Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

 Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου, αποτελούμενου μεταξύ άλλων από τους Χάρη Φλουρή, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Πέμπτη 7 Νοέμβρη περιοδεία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στο Ηράκλειο στα πλαίσια της οποίας συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση στην Κρήτη.

  Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα των εκπαιδευτικών κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής πχ Τμήματα Ένταξης, οι μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία του νησιού και των συνεπειών τους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους. Όλα αυτά, επεσήμανε το κλιμάκιο είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζει και επεκτείνει τα μέτρα των προηγούμενων και εφαρμόζοντας τη στρατηγική της ΕΕ διαιωνίζει την απαράδεκτη πρακτική των συμβασιούχων εργαζομένων με διαλυμένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

   Για άλλη μια φορά, τονίστηκε το αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, να καλυφθούν όλα τα κενά και να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς, η ανάγκη και το δικαίωμα για άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-συμβασιούχων εκπαιδευτικών. 

   Επίσης, καταγγέλθηκε το γεγονός της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού των μαθητών στις δίκαιες πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος νομιμοποίησης της παρουσίας της αστυνομίας στα σχολεία, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική, πηγαίνει χέρι-χέρι με την καταστολή. Οι κυβερνήσεις, τόνισαν, διαχρονικά έχουν τεράστιες ευθύνες για την αυταρχική αυτή πρακτική, αφού διατηρούν και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό να χτυπηθεί κάθε εκδήλωση της λαϊκής δυσαρέσκειας που εναντιώνεται στην πολιτική τους. 

  Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της απάνθρωπης Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που οδηγεί στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, μαζί και χιλιάδων παιδιών χωρισμένων από τις οικογένειές τους. Οι συνθήκες της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων όπως ανέφερε το κλιμάκιο επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνήσεις κινούνται στο πλαίσιο της βασικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους ενδιαφέρει, δηλαδή, όχι η ικανοποίηση των άμεσων και πραγματικών αναγκών των παιδιών, αλλά κατά βάση ο μεγάλος όγκος των παιδιών των προσφύγων να πάρει ορισμένα “κολλυβογράμματα”, για να ενταχθούν αργότερα στη δεξαμενή ενός πάμφθηνου εργατικού δυναμικού που έχουν ανάγκη οι καπιταλιστές. 

  Η κατάσταση με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων καθορίζεται από τη συνολικότερη εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων, τόσο της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ. Αντιμετωπίζεται με ψίχουλα και με τη λογική του “ό,τι περισσεύει” από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τάξεις υποδοχής που μέχρι σήμερα δεν έχουν στελεχωθεί, το περιορισμένο  προσωπικό που εναλλάσσεται διαρκώς λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.  

Τονίστηκε ότι το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και στα προσφυγόπουλα και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, όλοι μαζί να ορθώσουμε τείχος και ασπίδα αλληλεγγύης. Να παλέψουμε μαζί για ουσιαστικά μέτρα ένταξης των προσφυγόπουλων σε όλες τις δομές της Εκπαίδευσης με ευθύνη του κράτους και να απομονωθούν οι ρατσιστικές – αντιδραστικές φωνές. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί