Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα της κατ’ έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών και για την αποδέσμευση εντός 18 μηνών, περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευθεί για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Και οι δύο διατάξεις πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, το άρθρο 9 υπερψήφισαν 156 βουλευτές (σε σύνολο 251 ψηφισάντων), καταψήφισαν 87 βουλευτές, ενώ 8 βουλευτές ψήφισαν “παρών”. Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν 154 βουλευτές (σε σύνολο 249 ψηφισάντων) και κατά ψήφισαν 95 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι στο κλείσιμο της συζήτησης ο υπ. Δικαιοσύνης επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εκείνοι που κρατούν τη ρομφαία της ηθικής, πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη». Ισχυρίστηκε ξανά ότι οι αλλαγές στον ΠΚ επί ΣΥΡΙΖΑ έφεραν «σωρηδόν αποφυλακίσεις βαρυποινιτών» (!), ενώ για τις επικρίσεις που δέχθηκε η κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών στην κακουργηματική απιστία σε υποθέσεις δανείων, ισχυρίστηκε ξανά ότι «δεν μπορεί να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αυτεπάγγελτης δίωξης πάνω από τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεν μπορεί να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια».
Όσο για την επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχεται ασυλία για τραπεζικά στελέχη των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, ο Κώστας Τσιάρας παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ιδρύματα που έχουν επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά μια από τις τρεις ανακεφαλαοποιήσεις έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη εισαγωγή μεταβατικής διάταξης που αφορά στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν γίνεται διαφορετικές Αρχές να έχουν διαφορετικούς χρόνους δέσμευσης. «Πρέπει να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο χρόνος της προσωποκράτησης πριν αποδοθεί κατηγορία, είναι 18 μήνες. Άρα έπρεπε να εναρμονίσουμε τους χρόνους και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες», είπε ο υπουργός.
Σπύρος Λάππας: «Κυνηγάμε κουνούπια με καραμπίνα»
«Εγώ καταλαβαίνω: είστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είστε νέα κυβέρνηση κι έχετε το δικαίωμα να κάνετε αλλαγές. Μην επικαλείστε, όμως, το επιχείρημα ότι άρχισαν να εμφανίζονται παθογένειες στην εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού έτους», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Λάππας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «βάζοντας μέσα και την έννοια της διατάραξης της κοινής ειρήνης, που μπορεί να τιμωρείται στο πλαίσιο των τρομοκρατικών πράξεων», μπορεί να ισχύσει η παροιμία «κυνηγάμε κουνούπια με καραμπίνα».
«Ακόμα και στο πλαίσιο της διατάραξης της κοινής ειρήνης μπορεί να διαπιστώνεται διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων. Δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι είναι μία διάταξη η οποία αφορά όλους τους διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενους. Όποιος διαδηλώνει και διαταράσσει την κοινή τάξη και διαπιστώνεται ταξίδι ή προπαρασκευή ή “κατέβασμα” από ένα site κ.λπ., θα μπορεί να διώκεται για τρομοκρατία με εξοντωτικότατες ποινές οριζόντια», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν παροξυσμό αυταρχισμού
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν παροξυσμό αυταρχισμού», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρεμβαίνοντας νωρίτερα απόψε στη συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ζήτημα για τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, καλώντας τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα θέση.
«Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το ξύλο, στοιχείο του αναγκαστικότητας του δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει ευθέως και άμεσα θέση σε σχέση με αυτή την απαράδεκτη δήλωση. Και εσείς κ. Τσιάρα πρέπει να πάρετε άμεσα θέση για το αν αυτή η δήλωση αποτυπώνει και αντανακλά τις φιλελεύθερες αξίες στις οποίες ομνύετε», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή. Πραγματική ντροπή να ακούγονται αυτά τα πράγματα, από στόμα υπουργού ή και οποιουδήποτε πολίτη».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα προχθεσινά γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, όπου «η αστυνομία εμπόδισε φοιτητές, με ξύλο και με χημικά, να κάνουν γενική συνέλευση» και που στη συνέχεια, «επιχειρήθηκε να ενοποιηθεί με τα ευρήματα, την Κυριακή, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο». Αναφέρθηκε επίσης στις καταγγελίες για άσκηση παράνομης βίας και τις καταγγελίες για συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια βασανιστηρίων από αστυνομικά όργανα, για να καταγγείλει ότι «όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά ακραίας κατάστασης» που η κυβέρνηση τροφοδοτεί, στη βάση επικοινωνιακής στρατηγικής, για να βγει από το πολιτικό της αδιέξοδο στο προσφυγικό. «Η στρατηγική αυτή επιδιώκει να συγκροτήσει και να συγκρατήσει τα ακροατήρια στα οποία πόνταρε η ΝΔ για να έρθει στην εξουσία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να διαπιστώσει ότι «η κυβέρνηση που επί χρόνια έσπερνε ανέμους, σήμερα θερίζει θύελλες και βρίσκεται μπροστά στα αδιέξοδα της δικής της δεξιάς ρητορικής την προηγούμενη τριετία». (αναλυτικότερα εδώ)
Έ. Αχτσιόγλου: «Προκλητική και προσβλητική για την κοινωνία η ασυλία της ΝΔ στα τραπεζικά στελέχη»
«Η κυβέρνηση εγγυάται ασυλία σε τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της περιουσίας των τραπεζών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά προκλητική και προσβλητική για την ελληνική κοινωνία ρύθμιση, η οποία θίγει τους κόπους του ελληνικού λαού που στήριξε τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρωθούν, και πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθεί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες στη Βουλή.
Ασυλία για τους τραπεζίτες
Το ζήτημα της κατ’ έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών για κακουργηματική απιστία, σε υποθέσεις δανείων, ήταν ζήτημα αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για απιστία. Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, από το άρθρο 399 του ΠΚ, «για να μην υπάρχει ανάποδη ανάγνωση του Ποινικού Κώδικα», είπε ο κ. Τσιάρας, «πλέον μετατίθεται στο άρθρο 405 και περιγράφεται με τη γενικότερη φράση ότι η απιστία κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος πλέον απαιτεί την έγκληση και δεν λειτουργεί με τη λογική του αυτεπάγγελτου».
Στην ουσία, η τροπολογία δεν αλλάζει κάτι. Η κυβέρνηση με την αλλαγή στον ποινικό κώδικα αμνηστεύει, εκ προοιμίου ή εκ των υστέρων, τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν.
Σημειώνεται σχετικά ότι, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δώρο προς τους τραπεζίτες: «Για ποιο λόγο αφαιρείτε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων δανείων» οφειλόμενη στο ισχύον –ιδίως μετά και το ν. 4472/2017- νομοθετικό πλαίσιο και όχι στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους των τραπεζών;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη.
