Την ανησυχία ότι πολλές από τις διατάξεις του δεν διαφυλάσσουν το σύστημα δημόσιων ανοικτών διαγωνισμών και τον θεσμό του ΑΣΕΠ, αφήνοντας ανοικτά παράθυρα που επιτρέπουν την επαναφορά της πελατειακής λογικής στην λειτουργία της Τ.Α., εξέφρασε σήμερα ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».
Στην τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, εξέφρασε παράλληλα και την ανησυχία του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση απειλείται με ένα τσουνάμι πολιτικής συναλλαγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δήμων και των τεχνικών τους υπηρεσιών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν και να ωριμάσουν τεχνικά έργα, η λύση που προωθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ενίσχυση της διοικητικής υποστήριξης των μικρών δήμων για την κατάθεση προτάσεων στο ΕΣΠΑ, που σήμερα όμως η ΝΔ καταργεί. Όπως επίσης, παγώνει τον κανόνα του 1 προς 1 δήθεν για δημοσιονομικούς λόγους. Στην συνέχεια μεταφέρει όλες τις λειτουργίες που αδυνατεί να επιτελέσει το δημόσιο στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους νεοσύστατους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Και, τέλος, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, με ένα εντελώς αβάσιμο νομικό επιχείρημα, απαλλάσσει τους νέους φορείς από την υποχρέωση να προσλαμβάνουν το προσωπικό τους μέσω ΑΣΕΠ. Με αυτά και με αυτά, ο κ. Θεοδωρικάκος μόλις γύρισε το 90% των ΟΤΑ της χώρας πίσω στο 1911 και την κατοχύρωση από τον Ελευθέριο Βενιζέλο της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα».
Στη συνέχεια, ο Χάρης Μαμουλάκης εξήγησε τι θα κάνουν αυτοί οι νέοι οργανισμοί που δεν μπορούσαν να κάνουν οι Αναπτυξιακές Εταιρίες. «Μέχρι σήμερα οι εν λόγω φορείς ωρίμαζαν μελετητικά ένα έργο και βοηθούσαν τους ΟΤΑ να συντάσσουν προτάσεις και σχέδια. Από σήμερα, αναλαμβάνουν ως ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης και ως διαχειριστικές αρχές ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εξαιρούνται από την υποχρέωση της κοινοτικής νομοθεσίας να προκηρύσσουν ανοικτούς δημόσιους διαγωνισμούς για μελέτες. Αφού όμως, το 90% των δήμων δεν έχει επαρκώς στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες έτσι και οι μελέτες των νέων έργων θα γίνονται με απευθείας αναθέσεις σε όλη την επικράτεια. Προφανώς η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο βαθμό που θα ελέγχει τη ροή αυτών των χρηματοδοτήσεων θα μπορεί να επιβάλλει στους δημάρχους τους μελετητές της αρεσκείας της σε πανεθνική κλίμακα».