Εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος που, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση, επαναφέρει το «μπόνους» πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα – η ΝΔ θα συμπράξει για την ψήφισή του με τους γραφικούς ακροδεξιούς της «Ελληνικής Λύσης» του Βελόπουλου.
Ναι, εκείνων που… ανακάλυψαν “επιστολές” του Ιησού Χριστού και τις διακινούν μέσω της τηλεόρασης! Για τέτοια σοβαρότητα μιλάμε. Αυτή η ασόβαρη και γραφική ακροδεξιά, είναι το σημερινό στήριγμα Μητσοτάκη…
Νοθεύοντας τη λαϊκή βούληση
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο εκλογικό νόμο, επαναφέρει, με «μπαλώματα», το μπόνους των πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα. Ετσι, με τον νέο νόµο καταργείται η απλή αναλογική, και το κόµµα που έρχεται πρώτο στις εκλογές, εφόσον συγκεντρώνει ποσοστό 25%, θα λαµβάνει ως «µπόνους» 20 έδρες. Από το 25% και επάνω θα παίρνει µία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% επιπλέον, µε µέγιστο µπόνους τις 50 έδρες. Με αυτό τον τρόπο, θα απαιτείται ποσοστό 38% για το πρώτο κόµµα ώστε να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση.
Η διάταξη αυτή θα εφαρµόζεται στο εξής και για συνασπισµό συνεργαζόµενων κοµµάτων, εφόσον ο µέσος όρος της δύναµης των κοµµάτων που τον απαρτίζουν είναι µεγαλύτερος από τη δύναµη του κόµµατος εκείνου εξ αυτών που συγκέντρωσε τον µεγαλύτερο αριθµό ψήφων. Αν το πρώτο κόµµα δεν ξεπεράσει το 25%, τότε και οι 300 έδρες κατανέµονται αναλογικά σε όλα τα κόµµατα που εισέρχονται στη Βουλή.
Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στηριχτεί στην Ελληνική Λύση για να περάσει τον νέο εκλογικό νόμο, όπως έκανε ήδη και στην επιτροπή της Βουλής. Η συμμαχία με τους γραφικούς ακροδεξιούς του Βελόπουλου δεν είναι βεβαίως αθώα…
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Το ενδιαφέρον για μας είναι να δούμε την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ», τονίζει σχετικά ο Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας: «Θα περίμενε κανείς να έχει μια σαφή τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα του εκλογικού συστήματος και ουσιαστικά να μην υποθηκεύσει το ίδιο του το μέλλον». Και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Διότι ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης, από αυτήν που έχουμε σήμερα, την μονοκομματική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία».
Αλ. Τσίπρας: Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσβλέπει στην παντοδυναμία του ενός
Όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής”: Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή (Τρίτη) ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος, σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τον εκλογικό νόμο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως η επαναφορά ενός εκλογικού νόμου που “κλέβει έδρες από όλα τα κόμματα και πριμοδοτεί μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός”. Και πρόσθεσε: “Θεσμοθετώντας έτσι την υποταγή της πολιτικής στην μη πολιτική, του προγραμματικού διαλόγου στην επικοινωνιακή ρητορεία και εν γένει της πολιτικής αντιπαράθεσης στην όξυνση και στην πόλωση”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην κρίση: “Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. Και είναι ολέθρια τόσο για την κοινωνική πλειοψηφία, όσο και για τη χώρα. Άλλωστε, μονοκομματικές και παντοδύναμες ήταν οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων”. Και συμπλήρωσε: “Αυτές οι παλιές συνταγές φτιάχτηκαν ακριβώς για να υπηρετήσουν ένα πολιτικό παιχνίδι στημένο στον στόχο της αυτοδυναμίας, που διευκολύνει ο εκλογικός νόμος ο οποίος χαρίζει στον πρώτο έδρες που δεν του ανήκουν”.
“Αυτές λοιπόν τις παλιές συνταγές”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, “οι οποίες δεν αφορούν μόνο στον εκλογικό νόμο, προσπαθεί να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Επιβάλλοντας όμως παλιές συνταγές, οδηγεί και τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε παλιά δεινά. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην επαναληφθεί η ιστορία ως τραγωδία, αλλά ως φάρσα”.
Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο αρχηγός της ΝΔ δεν έχει εκτιμήσει σωστά όλες τις παραμέτρους γι’ αυτό και η κατάργηση της απλής αναλογικής μπορεί να αποβεί εις βάρος του: “Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας, θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά. Σκάβοντας όμως τον λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στον λάκκο που αυτός έσκαψε”.
Αντιδιαστέλλοντας την υπερψήφιση της Κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας με την καταψήφιση του εκλογικού νόμου, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: “Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να του θυμίσουμε ότι, ενώ αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα, μεθαύριο (σ.σ. αύριο) θα ψηφίσει μόνος του”. Και πρόσθεσε: “Όπως μόνος του θα μείνει και το βράδυ των επόμενων εκλογών που, ας μη το ξεχνάμε, θα γίνουν με την απλή αναλογική. Και θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο και οι προγραμματικές του θέσεις δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Και επειδή αυτό το γνωρίζει, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης των συσχετισμών που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι επόμενες εκλογές μπορούν να δώσουν κυβέρνηση: «Θα του συνιστούσα να μην προτρέχει. Γιατί οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».