Μετά από 8 και πλέον ώρες μιας εξαντλητικής δικαστικής διαδικασίας η ετυμηγορία δεν ήταν ούτε ευχάριστη ούτε αναμενόμενη για τους 11 κατηγορούμενους αγρότες, (9 από την Ιεράπετρα και 2 από τη Ηράκλειο) σχετικά με όσα είχαν συμβεί τον Δεκέμβριο του 2016 στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Μετά από σειρά καταθέσεων τόσο των 15 μαρτύρων όσο και των κατηγορουμένων η εισαγγελέας του Μονομελούς Πρωτοδικείου έκρινε ένοχους όλους τους αγρότες για 1 από τα 4 τέσσερα συνολικά αδικήματα που υπήρχαν κατηγορίες και συγκεκριμένα για «διατάραξη κοινής ειρήνης», με τις υπόλοιπες κατηγορίες να αφορούν διέγερση σε απείθεια νόμου, παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη κατακράτηση.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 ενώ στη συνέχεια με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός της αίθουσας ανακοινώθηκε η απόφαση η οποία έκρινε και τους 11 ένοχους επιβάλλοντας ποινή 12 μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Να σημειωθεί επίσης πως στους αγρότες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, όπως αυτά του πρότερου έντιμου βίου, του λευκού ποινικού μητρώου, της παράσυρσης από οργή λόγω της μη μεταφοράς προϊόντων, που τέθηκαν από τον δικηγόρο των κατηγορουμένων.
Η απόφαση δεν έγινε δεκτή από τους κατηγορούμενος και μετά την ολοκλήρωση της εκδίκασης ξεκίνησε αμέσως η διαδικασία για έφεση ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.
Αισιόδοξος για αθώωση στο Εφετείο ο δικηγόρος των 11 αγροτών
Με αισιοδοξία για ομαλή κατάληξη της δικαστικής περιπέτειας στην οποία βρίσκονται από το 2016 οι 11 αγρότες που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία στο λιμάνι του Ηρακλείου το Δεκέμβριο του 2016, εμφανίστηκε ο δικηγόρος τους, μετά τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση.
Ο Νικόλαος Μοσκιού, συνεργάτης του αείμνηστου Αντώνη Βγόντζα ο οποίος είχε αναλάβει αρχικά την υπόθεση, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας με το οποίο οι 11 κατηγορούμενοι, καταδικάζονται με 12 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολύ αυστηρή ποινή με δεδομένα πως η αρχική πρόταση της έδρας ήταν να καταδικαστούν οι αγρότες και για τα 4 αδικήματα τα οποία τους βάρυναν, μια απόφαση που τελικά περιορίστηκε μόνο σε ένα, αλλά και γιατί δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Ο κ. Μοσκιού επεσήμανε πως οι μάρτυρες κατηγορίας, κυρίως λιμενικοί, δεν κατάφεραν να αποδείξουν, ότι το λιμάνι ήταν φυλασσόμενο, άρα παραβιάστηκε από τους διαμαρτυρόμενους, ενώ και όλες οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν δεν έδειχναν κάτι επιβαρυντικό για τους 11 κατηγορούμενους, παρά μόνο ότι βρίσκονταν στο χώρο του λιμανιού.
Πλέον η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, σε άγνωστη ημερομηνία που σίγουρα θα πάρει καιρό όπως ανέφερε ο δικηγόρος, αφού δεν έχει οριστεί χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, και ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα αθωωτικό αποτέλεσμα με αναγνώριση ελαφρυντικών. Το ότι η καταδίκη περιορίζεται σε ένα αδίκημα δίνει περιθώριο για μια καλή προετοιμασία στην υπεράσπιση, ενώ προσέθεσε επίσης πως από πλευράς της πλοιοκτήτριας εταιρίας δεν θεωρείται πιθανό πως θα ζητηθούν αποζημιώσεις για όσα συνέβησαν στο λιμάνι μετά τη χθεσινή απόφαση.