Η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ
Παράλληλα, τροπολογία που επιδιώκει την αποτροπή ακαταδίωκτου για τα τραπεζικά στελέχη σε υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας επιδιώκει τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη από 5 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Ειδικότερα, οι βουλευτές προτείνουν τη διατήρηση των γενικών καθοδηγητικών κανόνων του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 390 ΠΚ), χωρίς την «αδόκιμη» αναφορά σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, για την ποινική δίωξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας όταν αυτή στρέφεται κατά τραπεζικού ιδρύματος. Με την τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, προτείνεται να ενταχθεί σε ειδικό νόμο (ν.4472/2017), ρύθμιση με την οποία για την άσκηση ποινικής δίωξης για το συγκεκριμένο αδίκημα να υπάρχει προηγούμενη βεβαίωση από την ΤτΕ σχετικά με την πρόκληση ζημίας, κατά παράβαση των κανόνων της χρηστής διοίκησης και επιμελούς διαχείρισης. «Έτσι, διατηρείται ο κανόνας της αυτεπάγγελτης δίωξης όλων των περιπτώσεων κακουργηματικής απιστίας και, συνεπώς, δεν υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή εγκλήσεως, η οποία αν παρέλθει άπρακτη επιφέρει το ακαταδίωκτο των στελεχών που επέφεραν εν γνώσει τους βλάβη στην περιουσία του τραπεζικού ιδρύματος», αναφέρουν οι υπογράφοντες την τροπολογία Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαράλαμπος Καστανίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Καμίνης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αυστηρές ποινές για την παιδεραστία, οπισθοχώρηση για τη βλασφημία μετά τις αντιδράσεις
Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, τροπολογία που αυστηροποιεί τις ποινές για τον βιασμό και τον παιδικό βιασμό και την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Απουσιάζει όμως, μετά τις αντιδράσεις, η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της «κακόβουλης βλασφημίας στα θεία», την οποία είχε εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Χρήση αποδεικτικών μέσων
Με την τροπολογία εισάγεται διάταξη που δίνει τη δυνατότητα χρήσης παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Διαφθοράς. Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται ρύθμιση που απηχεί τις προβλέψεις του καταργηθέντος άρθρου 65 του ν. 4356/2015 (σ.σ. η κατάργησή της είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση). «Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, υπαγομένων στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω διάταξης. Σημειωτέον ότι το άρθρο 65 του ν.4356/2015 είχε καταργηθεί με το άρθρο 586 περ. η΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκαλώντας αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου.
Τι θα γίνει με την διατάραξη κοινής ησυχίας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην επαναφορά ως πλημμέλημα της διατάραξης κοινής ησυχίας. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει ουσιαστικά και να προστατεύσει το συμφέρον του απλού πολίτη. Βλέπουμε με ενδιαφέρον τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων. Πρόθεση μας είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να δούμε εκ νέου τη διάταξη που προσδιορίζει τις δυνατότητες λειτουργίας όλων των καταστημάτων», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και όχι να δημιουργεί εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, με πολύ σφιχτά ωράρια που ίσχυσαν στο παρελθόν. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα αλλά δεν μπορεί και να αφήσει απροστάτευτο το δικαίωμα του πολίτη.
Πισωγύρισμα και σε άλλες διατάξεις
Γενικότερα, για το σχέδιο νόμου ο κ. Τσιάρας δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων τρομοκρατίας, είναι μια από τις εμβληματικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. «Ξέρετε πλέον ότι γίνεται κακουργηματική η πράξη της ρίψης μολότοφ απέναντι σε συγκεντρωμένο κόσμο. Αντιμετωπίζονται διαφορετικά όλες αυτές οι πρακτικές οι οποίες είχαν αθωωθεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα. Υπάρχει αυστηροποίηση του πλαισίου, η οποία συμβαδίζει στη γενικότερη φιλοσοφία, που υπάρχει σε επίπεδο Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Γι΄ αυτό ενσωματώνουμε και την Οδηγία 541/2107 της ΕΕ σχετικά με την τρομοκρατία και είναι απορίας άξιο, πως η προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς μια ευρωπαϊκή οδηγία που αφορούσε σε ζητήματα που είχαν έκταση στον ευρωπαϊκό χώρο, δεν το έκανε», δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην υπό όρους απόλυση επισημαίνοντας ότι πλέον, αντί για τα 17 χρόνια, οι πολυισοβίτες θα είναι δυνατό να απολύονται στα 22 χρόνια, εκτός αν έχουν κάνει εργασία, εντός φυλακής, οπότε θα είναι δυνατό να απολύονται στα 20 χρόνια. Χαρακτήρισε εξάλλου εμβληματική αλλαγή τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί από τον Ποινικό Κώδικα η ενεργητική δωροδοκία, ένα ζήτημα, που -όπως είπε- δεν είχε αντιμετωπιστεί, με συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο μεγάλων Οργανισμών, όπως η GRECO και ο ΟΟΣΑ.