Δόγμα «εάν σας αρέσει» από συνδικαλιστές αστυνομικούς για το περιστατικό στο Θριάσιο
Και τα «ρέστα» ζητούν οι αστυνομικοί από τους γιατρούς με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο το πρωί του Σαββάτου στην ψυχιατρική κλινική του «Θριασίου», όπου, άνδρες της ΔΙΑΣ αποπειράθηκαν να συλλάβουν την επιμελήτρια Β’ – ψυχίατρο Αφροδίτη Ρέτζιου, η οποία είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επειδή η τελευταία τους ζήτησε να μην οπλοφορούν εντός ψυχιατρικής κλινικής.
Μετά την καταγγελία της ΟΕΓΝΕ που σημείωσε πως οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής απάντησε πως «ουδείς έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας» καλώντας μάλιστα τους γιατρούς «να ασχοληθούν με τα του οίκου τους για να εξαλείψουν τα φακελάκια» και «για να σταματήσει το ξεζούμισμα των Ελλήνων πολιτών κάτι για το οποίο δυστυχώς έχουμε γνώση και άποψη όλοι».
Κι αν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας διατείνονται πως έχουν γνώση του ξεζουμίσματος του ελληνικού λαού, φαίνεται να μην έχουν γνώση του άρθρου 12 του Προεδρικού Διατάγματος 215/2006 με τίτλο «Κανονισμός Οργάνωσης-Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης», που ορίζει πως πρέπει να κινούνται άοπλοι, με ιδιαίτερη προσοχή και πολιτική περιβολή κατά την είσοδό τους στους θαλάμους των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με το προεδρικό Διάταγμα, οι νοσηλευόμενοι εισάγονται σε ειδικούς θαλάμους που θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί, εξηγεί ο Γιάννης Αλεξάκης, νομικός, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Οι φρουροί κατά την είσοδο στον ειδικό θάλαμο επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και εισέρχονται διαδοχικά άοπλοι», αναφέρει το άρθρο 12. Ωστόσο, τέτοιους θαλάμους δεν διαθέτουν τα νοσοκομεία μας, αποσαφηνίζει ο Γ. Αλεξάκης. Για τον λόγο αυτό το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ότι οι νοσηλευόμενοι «κατ’ εξαίρεση νοσηλεύονται και σε κοινούς με άλλους ασθενείς θαλάμους, εφόσον τα νοσοκομεία: α) δεν διαθέτουν ειδικούς θαλάμους, β) οι ειδικοί θάλαμοι έχουν πληρωθεί και γ) ιατρικοί λόγοι, βεβαιούμενοι από τον διευθυντή της κλινικής, το επιβάλλουν». «Οπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση», σημειώνει.
Ακόμα, «κατ’ εξαίρεση οι φρουροί νοσηλευομένων κρατουμένων, με έγκριση του διοικητή της υπηρεσίας, αντί στολής δύνανται να φέρουν πολιτική περιβολή». Ο κανονισμός αφορά όλες τις κλινικές, κάθε εξειδίκευσης. Δεν διακρίνει αν θα είναι ψυχιατρική κλινική δημόσιου νοσοκομείου. Ειδικότερα όμως ως προς τις ψυχιατρικές κλινικές, «θα ήταν φρόνιμο οι αστυνομικοί φρουροί να φορούν πολιτικά, αφού η ακούσια νοσηλεία στη χώρα μας υλοποιείται μέχρι σήμερα από την αστυνομία», τονίζει ο Γ. Αλεξάκης. «Εχει να κάνει με την ίδια την παρουσία των αστυνομικών, που είναι, καθεαυτή, τραυματική και εκφοβιστική για την πλειονότητα των νοσηλευομένων, καθώς η εμπλοκή με τις διωκτικές αρχές είναι η συνήθης και πολύ οδυνηρή εμπειρία της πλειονότητας των νοσηλευομένων, που έχουν, συχνά, συρθεί με βίαιο τρόπο για να νοσηλευθούν», συμπληρώνει ο εμβληματικός ψυχίατρος Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου. Οταν το «διωκτικό παραλήρημα» κάποιων εξ αυτών έχει πολύ συχνά να κάνει με ιδέες δίωξης από την αστυνομία, με παρακολουθήσεις κ.λπ., λέει, «το να εγκαθίστανται δύο αστυνομικοί-φρουροί μέσα σ’ ένα ψυχιατρικό τμήμα -ενίοτε και περισσότεροι, ανάλογα με τον αριθμό των φυλασσομένων- και μάλιστα να οπλοφορούν, κάνει αυτές τις ιδέες να «επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα» του άμεσου περιβάλλοντος των ασθενών, μέσα στον ίδιο τον χώρο που θα έπρεπε να βιώνουν ως χώρο θεραπείας και όχι ως χώρο περαιτέρω απειλής και δίωξης».
Το χρονικό
Σύμφωνα με την καταγγελλία της ΟΕΝΓΕ, «το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερεύουσα συνάδελφος ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Όπως η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’/12.10.2006) προβλέπει, οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες). Είναι άλλωστε νωπό το περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε».
«Σε μία προσπάθεια επίδειξη πυγμής και εκφοβισμού ο αστυνομικός της είπε: “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”, “δώσε μου τα στοιχεία σου”. Όταν εκείνη αρνήθηκε, κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και σε χρόνο dt εισέβαλλαν στην Ψυχιατρική Κλινική 5 ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ, περικύκλωσαν κυριολεκτικά τη συνάδελφο, την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο (την ώρα της εφημερίας της) για “απείθεια κατά της αρχής” αφού δεν έδωσε τα στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό. Κάποιοι μάλιστα κραύγαζαν “περάστε της χειροπέδες τώρα”!!! Μετά την επιμονή της συναδέλφου και την παρέμβαση της διοίκησης του “Θριάσιου” νοσοκομείου, η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο», συνεχίζει η Ομοσπονδία.
Και σημειώνει τα εξής:
«Σε κάθε περίπτωση, η “επιχείρηση” σύλληψης της ιατρού αποτελεί ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος. Αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο. Έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν παρόμοιες πρακτικές αστυνομικών που απειλούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν στο έργο τους, τους εξαναγκάζουν να εξετάσουν ασθενείς παρουσία ενστόλων.
Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.
Δεν περιμένουμε από τις δυνάμεις καταστολής να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει σε ψυχικά ασθενείς ακόμα και η θέα τόσο των αστυνομικών στολών όσο και όπλων. Ένα όμως είναι βέβαιο. Η σημερινή κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη θα συνεχίσει να πατάσσει την “ανομία”. Μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις σειρά έχουν τα νοσοκομεία!!!
Θα μας βρουν μπροστά τους».
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία τονίζεται ότι η παρουσία των αστυνομικών στα εν λόγω τμήματα κατά τις εισαγωγές ασθενών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα θα πρέπει να είναι διακριτική καθώς «δεν πρέπει να αναστατώνονται οι άλλοι ασθενείς». Η ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε επίσης τόσο τον υπουργό Υγείας όσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να παρέμβουν για το περιστατικό προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά παρόμοια περιστατικά.
Η απάντηση των συνδικαλιστών της αστυνομίας
Οι αστυνομικοί, δίνοντας πολιτική χροιά στο περιστατικό απάντησαν το εξής:
«Ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για την φύλαξη κρατουμένων ασθενών είναι ο αστυνομικός που έχει διαταχθεί από την υπηρεσία του για το σκοπό αυτό και ουδείς έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο του καθώς τούτο εγκυμονεί κίνδυνους τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς, όσο για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και φυσικά και για τον ίδιο» απάντησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
«Η παρέμβαση της ιατρού κ. Αφροδίτης ΡΕΝΤΖΙΟΥ προέδρου της ΟΕΓΝΕ και πρώην υποψήφιας ευρωβουλευτή με το Κ.Κ.Ε, για τον αφοπλισμό του αστυνομικού δεν ήταν μόνο ατυχής αλλά και επικίνδυνη αν και φυσικά δεν αναμένουμε να έχει γνώσεις σε θέματα ασφάλειας» πρόσθεσαν και σημείωσαν:
«Τώρα εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με τις ‘’προοδευτικές τους ευαισθησίες’’ θα φιλοτεχνήσουν συνδικαλιστικό και πολιτικό προφίλ και θα χτίσουν καριέρα στην πλάτη των αστυνομικών έκαναν λάθος και λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.
Από το περιστατικό όμως γεννιούνται δυο ερωτήματα από τα οποία αναμένουμε απαντήσεις από τους υπουργούς στους οποίους απευθύνθηκε η ΟΕΓΝΕ δηλαδή στον Υπουργό Υγείας και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
1) Οι γιατροί έχουν κάποια ιδιαίτερη ασυλία, κάποια ιδιαίτερή φροντίδα από την νομοθεσία και μπορούν να αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους σε αστυνομικό;
2) Ο Υπουργός Υγείας θα διατάξει και αυτός προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι τόσο τις αρμοδιότητες τους όσο και μέχρι που φθάνουν οι ευθύνες του καθενός;
Όσο αφορά τα περί τραμπουκικής, αυταρχικής συμπεριφοράς, απειλών, τα περί σημερινής και προηγούμενης κυβέρνησης, τα περί απεργιών και διαδηλώσεων δεν μας αφορούν και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, ενδιαφέρον όμως έχει πιστεύουμε η ιατρική ανίχνευση και αξιολόγηση της ανακοίνωσης της ΟΕΓΝΕ από την συγκεκριμένη κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου.
Καλούμε τα μέλη της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΓΝΕ) να ασχοληθούν με τα του οίκου τους για να εξαλείψουν χρόνιες παθογένειες (φακελάκια κ.α) για να σταματήσει το ξεζούμισμα των Ελλήνων πολιτών κάτι για το οποίο δυστυχώς έχουμε γνώση και άποψη όλοι.
Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθει από την ΕΛ.ΑΣ».
Εφημερίδα των Συντακτών, tvxs.gr