Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Σήμερα, 110 χρόνια μετά την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.

Σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο συντρίβονται από τη βαρβαρότητα, που έχει θεό τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών.

Καλούμε κάθε γυναίκα εργάτρια, άνεργη, νέα, να μη συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον που της ετοιμάζουν. Κανείς δεν πρέπει να αποδέχεται την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενες σε όλους τους κλάδους.

Σήμερα, είναι πιο ρεαλιστικό από κάθε άλλη φορά να έχουν όλες και όλοι σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς.

Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους, στους συλλόγους γυναικών.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνοντας το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία. Η διέξοδος για όλους εμάς βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση για όλα όσα μας ανήκουν.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου 13:00 συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου με έκθεση φωτογραφίας. 

Διεκδικούμε:

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

• Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.

Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

• Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης ή από τον πατέρα.

• Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

• Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.

• Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

• Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).

• Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανένα αποκλεισμό.

• Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί