεί ούτε από τη σύζυγο του εκλιπόντα απόστρατου, η οποία μέχρι τον θάνατό της ποτέ δεν ζήτησε την απονομή σ’ εκείνη ισόβιας σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως χήρα του αποβιώσαντος συζύγου της συνταξιούχου του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο υιός του αποβιώσαντος στρατιωτικού, «παρά το γεγονός ότι είχε υποχρέωση από τον νόμο να αναγγείλει στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τη μεταβολή που επήλθε στη συνταξιοδοτική κατάσταση του πατέρα του, δηλαδή το γεγονός του θανάτου του, δεν το έπραξε, προκειμένου να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, εν γνώσει του αθέμιτα παρασιώπησε το γεγονός αυτό από την αρμόδια υπηρεσία, με αποτέλεσμα να παραπλανήσει τους αρμόδιους υπαλλήλους που στελέχωναν την υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίοι αγνοώντας τον θάνατο του πατέρα του, εξακολούθησαν να πιστώνουν κάθε μήνα σε λογαριασμό που τηρούνταν στην τράπεζα, στον οποίο ο κατηγορούμενος ήταν συνδικαιούχος, τη σύνταξη του θανόντος για ολόκληρο το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 1999 μέχρι και το Μάιο του 2013, δηλαδή επί μακρό χρονικό διάστημα, το δε συνολικό ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό αυτό ανέρχεται σε 228.989,29 ευρώ».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ΠΚ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2019, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων έχει καταργηθεί, ενώ το έγκλημα της διακεκριμένης απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με προκληθείσα ζημία υπερβαίνουσα τα 120.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή έως 1.000 ημερήσιες μονάδες.