«Δωράκι» σε οικονομικούς εγκληματίες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αποδεσμεύει 1 δισ. ευρώ από ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Πρόκειται για κατηγορούμενους που ερευνώνται για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, trafficking, δωροδοκιών, καθώς και υποθέσεις σχετικές με απάτες και πλαστογραφίες

Άμεσος είναι ο κίνδυνος να επιστραφεί σε οικονομικούς εγκληματίες ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος τα τελευταία έτη με διάταξη που βρίσκεται στο σχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.

Πρόκειται σύμφωνα με το insider.gr για κατηγορούμενους που ερευνώνται για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, trafficking, δωροδοκιών, καθώς και υποθέσεις σχετικές με απάτες και πλαστογραφίες όπου με την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας όσα περιουσιακά στοιχεία έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα για πάνω από 18 μήνες αποδεσμεύονται. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες κατηγορούμενοι σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις για ξέπλυμα χρήματος και οικονομικά εγκλήματα, να ανακτήσουν την πρόσβαση σε περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν δεσμευθεί για να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Η δε διάταξη δεν θα ισχύσει από την ψήφιση της, αλλά αναδρομικά, δηλαδή για χρήματα που έχουν δεσμευτεί πριν από τον Απρίλιο του 2018.

Η διάταξη αναφέρει τα εξής:

Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4557/2018 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Τα χρονικά όρια διάρκειας των μέτρων δέσμευσης που περιγράφονται στο εδάφιο α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 34 ΚΠΔ ισχύουν και για την περίπτωση που η απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, διατάσσεται από τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου».

Πρόκειται για εκατοντάδες υποθέσεις αφού ενδεικτικά μόνο το 2014 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 161 εκατ. ευρώ, μέσω 117 διατάξεων δέσμευσης. Το 2015 δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 255 εκατ. ευρώ, μέσω 402 διατάξεων δέσμευσης. Το 2016 δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 301 εκατ. ευρώ, μέσω 444 διατάξεων δέσμευσης. Το 2017 η Αρχή δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 312 εκατ. ευρώ, μέσω 268 διατάξεων δέσμευσης.

Σιωπή από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός πως η παραπάνω διάταξη έχει προκαλέσει την αντίδραση εισαγγελικών λειτουργών, αλλά κυρίως της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που έχει ζητήσει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων να έχει διάρκεια 4-5 έτη, η κυβέρνηση φαίνεται να μην δίνει σημασία και να προωθεί κανονικά την εν λόγω τροπολογία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί