Κυκλοφορούν την Τρίτη τα απομνημονεύματα του Εντουαρντ Σνόουντεν

Τα απομνημονεύματα του διάσημου whistleblower, με τίτλο “Permanent Record”, θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη – Ο πρώην υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε το 2013 τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, εντός και εκτός ΗΠΑ, θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Ο πρώην υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2013 τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, εντός και εκτός ΗΠΑ, θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, σύμφωνα με μια συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν –τα απομηνμονεύματα του οποίου, με τίτλο “Permanent Record”, θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη–υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει άσυλο από τη Γαλλία το 2013, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter εκφράζει την ελπίδα να του παραχωρήσει άσυλο ο σημερινός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

“Το πιο λυπηρό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το μοναδικό μέρος, όπου ένας αμερικανός πληροφοριοδότης έχει την ευκαιρία να ακουστεί δεν είναι στην Ευρώπη αλλά εδώ (στη Ρωσία)”, λέει ο Σνόουντεν σε ένα τρέιλερ της συνέντευξής του που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 12 χώρες έχουν απορρίψει ανάλογα αιτήματα του 36χρονου, οδηγώντας τον στο να αμφισβητεί τις αιτιολογίες τους και “το σύστημα στο οποίο ζούμε”. “Η προστασία ενός πληροφοριοδότη δεν είναι μια εχθρική ενέργεια”, λέει.

Τα απομνημονεύματά του θα κυκλοφορήσουν περίπου σε 20 χώρες. Ο Σνόουντεν, ο οποίος κάποτε εργαζόταν τόσο για την CIA όσο και για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), ζει στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις του το 2013.

Παρότι οι υποστηρικτές του εξαίρουν το θάρρος του να προχωρήσει σε αυτήν του την πράξη, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και οι κατηγορίες περί κατασκοπείας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για δεκαετίες στη φυλακή.

Σε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σνόουντεν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι “ό,τι κάνουμε τώρα διαρκεί για πάντα, όχι επειδή θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά επειδή πλέον δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε. Το ότι συνέβαλα στη δημιουργία αυτού του συστήματος είναι αυτό για το οποίο μετανιώνω περισσότερο στη ζωή μου”.

Δείτε το βίντεο του Guardian για τον Σνόουντεν:

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί