Οι τρεις επιστολές του Τζόνσον βάζουν «φωτιά» στο Brexit

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει να πολιτευτεί τις επόμενες ημέρες έδειξε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τη σημαντική ήττα που υπέστη το Σάββατο εντός βρετανικού κοινοβουλίου.

Δείτε: Brexit: Νέα ήττα για τον Τζόνσον – «Φρένο» στην ψήφιση της συμφωνίας έβαλαν οι Βρετανοί βουλευτές

Η τροπολογία που πέρασαν χθες κατά πλειοψηφία Βρετανοί βουλευτές υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθεσίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, οι επόμενες ενέργειές του έδειξαν μάλλον την περιφρόνησή του προς την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε την επιστολή για παράταση, κάτι που ήταν υποχρεωμένος να κάνει εξαιτίας του νόμου Μπεν που είχε περάσει τον Σεπτέμβρη από τη Βουλή, όμως το… παράκανε, καθώς η επιστολή αυτή δεν φέρει την υπογραφή του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρέλαβε άλλες δύο επιστολές. Στη δεύτερη, την οποία και υπογράφει, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη αναβολή, ενώ η τρίτη είναι ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. .

«Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση», έγραψε ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, που δημοσίευσε στο twitter ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή αυτή παράλληλα ο ηγέτης των Τόρις τόνισε ότι είναι βέβαιος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. την τωρινή προθεσμία).

Η επιστολή του Μπόρις Τζόνσον προς τον Ντόναλντ Τουσκ, όπου εξηγεί την αντίθεσή του στην παράταση του Brexit

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο Λονδίνο με βουλευτές να κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον ότι χρησιμοποιεί τακτικές που παραπέμπουν στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο βουλευτής των Εργατικών, Ντέιβιντ Λέιμι, κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρις ότι εξωθεί τη Βρετανία στον δρόμο «της αναρχίας και της ανομίας», ενώ η Τζοάνα Τσέρι (Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας) έκανε λόγο για «αξιοθρήνητη» κίνηση. 

Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι περιφρονεί το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια. 

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Jeremy Corbyn@jeremycorbyn

Today I told the Prime Minister to obey the law and despite his petulant posturing and bluster he finally has – he’s asked for an extension.

His damaging deal was defeated today.8,3731:52 AM – Oct 20, 2019Twitter Ads info and privacy2,799 people are talking about this

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση του Τζόνσον δείχνει πως θα δοθεί μάχη τις επόμενες ημέρες για το κατά πόσο μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακάμψει τόσο τις αποφάσεις της Βουλής όσο και των δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν. 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο Τουσκ με ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε πως: «το αίτημα για αναβολή μόλις παραλήφθηκε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε».

Donald Tusk@eucopresident

The extension request has just arrived. I will now start consulting EU leaders on how to react. #Brexit34.1K12:00 AM – Oct 20, 2019Twitter Ads info and privacy17.3K people are talking about this

Συνεπώς, πολλά θα κριθούν και από το πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες στα νέα δεδομένα, όμως οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθενται να ασχοληθούν εκτενώς με το Brexit από εδώ και στο εξής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί