Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και η στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος ο οποίος εξήγησε ότι η αναβολή απλώς πληρωμών και υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις είναι ένα μέτρο που αναβάλει την ενδεχόμενη χρεοκοπία τους για λίγο καιρό – όσο κρατάει η αναβολή – όμως εάν δεν στηρίξουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα θα γυρίσουμε σε πολύ δύσκολες εποχές.
Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την εθνική Οικονομία είναι το ένα εκατομμύριο ανθρώπων, που επηρεάζονται άμεσα στην εργασία τους από τα κυβερνητικά μέτρα για τη εξάπλωση του ιού, να περάσουμε σε καθεστώς χρεοκοπίας και μη κανονικότητας ως προς τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.
«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του βλέποντας και κάνοντας» και «πρέπει τώρα να γίνουν δαπάνες τεραστίων διαστάσεων και πέρα από τον πήχη που έβαλε το Eurogroup για τον εαυτό του. Υπάρχει το μαξιλάρι, υπάρχει το πράσινο φως ότι δεν θα προσμετρώνται δαπάνες που αφορούν τον κορονοϊό».
Ο τομεάρχης χαρακτήρισε απολύτως ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας και δεν διασφαλίζουν την κοινωνία και τον πληθυσμός αλλά τα κέρδη εκείνων που αισχροκερδούν.
Για τη διατίμηση προϊόντων
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι στα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν γίνεται να λειτουργεί ο μηχανισμός της αγοράς καθώς δεν παράγει το βέλτιστο για την κοινωνία αποτέλεσμα δηλαδή να έχουμε επαρκή ποσότητα ανά άτομο και να μπορεί να διανέμεται αποτελεσματικά.
Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να αναλάβει το δημόσιο και την εισαγωγή και τη διανομή αυτών των υλικών τα οποία να διανέμονται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των πολιτών.
Ο κ. Γεωργιάδης δεν κάνει τη διατίμηση των προϊόντων που του προτείνουμε αλλά στις δημόσιες εμφανίσεις του δεν την αποκλείει κιόλας καθώς είναι ολοφάνερο ότι έχει αναπτυχθεί το έδαφος της κερδοσκοπίας.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην Ισπανία και στα μέτρα που πήρε για τον κορονοϊό με μέτρα ύψους 17% του ΑΕΠ της καθώς είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και μια οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό. Και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από αυτά που χρειάζονται να γίνουν.
Ο βουλευτής επανέλαβε την αναγκαιότητα στήριξης θέσεων εργασίας και εισοδημάτων με τρόπο σθεναρό και απόλυτο ώστε να περάσει η μπόρα χωρίς να κλείσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά, να κοκκινήσουν ακόμα περισσότερα δάνεια.
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι το μαξιλάρι ασφαλείας υπάρχει και το εξασφάλισε για την ελληνική Οικονομία η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Και θύμισε ότι το σχέδιο Ηρακλής το Δημόσιο έδωσε μέσα από φαστ τρακ κοινοβουλευτική διαδικασία εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ και εξουσιοδότησε τον υπουργό με μια υπογραφή αυτά τα να τα κάνει 24 δισ. ευρώ «συνεπώς για την πραγματική οικονομία όπως είμασταν έτοιμοι για τις τράπεζες να παρέμβουμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και για την πραγματική οικονομία και για τις επιχειρήσεις και για την απασχόληση» τόνισε ο τομεάρχης.
To επίδομα των 400 ευρώ για τους εργαζόμενους που ανέφερε ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι μια δήλωση τουλάχιστον ενοχλητική σημείωσε ο κ. Παππάς και δείχνει ότι όταν έχουμε διαταραχή στην οικονομία και μια εξωγενή πίεση στις επιχειρήσεις καθώς έχουν χαλαρώσει και όλες οι προϋποθέσεις προστασίας η εργασία πληρώνει απευθείας το μάρμαρο και έχουμε συμπίεση των όρων εργασίας είτε των μισθών είτε της απασχόλησης είναι η εύκολη και άμεση λύση για τις επιχειρήσεις, αυτό όμως – όπως τόνισε ο κ. Παππάς – είναι κακό και για τις επιχειρήσεις και για την εθνική οικονομία.
Για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και στο γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για τη στήριξη του πληθυσμού ο κ. Παππάς σημείωσε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να το κάνει και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί δικαιολογίες.
Και σημείωσε ότι η χρήση αυτών των χρημάτων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελέσει ιστορική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όχι μόνο έβγαλε η δική τους παράταξη τη χώρα από τα μνημόνια αλλά ύψωσε και τις ασπίδες γύρω από την κοινωνία και την οικονομία σε αρνητικά ενδεχόμενα όπως αυτό που ζούμε. Αυτό που προέχει τώρα είναι η προστασία της κοινωνίας.