Ο Δημήτρης Παπαχρήστου, πρόεδρος των εργαζομένων του Γηροκομείου Αθηνών, δύο μέρες μετά την κατάθεσή του στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έλαβε ένα εξώδικο να επιστρέψει νόμιμους μισθούς που είχε εισπράξει έναντι των οφειλομένων του (με δικαστική απόφαση) και, μία βδομάδα μετά την κατάθεσή του, το προσωρινό Δ.Σ. του Γηροκομείου έσπευσε να τον απολύσει!
Χωρίς ανάλογη αρμοδιότητα, χωρίς καμιά αιτιολογία και δύο μόλις ημέρες πριν από την εκδίκαση ορισμού νέας προσωρινής διοίκησης, ο πρόεδρος Ζ. Κολιός και τα μέλη του Δ.Σ. έχουν ξεκινήσει ένα απίστευτο γαϊτανάκι απολύσεων και μηνύσεων.
Θυμίζουμε εδώ ότι ο απολυμένος εργαζόμενος ήταν από τους πρώτους που κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία για την κακοδιαχείριση Μπούμπα και εκείνος που τόλμησε να κατονομάσει τα άτομα που συνδιοικούσαν τότε και ζημίωσαν το Γηροκομείο με τους τρόπους που ήδη έχουν εκτεθεί στην ακροαματική διαδικασία, όπως και στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Σε παλαιότερα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» παρουσιάστηκαν τόσο οι βαριές κατηγορίες όσο και τα πλείστα αδικήματα (κακουργήματα) που διαπιστώθηκαν από τους εισαγγελείς. Εκτέθηκαν επίσης και οι συνεχείς προσπάθειες της προσωρινής διοίκησης που διαπιστωμένα πλέον βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους κατηγορούμενους της έκπτωτης διοίκησης. Αλλωστε, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πρόσωπα που συμμετείχαν και συμμετέχουν και στις δύο διοικήσεις.
Η απόφαση για την απόλυση του κρίσιμου μάρτυρα της δίκης είναι προφανώς μια ανοιχτή προειδοποίηση για τους υπόλοιπους μάρτυρες κατηγορίας που πρόκειται να καταθέσουν εναντίον των κατηγορουμένων της πρώην διοίκησης του Γηροκομείου. Αναζητήσαμε τον Δ. Παπαχρήστου και του ζητήσαμε τη δική του εξήγηση στην απαράδεκτη αυτή εκδικητική πράξη, τους λόγους που επικαλείται το Δ.Σ. αλλά και το τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος από εδώ και πέρα.
Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, αφού προηγήθηκε -προ ετών- η πολύμηνη αναστολή πληρωμών των εργαζομένων, τελικά μέσω δικηγόρων άρχισαν να εισπράττουν λίγα λίγα τα οφειλόμενα με κατασχετήρια, με τη βοήθεια δικηγόρου. Ξαφνικά, ο ίδιος έλαβε ένα εξώδικο, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ τού ζητούσε να επιστρέψει ποσό 22.000 ευρώ -που δεν έπρεπε, κατά τη διοίκηση, να έχει πάρει- διότι διαφορετικά θα κατηγορηθεί για υπεξαίρεση! Τώρα πώς κάποιος εργαζόμενος που δεν έχει καμία πρόσβαση σε ταμεία μπορεί να κάνει υπεξαίρεση είναι ένα ζητούμενο.
Ομως, ο κ. Παπαχρήστου μάς εξήγησε ότι τους υπολογισμούς των οφειλομένων τούς έκανε ο δικηγόρος, ο οποίος κάποια στιγμή αύξησε και την αμοιβή του, όπως του δίνει το δικαίωμα ο Νόμος να κάνει.
Σε κάθε περίπτωση, του φαίνεται παράξενο πώς κατηγορείται για το 2017 έως 2019 ενώ η ιστορία με τα κατασχετήρια ξεκίνησε ήδη από το 2012. Παραμένει, κατά συνέπεια, ανεξήγητο το γιατί ποτέ μέχρι χθες δεν είχε γίνει ανακοπή ή αναστολή των πληρωμών, αν και εφόσον υπερέβαιναν τα οφειλόμενα,και… ανακαλύφθηκε η υπέρβαση του ποσού μόλις το 2019.
Επιπλέον, ενώ ο κ. Κολιός διατείνεται ότι παρόμοιες μη νόμιμες καταβολές έγιναν και για άλλους εργαζομένους, τελικά επιλέχτηκε μόνο η δική του απόλυση την επομένη που ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο για όλες τις υποθέσεις διασπάθισης της περιουσίας του Ιδρύματος που αναφέρονται στο βούλευμα.
Στη νέα κανονικότητα που φαίνεται ότι έδωσε πολύ αέρα σε κατηγορούμενους για σκάνδαλα, τώρα προστέθηκε και η τακτική των απολύσεων μαρτύρων που -σημειωτέον- πήγαν και κατέθεσαν με τα ονόματά τους και χωρίς, όπως αποδεικνύεται, καμία προστασία. Ο Δ. Παπαχρήστου μάς δήλωσε ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, απευθυνόμενος πλέον στη Δικαιοσύνη.
Εφημερίδα των Συντακτών