«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε ασφαλή πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας», σημειώνει μιλώντας στο libre.gr. ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γιατρός, Ανδρέας Ξανθός. Αναγνωρίζει, από την άλλη όμως, ότι τα μέτρα περιορισμού της διασποράς «ευτυχώς ελήφθησαν έγκαιρα».
«Οι ΜΕΘ θα είναι κρίσιμος ‘κρίκος’ στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην επόμενη φάση ευρύτερης εξάπλωσης και άρα αύξησης του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων με σοβαρή συμπτωματολογία», επισημαίνει στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρεται όμως και σε μια ειδική παράμετρο, για τις περιοχές όπου βρίσκονται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα αυτό από το libre.gr., ο Ανδρέας Ξανθός κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη» στο «να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκατάστασης προσφύγων σε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαμονής στην ενδοχώρα. Επίσης χρειάζεται μέριμνα για την ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας στα ΚΥΤ και στους χώρους φιλοξενίας, με διαμόρφωση ειδικών χώρων για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».
Παράλληλα, για την πολιτική του Μπόρις Τζόνσον, ο συνομιλητής μας εκφράζει την άποψη ότι είναι «ανεύθυνη και τραγική» και προσθέτει, «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν τα όργανα της Ευρώπης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως απλοί θεατές την απαράδεκτη στάση της Μεγάλης Βρετανίας στο χειρισμό της πανδημίας».
Τον ρωτάμε όμως και για τη στάση που κρατά στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα κρίνεται η σοβαρότητα και πολιτική αξιοπιστία όλων μας και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης» υπογραμμίζει και συμπληρώνει με έμφαση: «’Βάζουμε πλάτη’ παρότι δεν είχαμε εμείς ως κυβέρνηση αντίστοιχη συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων (και ειδικά της ΝΔ) σε ανάλογες κρίσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ούτε ‘αφωνία’ ούτε αμφισβήτηση των συστάσεων και των οδηγιών, αλλά προσπάθεια τεκμηριωμένης ανάδειξης προβλημάτων, ανεπαρκειών ή και λαθών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, στο libre.gr.:
· Tη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα κοροναϊού. Πού αποδίδετε το «φρένο» σε νέα κρούσματα;
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε ασφαλή πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι είμαστε ακόμα σε φάση ελεγχόμενης εξάπλωσης, αλλά μπορεί τα δεδομένα να αλλάξουν στις επόμενες μέρες. Οι ειδικοί μας λένε ότι θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες ακόμα, για να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της διασποράς, που ευτυχώς ελήφθησαν έγκαιρα.
-Η μικρή αναλογία μονάδων εντατικής θεραπείας και πληθυσμού σας τρομάζει; Είναι και αυτό άλλη μία πλευρά των μνημονίων ή, μήπως, ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως;
Θα με «τρόμαζε» πολύ περισσότερο αν είχαμε ολιγωρήσει ως χώρα και τα αντανακλαστικά μας ήταν καθυστερημένα και ανεπαρκή, όπως για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία όπου ο Τζόνσον υιοθέτησε μια ανεύθυνη και τραγική με όρους Δημόσιας Υγείας γραμμή που αφήνει τους ευάλωτους, απολύτως εκτεθειμένους στη διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό. Οι ΜΕΘ θα είναι κρίσιμος «κρίκος» στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην επόμενη φάση ευρύτερης εξάπλωσης και άρα αύξησης του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων με σοβαρή συμπτωματολογία. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια διαχρονική ανεπάρκεια κλινών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, η έλλειψη προϋπήρχε της κρίσης και των Μνημονίων και είναι πολύ σημαντικό ότι η υστέρηση αυτή περιορίστηκε τα προηγούμενα 4 χρόνια που καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και σήμερα είναι σε λειτουργία 560. Οι ανάγκες προφανώς είναι πολύ περισσότερες και γι’ αυτό χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση αυτή την περίοδο κυρίως με νοσηλευτικό προσωπικό (έχουμε ήδη καλύψει όλες τις οργανικές θέσεις των γιατρών ΕΣΥ) και με τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να αυξήσουμε στο έπακρο τις διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, είναι αυτονότητο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι αδιάθετες κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Η κυβέρνηση θα κριθεί και από το πώς θα ανταποκριθεί με μετρήσιμο τρόπο σ’ αυτή την ανάγκη γρήγορης ενίσχυσης της ανταποκρισιμότητας του συστήματος για εντατική νοσηλεία περιστατικών με κοροναϊό .
-Η έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με το συνωστισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με ποια μέτρα πρέπει να αντιμετωπισθεί;
Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκατάστασης προσφύγων σε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαμονής στην ενδοχώρα. Επίσης χρειάζεται μέριμνα για την ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας στα ΚΥΤ και στους χώρους φιλοξενίας, με διαμόρφωση ειδικών χώρων για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αποτρέποντας τη διασπορά και στους υπόλοιπους πρόσφυγες-μετανάστες και στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στα camps. Η προστασία του προσφυγικού πληθυσμού από την πανδημία είναι κρίσιμη από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας αλλά και για την αποτροπή εκδηλώσεων ακραίου ρατσισμού, ξενοφοβίας και αγριότητας απέναντι στους πρόσφυγες, με πρόσχημα την υποτιθέμενη «υγειονομική βόμβα» που θα ενεργοποιηθεί λόγω κοροναϊού.
-Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση του Νοσοκομείου Καστοριάς;
Στην περιοχή της Καστοριάς και Κοζάνης είχαμε ανεξέλεγκτη διασπορά κρουσμάτων με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων, ο ένας μάλιστα υγειονομικός που εργαζόταν στο νοσοκομείο Καστοριάς. Τα ενδεικνυόμενα μέτρα τα υπέδειξε ο ΕΟΔΥ και θεωρώ ότι το μείζον ήταν να παραμείνει ανοικτό και όσο γίνεται πιο λειτουργικό το νοσοκομείο Καστοριάς. Προφανώς χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση με προσωπικό και μέσα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ανησυχία στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία, γι’ αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και των υγειονομικών, ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή, μέτρα περιορισμού της διασποράς και ατομικής προστασίας ειδικά του προσωπικού του ΕΣΥ. Χρειάζεται με άλλα λόγια τόνωση του αισθήματος «υγειονομικής ασφάλειας» της τοπικής κοινωνίας.
– Έχει συζητηθεί πάντως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Αλέξη Τσίπρα και η δική σας προσωπικώς να βάλετε «πλάτη» στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας…
Θεωρώ ότι αυτό ήταν στοιχειώδης υποχρέωση μας, συνειδητοποιώντας την πρωτόγνωρη φάση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουμε βρεθεί. Σήμερα κρίνεται η σοβαρότητα και πολιτική αξιοπιστία όλων μας και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στάση υπευθυνότητας και συστράτευσης έχει θετικές επιπτώσεις και στο επίπεδο της Δημόσιας Υγείας γιατί δίνει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και ευνοεί τη συμμόρφωση των πολιτών με τα δύσκολα μέτρα αυτοπεριορισμού, αυτοπροστασίας και αποφυγής κοινωνικών συναθροίσεων, τα οποία εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες. «Βάζουμε πλάτη» παρότι δεν είχαμε εμείς ως κυβέρνηση αντίστοιχη συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων (και ειδικά της ΝΔ) σε ανάλογες κρίσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ούτε «αφωνία» ούτε αμφισβήτηση των συστάσεων και των οδηγιών, αλλά προσπάθεια τεκμηριωμένης ανάδειξης προβλημάτων, ανεπαρκειών ή και λαθών στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των ενδεικνυόμενων σε κάθε φάση μέτρων. Πάντα με διάθεση θετικής συμβολής και όχι καταγγελιολογίας ή κινδυνολογίας που δεν βοηθά στην ανταποκρισιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Να στηρίξουμε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία και την κοινωνία, είναι το μέλημά μας και όχι να βγάλουμε «πολιτική υπεραξία» από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
-Παρακολουθούμε με συντριβή την κατάσταση στην Ιταλία, όπως και τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού. Μήπως είναι ώρα για διεθνείς πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση με κοινά κριτήρια π.χ. στον ευρωπαϊκό χώρο;
Η πανδημία είναι παγκόσμια απειλή άρα απαιτεί «διεθνή διακυβέρνηση». Η ΕΕ οφείλει να έχει ένα πιο παρεμβατικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης και να ελέγχει την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης σε εθνικό επίπεδο, ενδυναμώνοντας τα δημόσια συστήματα υγείας των κρατών-μελών, κινητοποιώντας περισσότερους πόρους για πολιτικές Δημόσιας Υγείας, διαμοιράζοντας πληροφόρηση, δεδομένα, εμπειρία, τεχνογνωσία, καλές πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν τα όργανα της Ευρώπης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως απλοί θεατές την απαράδεκτη στάση της Μεγάλης Βρετανίας στο χειρισμό της πανδημίας. Επίσης , οφείλουν οι διεθνείς οργανισμοί να θέσουν έγκαιρα το θέμα της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των χωρών και όλων των ανθρώπων στα νέα φάρμακα και εμβόλια που θα ανακαλυφθούν για τον SARS-CoV-2. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Υγεία με αφορμή την πανδημία. Το αντίθετο, πρέπει να γίνει σαφές στη φαρμακοβιομηχανία ότι θα υπάρξει η αναγκαία δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης των νέων προληπτικών ή θεραπευτικών μέσων, χωρίς προστασία της πατέντας, με διαφάνεια στα κόστη και στην τιμολόγηση, με κοινές διαπραγματεύσεις των κρατών για «δίκαιες» τιμές αποζημίωσης. Το «Υγεία για όλους» του ΠΟΥ αποκτά λόγω και της πανδημίας εξαιρετική επικαιρότητα και σημασία.
Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου, libre.gr