Παραιτήθηκε ο υφυπουργός, αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού

Εγκαταλείπει τη θέση του υφυπουργού και την βουλευτική του έδρα ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

«Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον – είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

Η παραίτηση του Τζο Τζόνσον δεν έμεινε ασχολίαστη από τους Εργατικούς. «Ούτε ο αδελφός του δεν τον εμπιστεύεται» σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επανέλαβε το αίτημα για εκλογές αφού πρώτα επικυρωθεί πως δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Παραιτήσεις και μετακινήσεις 

Την ίδια ώρα, η πρώην βουλευτής των Εργατικών Λουτσιάνα Μπέργκερ, που είχε παραιτηθεί από το κόμμα για να ενταχθεί στον τότε πολιτικό σχηματισμό «Αλλαγή στη Βρετανία» μαζί με άλλους βουλευτές και από το Συντηρητικό κόμμα, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο twitter ότι προσχωρεί στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Είναι η δεύτερη βουλευτής που εντάσσεται στο κόμμα των Φιλελεύθερων αυτή την εβδομάδα, μετά τον πρώην υπουργό και βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Φίλιπ Λι, ο οποίος την Τρίτη, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, διέσχισε την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής και κάθισε στα έδρανα των Φιλελεύθερων, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα.

Οι αγορές μίλησαν 

Οι τελευταίες εξελίξεις με τα απανωτά «χαστούκια» στον Μπόρις Τζόνσον και το κερασάκι στην τούρτα με την παραίτηση του Τζο Τζόνσον οδήγησε σε ράλι τη στερλίνα που ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,4% πάνω από το 1,23 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 28 Αυγούστου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέγραψε άλμα 1,4%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδός του από τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η λίρα κατέγραφε απώλειες καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία. Την Δευτέρα υποχώρησε κάτω από το 1,20 δολάριο.

Διάγγελμα Μπ. Τζόνσον 

Με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει αβέβαιο με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το απογευματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης, ο Μπόρις Τζόνσον θα απαιτήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα αναφερθεί σε «προδοσία των ψηφοφόρων» σχετικά με το δημοψήφισμα και θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Μπ. Τζόνσον με μια δήλωση που επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών θα καλέσει τον πολιτικό κόσμο «να επιστρέψει στο λαό» για να τους πει «τι θέλουν να κάνει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί