Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, παρευρέθηκε χθες Κυριακή 3 Νοέμβρη στην λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν φορείς της Δαμάστας του δήμου Μαλεβιζίου για το φλέγον ζήτημα της δημιουργίας σταθμού μετατροπής στην Δαμάστα με την ολοκλήρωση της ενεργειακής διασύνδεσης του νησιού, μέσω δύο μεγάλων διασυνδετήριων υποθαλάσσιων αγωγών με την ηπειρωτική Ελλάδα από τη μία ενώ από την άλλη ο ένας θα είναι τμήμα του καλωδίου που θα συνδέσει το Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προαναγγελθείσα δημιουργία του σταθμού στη Δαμάστα αντιτίθεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου αλλά και των κατοίκων της περιοχής για κατασκευή του στην περιοχή της Κορακιάς, όπου υπάρχει και απόφαση για μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ που σήμερα είναι στα Λινοπεράματα.
Ο Μανώλης Συντυχάκης στην παρέμβαση του στα πλαίσια της συνέλευσης τόνισε την πάγια και σταθερή θέση του ΚΚΕ να μην πραγματοποιηθεί ο «σταθμός μετατροπής» στη Δαμάστα, αλλά στην Κορακιά, όπου θα γίνουν – αν γίνουν – και οι υπόλοιπες ενεργειακές εγκαταστάσεις. Το ΚΚΕ, ανέφερε, συμφωνεί στην επιλογή της Κορακιάς, μόνο ως προς τη θέση για τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας και όχι στο να γίνει η επένδυση του καλωδίου με ιδιωτικοποίηση, με «απελευθέρωση», με τον τρόπο που προωθείται σήμερα.
Μάλιστα τόνισε ότι οι κάτοικοι της Δαμάστας και γενικότερα ο λαός της Κρήτης για να κατανοήσει το ζήτημα πρέπει να δει όλη την διάσταση των ενεργειακών σχεδιασμών που υπάρχουν για την περιοχή. Όπως σημείωσε ο σταθμός μετατροπής της Δαμάστας είναι μία ψηφίδα ενός ολόκληρου ψηφιδωτού επενδύσεων που σχεδιάζονται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η δημιουργία του καλωδίου σχετίζεται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες χωρίς τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, τα μεγάλα αιολικά και άλλα έργα που σχεδιάζουν οι ενεργειακοί όμιλοι στην Κρήτη δε θα έχουν κανένα νόημα γιατί σκοπός τους δεν είναι η κάλυψη των τοπικών αναγκών, όπως ισχυρίζονται. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να εξάγουν το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παραχθεί από τις ΑΠΕ, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Είναι απαράδεκτο ανέφερε να κρύβεται η αλήθεια από τον ελληνικό λαό, για το καλώδιο, ένα ιδιωτικό έργο δήθεν «δημοσίου συμφέροντος».
Επιπλέον, επεσήμανε πως η θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο λαός δεν πρέπει να συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί η επένδυση του καλωδίου με ιδιωτικοποίηση ή με «απελευθέρωση», με τον τρόπο που προωθείται σήμερα. Ενώ συνέχισε τονίζοντας πως η συζήτηση για τη Δαμάστα γίνεται για να εξυπηρετηθούν λόγοι αποπροσανατολισμού, για να προκληθούν αντιδράσεις σε μια επιμέρους πλευρά του έργου, ώστε να περάσουν απαρατήρητες, χωρίς συζήτηση, οι γενικότερες αρνητικές συνέπειες του έργου σε βάρος του λαού της Κρήτης και της Ελλάδας.
Όπως σημείωσε ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί και να εναντιωθεί συνολικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή και στην δημιουργία του καλωδίου αφού οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα επενδύσουν στην περιοχή και όχι ο λαός της περιοχής που θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβο ρεύμα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η μετατροπή της περιοχής μας σε «ενεργειακό κόμβο» δεν μας προσφέρει γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και σταθερότητα. Αντίθετα μας στοχοποιεί. Έχουμε το παράδειγμα της Ουκρανίας, της Συρίας της Λιβύης και άλλων λαών που για τον έλεγχο της ενέργειας, οι ιμπεριαλιστές ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας τους αιματοκυλίζουν. Ας αναρωτηθούμε πότε οι λαοί γνώρισαν ανάπτυξη προς όφελος τους όταν ο έλεγχος της γης, του νερού και της ενέργειας του τόπου τους, βρίσκονταν στα χέρια των λίγων.
Η ίδια η ΕΕ και η κυβέρνηση υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των άλλων ελληνικών ή ξένων εταιρειών που μετέχουν στο έργο και λένε ότι είναι «αυτονόητα» τα οφέλη από το καλώδιο. Ομολογούν ότι έφτασε στο απροχώρητο η ενεργειακή ανεπάρκεια της Κρήτης, που είναι δική τους ευθύνη, αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που άφηναν άλυτο το ενεργειακό στην Κρήτη. Μιλούν για την απαξίωση και το μεγάλο κόστος των σημερινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού στην Κρήτη, το διαρκή κίνδυνο μπλακ άουτ, την αδυναμία κάλυψης των αναγκών. Τονίζουν φυσικά την «αδυναμία» του κράτους να χρηματοδοτεί και να λειτουργεί δημόσια έργα. Άρα είναι μονόδρομος και επείγον – λένε – να γίνει το καλώδιο ως «ιδιωτικό έργο».
Λένε με θράσος πως όποιοι αντιδρούν να γίνει το έργο ιδιωτικό… θέλουν να βυθιστεί η Κρήτη στο σκοτάδι!
(….) Το χωροταξικό είναι ένα θέμα που καλώς μας απασχολεί αλλά το κυρίαρχο είναι το ιδιοκτησιακό από το οποίο και αυτό εξαρτάται.
Ήδη από τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς του έργου αποδεικνύεται ότι δεν υπολογίζουν ούτε περιβάλλον, ούτε ανθρώπους μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και του χαμηλού κόστους. Γι αυτό επελέγη η περιοχή της Δαμάστας για τον σταθμό μεταφόρτωσης με το οποίο σχετίζεται και η παραμονή των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα. Μάλιστα με το πρόσφατο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση ήρε όλα τα εμπόδια ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να μπορεί να επενδύει όπου θέλει χωρίς να υπολογίζει χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη που προπαγανδίζονται θα είναι στάχτη στα μάτια του λαού και το τυράκι για να κερδίζουν την συναίνεση στην πολιτική τους.»
Τέλος ο βουλευτή του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό της Δαμάστας και συνολικά της περιοχής να ξεσηκωθεί και να παλέψει το κράτος να διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία έργων δημοσίου συμφέροντος, ιδιαίτερα στα ενεργειακά. Το ΚΚΕ, ανέφερε, θα αναδείξει το ζήτημα στο κοινοβούλιο, στο δήμο και στην περιφέρεια αλλά κύρια θα σταθεί δίπλα στον αγώνα των κατοίκων που θα πρέπει να συνεχιστεί.