Σε συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων κατέληξαν τα κόμματα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής.
Ειδικότερα ως προς το αγκάθι του ορίου διαμονής στο εξωτερικό βρέθηκε η εξής συμβιβαστική λύση: Οι εκλογείς που θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν.
Ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε ειδικότερα ότι φαίνεται πως εξασφαλίζονται 200 ψήφοι για το νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε θα κινείται σε τέσσερις άξονες:
*Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.
*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.
*Οι Έλληνες του εξωτερικου θα ψηφιζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιστολικής ψήφου.
*Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 χρόνια, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια και μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφα.
“Το νομοσχέδιο πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300” διεμήνυσε μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμφώνησε.