«Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι “η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση” αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού» επισημαίνει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ομολόγησε ότι το πρόβλημα στα νησιά, με τις συνεχείς καθημερινές αφίξεις, είναι μη διαχειρίσιμο.
«Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μποροούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».
Επιπλέον, σημείωσε, ότι μέχρι το τέλος του έτους στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στην ενδοχώρα, «σε ασφαλείς δομές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα» το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και οι εκεί εγκαταστάσεις.
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη:
Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών. Γεγονός που ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναγνωρίσει όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό».
Μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Βρίσκεται όμως πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους.
Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ. Ωστόσο η Κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο. Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος.
Κ. Αρβανίτης: Οι άνθρωποι δεν είναι «τσουνάμι», κύριε Χρυσοχοΐδη
Προ των ευθυνών του έφερε ο Κώστας Αρβανίτης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).
Ως συντονιστής της ευρωομάδας της GUE/NGL στη συνεδρίαση, και από κοινού με τον Miguel Urbán Crespo των Podemos, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα και τον απαράδεκτο, αντιπροσφυγικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ.
Ο Κώστας Αρβανίτης ξεκίνησε την εισήγησή του σχολιάζοντας την -τουλάχιστον ατυχή- φράση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Υπουργός. «Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να σας τονίσω πως οι πρόσφυγες δεν είναι τσουνάμι. Είναι άνθρωποι, έχουν όνομα, επώνυμο και δικαιώματα. Θέλω να πιστεύω πως ειπώθηκε εκ παραδρομής».
Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσφυγικό, που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και το Human 360, διότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σχεδόν μηδαμινή διαβούλευση του ν/σ, που πέρασε σε πέντε μόλις ημέρες.
Αναφορικά με την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη, ο Κώστας Αρβανίτης ρώτησε ευθέως τον κ. Χρυσοχοΐδη αν θεωρεί το πρόβλημα μεταναστευτικό ή προσφυγικό και αν συνειδητοποιεί πως με το να αντιμετωπίζει το προσφυγικό ως ζήτημα ασφάλειας, βγάζει από το κάδρο τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.
Κλείνοντας, κατηγόρησε τον υπουργό για παντελή έλλειψη σχεδιασμού ως προς το προσφυγικό, καταλογίζοντάς στην κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνες για την δραματική αύξηση των προσφύγων στη δομή της Μόριας, από 5.500 σε 14.000 σε τρείς μόλις μήνες.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέτυχε να υπερασπιστεί τον νόμο της κυβέρνησης που εκπροσωπεί. Πώς άλλωστε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα; Οι επικρίσεις ήταν έντονες και απερίφραστες, όχι μόνο από την ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά και από τους Σοσιαλιστές, τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους. Ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η στήριξη ήταν χλιαρή και βεβιασμένη. Για άλλη μια φορά, η μοναδική ομάδα που συμφώνησε πλήρως με το ακροδεξιό δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η Ακροδεξιά!
Ο κύριος Χρυσοχοΐδης ήταν ασαφής και είπε ψέματα -ή, στην καλύτερη περίπτωση, μισές αλήθειες-, κάτι που ανάγκασε τον Κώστα Αρβανίτη να απευθυνθεί, με δεύτερη εισήγηση, στο σώμα, για να διευκρινίσει τις τερατώδεις συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ στο προσφυγικό. Κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι ακολουθεί το δόγμα «να κάνουμε τη ζωή των προσφύγων δύσκολη», αφήνοντάς τους χωρίς ΑΜΚΑ, χωρίς σχολεία, χωρίς εκπροσώπους του ΟΗΕ στις επιτροπές Ασύλου. Στηλίτευσε για άλλη μια φορά το έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και κατήγγειλε τις βουλευτές της ΝΔ -εν προκειμένω του κ. Κυρανάκη – που στηρίζουν ακροδεξιές πρακτικές όπως τα «μπάρμπεκιου» με χοιρινό έξω από τα camp για να προκαλέσουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες.
Επιφυλάξεις Κομισιόν για το εάν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο
Το «άδειασμα» του κ. Χρυσοχοΐδη ολοκληρώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο από την Παρασκευή Μίχου. Η Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του νόμου και πως «θα επανέλθουν στο θέμα και θα το ξανασυζητήσουν».