Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύουν τον διαπρεπή καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Harvard και διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Gregory Nagy, Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, ώρα 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα “Παντελής Πρεβελάκης” – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Gregory Nagy για την καινοτόμο συνεισφορά του στη μελέτη των ομηρικών επών, αλλά και της αρχαϊκής ποίησης συνολικά, την ενίσχυση και προώθηση της έρευνας μέσω του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και την προσφορά του στη διάχυση της γνώσης στην κοινωνία μέσω της εκτενούς χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.
Ο Gregory Nagy γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1942. Γιος διαπρεπούς μουσικού μετοίκισε σε μικρή ηλικία με την οικογένειά του πρώτα στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος με την Olga M. Davidson, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μουσουλμανικών Κοινωνιών και Πολιτισμών, Boston University, με την οποίαν έχουν δύο παιδιά.
Ο Nagy σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Indiana (ΒΑ 1962) και στο Harvard (διδάκτωρ 1966). Δίδαξε στο Harvard (1966-73), στο Johns Hopkins (1973-75) και επέστρεψε στο Harvard το 1975, όπου και διδάσκει ως σήμερα (από το 1984 κατέχει την έδρα Francis Jones). Το 2000 εξελέγη διευθυντής του Center for Hellenic Studies, ενός σπουδαίου ερευνητικού κέντρου του Harvard στη Washington DC. To 2008 ίδρυσε ένα αδελφό ίδρυμα στο Ναύπλιο. Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που έδωσε ο Nagy και στα δύο ιδρύματα είναι η εξωστρέφεια και η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην έρευνα και τη διδασκαλία με πρωταρχικό σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.
Πνευματικά ο Nagy ανήκει στη σχολή των Milman Parry και Albert Lord, των οποίων οι έρευνες στη σερβοκροατική παράδοση έφεραν επανάσταση στην κατανόηση του ύφους, του τρόπου και των συνθηκών σύνθεσης των ομηρικών επών. Ο Nagy είναι ανανεωτής της θεωρίας της προφορικότητας, την οποίαν έχει εμπλουτίσει και διευρύνει για να ερμηνεύσει τη σύνθεση και εκτέλεση του συνόλου της αρχαϊκής ποίησης, επικής και λυρικής, εντάσσοντάς την στο ιστορικό και πολιτισμικό της πλαίσιο. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες μελέτες, έχει εποπτεύσει πάνω από 50 διδακτορικές διατριβές και έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και το Παράσημο του Ταξιάρχη τoυ Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2019 (αναλυτικό βιογραφικό στην ιστοσελίδα: https://chs.harvard.edu/CHS/article/display/1503).
Ο Nagy διακρίνεται για την ευγένεια και την αμεσότητά του καθώς και τη διάθεση προσφοράς ιδιαιτέρως στους μη προνομιούχους.