Ο φάκελος ενός περίεργου θανάτου πριν από 10,5 χρόνια στο λιμάνι του Ηρακλείου, που αρχικά είχε θεωρηθεί ως δυστύχημα, άνοιξε και πάλι με απόφαση της εισαγγελίας Ηρακλείου, καθώς η οικογένειά του θύματος έχει συγκεντρώσει στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δολοφονία.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι της οικογένειας του θύματος θα βρεθούν σήμερα στο Ηράκλειο προκειμένου να δώσουν στοιχεία στην εισαγγελία αλλά και να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ζητώντας δημόσια επιπλέον πληροφορίες για τον άνθρωπό τους.
Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση του θανάτου της 54χρονης τότε Βρετανίαδας Τζιν Χάνλον (Jean Hanlon), που όλα αυτά τα χρόνια πήρε ακόμα και πολιτικές διαστάσεις, καθώς εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης έχουν κατά καιρούς ζητήσει το άνοιγμα του φακέλου.
Μάλιστα σήμερα ο ένας από τους τρεις γιους της άτυχης 54χρονης, που ζούσε μόνιμα στις Γούβες, ο ηθοποιός Μάικλ Πόρτερ, αυτός που περισσότερο «κυνήγησε» την υπόθεση, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο προκειμένου να παρουσιάσει τα στοιχεία στην εισαγγελία αλλά και δημόσια, με συνέντευξη Τύπου. Μαζί του θα είναι και η κόρη της Τζην, Ρεβέκα. Τα παιδιά της Χάνλον, όπως γράφουν βρετανικές εφημερίδες, θα συναντηθεί και με τον στενό φίλο της μητέρας τους, όσο ζούσε στο Ηράκλειο, τον Βέλγο, Peter Verschueren, τον τελευταίο άνθρωπο που μίλησε μαζί της και δέχτηκε από την ίδια ένα sms με την οποία ζητούσε βοήθεια, λίγο πριν βρεθεί νεκρή.
Ακούστε συνέντευξη που έδωσε ο γιος της 54χρονης γυναίκας σε βρετανικό ραδιόφωνο
Ο φίλος της Χάνλον, Peter Verschueren, ο οποίος ζει και σήμερα στην περιοχή του Ηρακλείου, στην αρχική φάση των ερευνών είχε ελεγχθεί για το ενδεχόμενο να είχε σχέση με την υπόθεση.
Πλέον ο γιος και η κόρη της 54χρονης τότε γυναίκας, θέλει να συναντηθεί μαζί του ώστε να μάθει τι συνέβαινε εκείνο το διάστημα στη μητέρα του.
Ηλεκτρονικές υπογραφές
Παράλληλα στο διαδίκτυο συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές υπογραφές με τις οποίες ζητείται να υπάρξει δικαιοσύνη.
Τα γεγονότα
Η γυναίκα είχε βρεθεί νεκρή στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 12 Μαρτίου 2009, και αρχικά, και με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός της θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από τυχαίο γεγονός. Ότι γλίστρησε κι έπεσε. Λίγο αργότερα όμως, και υπό την εμμονή της οικογένειάς της που μιλούσε εξ αρχής για δολοφονία, έγινε και πάλι ιατροδικαστική εξέταση και βρέθηκαν χτυπήματα στον αυχένα της γυναίκας.
Υπήρχαν κι άλλα στοιχεία, όπως η αποστολή από την 54χρονη ενός μηνύματος σε φίλη της με τη λέξη «help» («βοήθεια») λίγο πριν βρεθεί νεκρή, αλλά και το γεγονός ότι την ημέρα του θανάτου της είχε ραντεβού στο «Μαρίνα» με έναν άνδρα με τον οποίο συνομιλούσε στο facebook.
Ούτε όμως από αυτά τα στοιχεία θεωρήθηκε δολοφονία, καθώς οι τοπικές λιμενικές αρχές που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση, έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο, σημειώνοντας ότι ο θάνατος ήταν από ατύχημα, ενώ τα τραύματα στον αυχένα είχαν προκληθεί κατά την πτώση.
Η οικογένειά της και κυρίως οι τρεις γιοί της γυναίκας, που ζούσε στην περιοχή των Γουβών, προκάλεσαν ακόμα και την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, που διατύπωσαν αιτήματα στην εισαγγελική αρχή του Ηρακλείου να ανοίξει η υπόθεση και να διερευνηθεί η περίπτωση της δολοφονίας.
Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2014 έγινε και συγκέντρωση Βρετανών πολιτών έξω από την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου με αίτημα να ανοίξει και πάλι η υπόθεση, ενώ σε δηλώσεις του ο ένας από τους γιους της άτυχης γυναίκας είχε κατηγορήσει το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ότι δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά, κλείνοντας από την αρχή το θέμα και θεωρώντας το θάνατο ως «ατύχημα».
Τα γεγονότα
Η Τζιν Χάνλον, που ζούσε στην περιοχή των Γουβών από το 2005, βρέθηκε νεκρή βόρεια από το λιμενοβραχίονα του Ηρακλείου στις 12 Μαρτίου 2009, μετά από εξαφάνιση 4 ημερών. Η αρχική εξέταση του πτώματος οδήγησε στο ιατροδικαστικό συμπέρασμα ότι ήταν πνιγμός. Κακώσεις που βρέθηκαν στο λαιμό εξηγήθηκαν ως συνέπεια της πτώσης της στο νερό. Αργότερα υπήρξε νέα εξήγηση, ότι το σώμα πριν πέσει στη θάλασσα χτύπησε στο έδαφος και έτσι προκλήθηκαν οι κακώσεις. Μετά το χτύπημα πετάχτηκε στη θάλασσα. Αυτή η υπόθεση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δολοφονία.
Στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε, κλήθηκαν και κατέθεσαν 2 άτομα, ένας Ολλανδός, ο οποίος και είχε δηλώσει την εξαφάνισή της στις 9 Μαρτίου 2009, και ένας Έλληνας, φίλοι της και οι δυο, χωρίς όμως να υπάρξει εξέλιξη.
Τότε μάλιστα οι εφημερίδες έγραψαν την πληροφορία ότι λίγο πριν χάσει τη ζωή της, η άτυχη γυναίκα είχε ραντεβού στο «Μαρίνα» με έναν άνδρα με τον οποίο συνομιλούσε στο facebook. Ο γιος της υποστηρίζει ότι ήταν ένα ραντεβού για καλοκαιρινή εργασία.
Μια φίλη της επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε λάβει στο κινητό της μήνυμα από την 54χρονη με το οποίο ζητούσε βοήθεια. Το μήνυμα ήταν μόνο η λέξη «help».
Τότε η οικογένειά της είχε ζητήσει να ασκηθούν διώξεις για δολοφονία. Μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας αφιέρωναν επί καιρό ρεπορτάζ για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ η οικογένειά της έκανε μέσω του διαδικτύου άλλη εκστρατεία, συγκεντρώνοντας υπογραφές με αίτημα να ασκηθούν διώξεις.
Candiadoc με πληροφορίες από βρετανικές εφημερίδες
Δείτε επίσης: Ζήτησε βοήθεια και μετά βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι του Ηρακλείου- Νέα έρευνα για το θάνατο 54χρονης
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά των αρχών του Ηρακλείου!- Αιτία η ανεξιχνίαστη δολοφονία μιας 54χρονης