Δεν είχαν περάσει δέκα μέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυρ. Μητσοτάκη, όταν η κυβέρνησή του προχώρησε σε ακύρωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, για «να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνησης».
Ετσι, πετάχτηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα η μειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία που είχε προκηρύξει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποστέλλοντας προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε 25 ειδικευμένους φορείς. Η συμμετοχή τόσων φορέων έκανε εύλογες τις προσδοκίες ότι το τελικό κόστος θα έπεφτε πολύ χαμηλότερα από τα 515.400.000 ευρώ του προϋπολογισμού, για ένα έργο που είχε ήδη καθυστερήσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκ ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 7 ευρώ/ανά πολίτη συν τα έξοδα των φωτογραφιών.
Επιπλέον, παρά τη σπουδή της κυβέρνησης για συμπερίληψη «στοιχείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τον Δεκέμβριο του 2019, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι στον νέο τύπο ταυτότητας δεν μπορεί να αναγράφονται στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διότι αυτά έχουν ευρύτερο περιεχόμενο και δεν χρειάζονται για να αποδείξει ένας πολίτης την ταυτότητά του.
Η έγχρωμη φωτογραφία, ο περιορισμός των ενδιαφερομένων, η αύξηση του κόστους
Κατόπιν τούτων, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη με ουσιαστικά μία μόνο, αλλά κρίσιμη, αλλαγή: την εγχάραξη έγχρωμης φωτογραφίας στις νέες ταυτότητες, όταν στον αρχικό διαγωνισμό προβλεπόταν, όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, ότι τα νέα δελτία θα είχαν εγχάραξη ασπρόμαυρης φωτογραφίας για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Αυτή η «μικρή» αλλαγή όμως, έχει μερικές πολύ σημαντικές «παρενέργειες»: οι εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, με βάση τις νέες προδιαγραφές που έθεσε η κυβέρνηση για έγχρωμη φωτογραφία είναι ελάχιστες και κυμαίνονται μεταξύ 3 με 5 – σε αντίθεση με τις 25 εταιρείες στις οποίες είχαν αποσταλεί προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί εύλογα ανησυχία ότι το κόστος θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ – όπως επισήμαιναν και η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης σε ερώτησή τους προ ημερών προς τον αρμόδιο υπουργό – «δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες σε βάρος του αδιάβλητου του διαγωνισμού, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και περιορίζει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους, ως αρχικά τουλάχιστον είχε προβλεφθεί καθώς προδιαγράφοντας την έγχρωμη φωτογραφία, “φωτογραφίζει” προδιαγραφές που μπορούν να παρέχουν μόνο συγκεκριμένοι και εντελώς περιορισμένοι ανάδοχοι».
Σημειώνεται δε, ότι η εγχάραξη ασπρόμαυρης φωτογραφίας προτιμάται σε 25 από τις 28 χώρες της ΕΕ, ενώ και στον ακυρωθέντα διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη ώστε μετά την παρέλευση της πρώτης πενταετίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι η τεχνολογία αποτύπωσης έγχρωμης φωτογραφίας έχει δοκιμαστεί και έχει κριθεί ασφαλής, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.
Η μη-απάντηση του υπ. Προστασίας του Πολίτη
Βλέποντας ότι οι αντιδράσεις για τον νέο διαγωνισμό γίνονται ολοένα και εντονότερες, το υπ. ΠροΠο απάντησε στις 3 Φεβρουαρίου με ένα δελτίο Τύπου – και όχι στην ερώτηση του Γ. Ραγκούση και της Ολγας Γεροβασίλη στη Βουλή – όπου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Μεταξύ άλλων δε, ισχυρίζεται ότι «κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες», αποκρύπτοντας ότι λίγες από αυτές μπορούν να ανταποκριθούν στους νέους όρους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των 25 φορέων που προσκλήθηκαν [στον προηγούμενο διαγωνισμό] μπορούσαν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Στον δικό σας πόσες προσφορές περιμένετε; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι περιμένετε ΜΙΑ», όπως σχολιάζει ο Γιάννης Ραγκούσης.
Από το Μαξίμου ο χειρισμός;
Να σημειωθεί ότι, σε σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, αναφέρεται ότι «το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το Μαξίμου και μάλιστα το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού». Όπως τονίζει η εφημερίδα: «Οι προσπάθειες των δύο υπουργών να αποστασιοποιηθούν διά των διαρροών από τη διαδικασία που θα κληθούν ωστόσο να υπογράψουν εξηγεί και τη σπουδή με την οποία ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός Είναι αδύνατον δύο υπουργοί της κυβέρνησης να πήραν την απόφαση για τη ματαίωση ενός διαγωνισμού-μαμούθ πριν καν αναλάβουν πρακτικά τα καθήκοντά τους. Είναι αυταπόδεικτο πως πρόκειται για κεντρική απόφαση με σκοπό να ευνοηθεί συγκεκριμένη εταιρεία».
Από το πρωτοσέλιδο του Documento
Στο ίδιο ρεπορτάζ προστίθεται πως «κεντρικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη και τον έλεγχο της πορείας του διαγωνισμού φέρεται ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη και διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης. Χειρίζεται τόσο το συγκεκριμένο θέμα όπως και κάθε άλλο για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον του πρωθυπουργού», ενώ «από την πλευρά της ευνοούμενης εταιρείας την προώθηση των συμφερόντων της έχει αναλάβει πρόσωπο με προϊστορία Πρόκειται για επιχειρηματία», προσθέτει το Documento, «που βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε σκάνδαλο σε συστημική τράπεζα. Φαίνεται να έχει διοχετεύσει χρήματα που δόθηκαν σε εικονικές εταιρείες και προήλθαν από δάνεια και να έχει κόψει τιμολόγια για ανύπαρκτες εργασίες»
ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτογραφικές» προδιαγραφές για τις νέες ταυτότητες – ο κ. Μητσοτάκης οφείλει εξηγήσεις
«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento σχετικά με τις φωτογραφικές διατάξεις που διέπουν το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, που έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέρνει ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως προσθέτει:
Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε το θέμα στενά και οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Ωστόσο, οι απαντήσεις που λάβαμε πρόσφατα από το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. (μέσω δελτίου Τύπου κι όχι της κοινοβουλευτικής οδού) αυξάνουν περαιτέρω την ανησυχία μας, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την ασφάλεια της χώρας.
Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, τα κρίσιμα ερωτήματα:
1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της να ακυρώσει το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος αποδεδειγμένα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Ε.Ε.;
2. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε έναν συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού, αυξάνοντας έτσι τη δημόσια δαπάνη για το έργο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαιτούμενες εξηγήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να γυρίσει τη χώρα στις εποχές των «κουμπάρων» και των «κολλητών», στις πρακτικές δηλαδή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.