Πέρασε η τροπολογία -σκάνδαλο για το ποδόσφαιρο – Απών ο Αν. Σαμαράς

Με ονομαστική ψηφοφορία (την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ) αναγκάστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ. να εγκρίνει (156 υπέρ και 90 κατά σε σύνολο 246 ψηφισάντων) την τροπολογία Αυγενάκη για την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθη, με φόντο το κυβερνητικό «μπάχαλο» στην υπόθεση των τελευταίων ημερών.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Γιώργος Βαγιωνάς (ήταν άρρωστος και δεν παρέστη) δήλωσε ότι θα υπερψήφιζε, παρότι δεν προσμετρήθηκε η ψήφος του, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς απουσίασε και δεν εκδήλωσε καν πρόθεση ψήφου.

Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικων στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».

Το αίτημα για ονομαστική κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση απείχαν από την ψηφοφορία. 

Η τροπολογία της κυβέρνησης θα επιφέρει αλλαγές στις ποινές που επιβάλλει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Οι ποινές που θα προβλέπονται είναι αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμούς (και όχι υποβιβασμός), κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή (αντί για υποβιβασμό, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ.

Για να φτάσουμε στη στη σημερινή διαδικασία, προηγήθηκε η ανακοίνωση του πορίσματος της ΕΕΑ, βάσει του οποίου οι δύο σύλλογοι (ΠΑΟΚ και Ξάνθη) έχουν τελέσει παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως “Βαρείες”, με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να γνωμοδοτεί ότι οι δύο ΠΑΕ θα έπρεπε να αποβληθούν από το τρέχον πρωτάθλημα της Super League 1.

Προτίμησε το Μέγαρο Μουσικής χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού – Την παραίτησή του ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ υπαιτίων όλης αυτής της κατάστασης, Λ. Αυγενάκης δεν είχε το θάρρος να είναι την Τρίτη στη Βουλή, να δώσει εξηγήσεις και να στηρίξει ο ίδιος την τροπολογία την οποία κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.Ο υφυπουργός Αθλητισμούς την ίδια ώρα βρέθηκε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, κάτι που καυτηρίσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τον «υπεύθυνο του χάους», κ. Αυγενάκη, να παραιτηθεί και την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».

Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου: «Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει».

Έχασε τη μπάλα η κυβέρνηση

Αναφερόμενος την Τρίτη 28/1 στους λόγους κατάθεσης του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι η τροπολογία είναι διόρθωση λάθους με ένα άλλο λάθος. Ο κ. Τσακαλώτος ρώτησε εάν είναι αλήθεια ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ελευθέριος Αυγενάκης “έβαλε δύο ανθρώπους του στην επιτροπή”, ότι μετά “δεν του “άρεσε το πόρισμα” και ότι “για να διορθώσετε τα λάθη φέρατε τροπολογία που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο ποδοσφαίρου με αναδρομική ισχύ”; Να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο, τον βρίζουν οι πάντες είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, “εάν δεν σας άρεσε η επιτροπή θα μπορούσατε να είχατε εφαρμόσει νόμο Βασιλειάδη και να είχατε βάλει μια νέα επιτροπή, που να έχει την κάλυψη της (κοινοβουλευτικής) επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων. Δεν σας αρέσει η Βουλή και η λογοδοσία γιαυτό φτάσατε εδώ” είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Νωρίτερα απαράδεκτη χαρακτήρισε την τροπολογία για παραβάσεις διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός, ενώ για λάθος χειρισμούς μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου ο οποίος, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης και της “Λύσης” Κωνσταντίνος Χήτας είπαν ότι θα απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία.

Το τελευταίο επεισόδιο (μέχρι στιγμής) στο σίριαλ που απασχολεί τα τελευταία 24ωρα το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για αλλαγή της ποινής, με την οποία οι “ερυθρόλευκοι” απεύθυναν κάλεσμα “στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους βουλευτές όλων των κομμάτων για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων”.

«Όποιος καταψηφίζει διαγράφεται»

Η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας πριν από την ψηφοφορία, με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να τονίζουν πως «όποιος καταψηφίζει διαγράφεται» και να συμπληρώνουν πως δεν θα γίνουν ανεχτές ούτε απουσίες από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο οι δικαιολογημένα απόντες συγχωρούνται» είναι το μήνυμα που έστειλε το Μαξίμου, με αποδέκτες κυρίως τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας και της περιφέρειας Πειραιά.

Διέκοψε τις εργασίες της η ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, πηγαίνοντας να ψηφίσει μετά τη διακοπή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Πάμε να δούμε αν είναι πέναλτι».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί