Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, απορρίπτει, μιλώντας στην Εφ.Συν , όλους εκείνους τους παραπολιτικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς πως ανήκει στην πασοκογενή ομάδα που επιθυμεί την ιδεολογική άλωση του κόμματος.
Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της μετεξέλιξης και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζει την κυβέρνηση και θεωρεί σίγουρο ότι θα ξαναβρεθεί σύντομα με τους πολίτες που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ αλλά απογοητεύτηκαν και πικράθηκαν από τις επιλογές της ηγεσίας του.
Η συνέντευξη του βουλευτή Ανατολικής Αττικής και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή:
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη φάση της διεύρυνσης του και έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό του έχει ξε κινήσει ένας διάλογος που αφορά τόσο τα χαρακτηριστικά όσο και την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Ποια είναι η δική σας θέση σε αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη φάση της διεύρυνσης και της μετεξέλιξής του. Ο προοδευτικός κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας 32%. Απάντησε ποιος είναι ο κύριος εκφραστής του, σε όλους όσοι πολιτικές δυνάμεις και συμφέροντα είχαν συγκροτήσει μέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επομένως επιτακτικό, από τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες που μας στήριξαν, να μετεξελίξουμε τις κομματικές μας δομές, ώστε να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Να συγκροτήσουμε τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και την εναλλακτική στρατηγική για το μέλλον. Είναι επιτακτικό να δώσουμε τη νέα έννοια στον ξεθωριασμένο θεσμό του μέλους ενός κόμματος, αυτήν την έννοια του ενεργού μέλους που συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και τις πολιτικές. Είναι επιτακτικό να συμμετέχουν και να εκπροσωπηθούν όλες οι κοινωνικές δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις εντός της οργανωμένης κομματικής λειτουργίας και να αποτελέσουν τον σύνδεσμό μας με την κοινωνία, σε κάθε έκφρασή της. Αυτές οι δυνάμεις κάτω από την κοινή στέγη θα συνδιαμορφώσουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά μας, συνθέτοντας και δημιουργώντας τη νέα εποχή της προοδευτικής παράταξης.
Αρκετά δημοσιεύματα σας παρουσιάζουν ως τον κύριο εκπρόσωπο του πασοκικού πυρήνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ως τον άνθρωπο που ηγείται μιας προσπάθειας δημιουργίας μηχανισμών που έχουν στόχο την άλωση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;
Συνήθως γελάω με τα παραπολιτικά δημοσιεύματα, ιδιαίτερα όταν δημιουργούν φαντασιακές ειδήσεις. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πασοκικός πυρήνας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πυρήνας προερχόμενος από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτερικού ή τον Συνασπισμό. Επομένως, δεν μπορώ να εκπροσωπώ μια λογική εσωκομματικής διαίρεσης κομματικής καταγωγής, ούτε λογικές ιδιοκτητών ή φιλοξενούμενων. Επίσης, δεν χαρίζω σε κανέναν τον προσδιορισμό της αριστερής πολιτικής ταυτότητας, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, οι μηχανισμοί είναι μέρος μιας κομματικής αποστεωμένης συνήθως γραφειοκρατίας, που θέλει να αναπαραχθεί. Εμείς παλεύουμε για τη μαζικοποίηση, την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφικής παράταξης, που προϋποθέτει τη σύνθεση και όχι την αναμέτρηση μηχανισμών.
Ένα άλλο θέμα που φαίνεται πως καθυστερεί, είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει αναφορικά με την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια της ήττας. Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε πως πρέπει να έχει μια τέτοια κουβέντα; Ως πού πρέπει να φτάσει;
Δεν νομίζω ούτε ότι καθυστερεί ούτε ότι δεν έχουν συζητηθεί τα αίτια, θεωρώ όμως ότι η εμπειρία μας μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά στη σύνταξη της εναλλακτικής προοδευτικής στρατηγικής για τη χώρα και του προγράμματός μας για να μην επαναληφθούν τα όποια λάθη, και όχι σε ατέρμονους, μεμψίμοιρους διαλόγους, χωρίς προοπτική.
Κατά τη δική σας άποψη, ποια ήταν τα βασικά αίτια της εκλογικής ήττας;
Η συγκρότηση ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, συμφερόντων και πολιτικών κομμάτων με απίστευτη επικοινωνιακή υπεροχή, η υποχρέωση εφαρμογής πολιτικών που δεν πιστεύαμε, λόγω του Μνημονίου, προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια, και λάθη ή ολιγωρίες που έχουν πολλαπλώς αναδειχθεί.
Η Ν.Δ. εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή έτοιμη να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και το κάνει, ομολογουμένως, με έναν εμφατικό τρόπο. Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ως κυβέρνηση κάποια ουσιαστικά Θέματα τα χειριστήκατε σαν αρσακειάδες . Ισχύει αυτό; Έλειψε η τόλμη από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι. Απλώς περίσσευαν ο σεβασμός σε θεσμούς, που δεν λειτούργησαν όπως όφειλαν, η ευγένεια της δημοκρατικής λειτουργίας, που ερμηνεύτηκε ως αδυναμία, και η πρωτοφανής απόπειρα διακυβέρνησης χωρίς την οικοδόμηση παλαιοκομματικών μηχανισμών. Ως σήμερα, οι βασικές εκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. (προσφυγικό, εθνικά θέματα, ανάπτυξη, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα, φορολόγηση) έχουν ήδη ακυρωθεί. Τα μόνα θέματα που πραγματικά η Ν.Δ. ήταν έτοιμη και είναι αποτελεσματική, είναι η οικοδόμηση ενός αδιαφανούς, αναξιοκρατικού και σκληρού κομματικού κράτους, η αποδόμηση εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και η επικοινωνιακή πολιτική της στρέβλωσης.
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να αυτοδιαλυθεί και να παραχωρήσει τη λειτουργία του στο KIN.ΑΛΛ. Πέρα από την πολιτική διάσταση, τι σηματοδοτεί μια τέτοια απόφαση σε επίπεδο συμβόλων σε σχέση με ένα κομμάτι του κόσμου που παραμένει συναισθηματικά φορτισμένο με ό,τι πρέσβευε αυτό το κόμμα;
Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε πολύ νωρίτερα. Όταν υπήρξε πλήρης αναντιστοιχία των κοινωνικών δυνάμεων που το στήριζαν και της πολιτικής της ηγεσίας του και όταν δεν μπορούσε να υπάρξει συνισταμένη πολιτική πρόταση των διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και ρευμάτων που εμπεριείχε. Οι πολίτες που στήριξαν το ΚΙΝΑΛΛ., λόγω συναισθηματικής μνήμης με το ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι πικράθηκαν και απογοητεύτηκαν για ακόμη μία φορά. Είμαι σίγουρος ότι με αυτούς τους ανθρώπους θα ξαναβρεθούμε μαζί, σύντομα…