Επίθεση στην περιφέρεια Κρήτης για την συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τον ΣΕΒ εξαπολύει η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης. Στην ανακοίνωση αναφέρονται:
Δε μας προκαλεί εντύπωση που η Περιφέρεια Κρήτης έβαλε υπό την αιγίδα της εκδήλωση του συνδέσμου επιχειρήσεων βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του συνδέσμου επιχειρήσεων βιομηχανικής περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΠΗ), στο Ηράκλειο. Κι αυτό τη στιγμή που με απαίτηση του ΣΕΒ, με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο» της ΝΔ, ολοκληρώνεται το τσάκισμα όσων εργατικών δικαιωμάτων είχαν «ξεφύγει» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εν λόγω εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αρναουτάκης, θα «χαιρετίσει» μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ, μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής, εκπροσώπους τραπεζών κτλ, αυτούς, δηλαδή, που για να τραβήξει μπροστά το άρμα της «ανάπτυξης» τους, για να αβγατίζουν τα κέρδη τους, ο λαός θα γίνεται θυσία.
Δεν έφτασαν, φαίνεται, οι «έπαινοι» για τη «διαχείριση» της Περιφέρειας Κρήτης, τους οποίους απέσπασε ο Περιφερειάρχης στο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης Σύριζα στο Ηράκλειο. Έπαινοι που, βέβαια, δε δίνονται χωρίς τις ανάλογες δεσμεύσεις και «διαβεβαιώσεις» για διαφύλαξη των συμφερόντων της αστικής τάξης στην Περιφέρεια Κρήτης.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συνεχίζουν να στενάζουν από τα βάρβαρα μέτρα που υλοποιούνται κατά γράμμα πάνω στις πλάτες τους, δεν έχουν να περιμένουν κάτι θετικό για τον ρόλο της Περιφέρειας που είναι ξεκάθαρα ταγμένη στην προώθηση των σχεδιασμών κυβέρνησης – κεφαλαίου.
Ο «καημός» της Περιφέρειας για την υγιή επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και για το φιλοεπενδυτικό κλίμα, δεν έχει σχέση με τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.
Να μη στοιχηθούν στους στόχους του κεφαλαίου κάτω από το αφήγημα της «βιώσιμης» ανάπτυξης της σημερινής κυβέρνησης, που αντικατέστησε τη «δίκαιη ανάπτυξης» της προηγούμενης.
Να δυναμώσουν το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης – Περιφερειακής Διοίκησης και των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Οκτώβρη, η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν άκρως αντιδραστική και εχθρική για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της Κρήτης.
Αρνήθηκαν συζήτηση (!) για το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» της κυβέρνησης της ΝΔ. Ενώ το εργατικό –λαϊκό κίνημα παλεύει ενάντια στον σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, οι παρατάξεις των κ. Αρναουτάκη (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ) απέδειξαν για άλλη μια φορά τη στρατηγική τους σύμπλευση με τα κόμματα που υπηρετούν.
Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την αποστροφή τους στο δημοκρατικό διάλογο : Ό,τι δεν τους αρέσει, δεν το συζητούν !
Αντίθετα, αποδείχνοντας τη «φιλία» τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα -πέρα από την έχθρα για τον λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του – αποδέχτηκαν ψήφισμα φορέων που προβάλλουν τα αιτήματα επιχειρηματικών κύκλων, αντίθετα με τις διεκδικήσεις του εργατικού –λαϊκού κινήματος. Δηλαδή ζητούν τη… μείωση του ΕΝΦΙΑ για κάποιες επιχειρήσεις, αντί για την κατάργησή του, ζητούν την ένταξη επιχειρήσεων της Κρήτης στο «μεταφορικό ισοδύναμο», αντί για τη δραστική μείωση των εισιτηρίων των επιβατών και οχημάτων κατά 50% στα πλοία και την άμεση κρατική επιδότηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων τους.
Αυτά που είναι αιτήματα πολλών σωματείων, πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση να μπουν σε ψηφοφορία και δεν έγινε δεκτό.
Ακόμα πήραν απόφαση να συμμορφωθούν στον εκβιασμό της κυβέρνησης να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να τα έχει η κυβέρνηση στο χέρι όποια στιγμή θέλει, με την απειλή να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε.
Η περιφρόνηση στις λαϊκές ανάγκες και την κάλυψή τους, φάνηκε από την απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης, με δεδομένες τις περσινές καταστροφές και την απώλεια ανθρώπων.
Η περιφερειακή αρχή για να δικαιολογηθεί για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας επικαλέστηκε ευθύνες της κυβέρνησης, ατομικές ευθύνες διαφόρων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα παρόμοια.
Στην πραγματικότητα φάνηκε ότι πέρα από τις αποκαταστάσεις των περσινών καταστροφών, που κι αυτές γίνονται με ελλείψεις και καθυστέρηση, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και των ανθρώπων από πλημμύρες, και ο όποιος καθαρισμός ρεμάτων και οι όποιες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο είναι «σταγόνα στον ωκεανό».
Εξ άλλου παραδέχτηκαν ότι σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων καιρικών φαινομένων «δεν μας σώζει τίποτα».
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, έδειξε πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και πως η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Οι υποδομές που καταστράφηκαν στην Κρήτη ήταν ασυντήρητες για χρόνια, ενώ δε δικαιολογούνται τέτοιας έκτασης καταστροφές σε σχετικά πιο πρόσφατες κατασκευές.
Αναφέρθηκε σε μελέτη – σχέδιο Υπουργείου, που από το 2017 μιλούσε για τον κίνδυνο καταστροφών από πλημμύρες στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δε λήφθηκε κανένα μέτρο, αλλά υπήρχε εφησυχασμός και αδιαφορία κυβερνήσεων και Περιφέρειας για την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα με το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την επιχειρηματικότητα, την τουριστική ανάπτυξη, κτλ.
Τόνισε πως έργα υποδομής για τον λαό δεν είναι προτεραιότητα του κράτους διότι αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο και γι αυτό η ΕΕ δεν τα εγκρίνει ως επιλέξιμα έργα.