Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη βουλή για το «επιτελικό κράτος»

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το “επιτελικό κράτος”, που εγκαθιδρύει μια πανίσχυρη διοικητική δομή γύρω από τον πρωθυπουργό – Αϊτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Εισάγει μια νέα μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Αλ. Τσίπρας: Όσα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα τα ζήλευε ο Όρμπαν ή και ο Μπολσονάρου.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/2405336426417205/

Στην Ολομέλεια συζητείται από χθες, Δευτέρα, το νομοσχέδιο του υπ. Επικρατείας, με το οποίο θεσπίζονται στο πρωθυπουργικό γραφείο τρεις γενικές γραμματείες, υπό τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Καθεμία γενική γραμματεία θα συντονίζει και τα υπουργεία, ανάλογα με το αντικείμενό τους. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι βασικοί άξονες των νομοσχεδίων θα παράγονται από τα υπουργεία, αλλά η κατάρτισή τους θα γίνεται κεντρικά.

Το νομοσχέδιο μάλλον κατ’ ευφημισμό αφορά το επιτελικό κράτος, αφού στην πραγματικότητα εισάγει μια νέα μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο, την “ασφυξία” των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ραγδαία αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων. Η συζήτηση συνεχίζεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναμένεται να μιλήσει στις 7 μ.μ., και την ψηψοφορία να γίνεται το βράδυ. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για συγκεκριμένα κομβικά άρθρα.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετά την ομιλία Μητσοτάκη

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι υπουργοί και ολόκληρη η πολιτική ιεραρχία εξακολουθούν να έχουν πλήρη αρμοδιότητα, αλλά δημιουργείται ένα κεντρικό σύστημα στο οποίο «με τη βοήθεια της τεχνολογίας» θα εντάσσονται οι στόχοι, οι δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα, ώστε ανά πάσα στιγμή ο πρωθυπουργός και οι καθ΄ύλην αρμόδιοι υπουργοί να μπορούν να δουν πού βρίσκεται κάθε έργο ή ύλη του υπουργείου. Ο πρωθυπουργός θα μπορεί να παρεμβαίνει συντονιστικά όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες που οδηγούν σε καθυστερήσεις.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, ακόμα, διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, καθώς και τη δυνατότητα σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά συσκευάσματά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Με παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με νομοτεχνική βελτίωση που καταθέτει απόψε, Τρίτη, στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος), ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης καταθέτει επίσης και νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία, η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή που η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες διατυπώθηκαν και σήμερα, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ειδικά για την εξαίρεση των μετακλητών από τις θέσεις των προϊσταμένων της Αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι είναι μείζον πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ιδιώτες σε αυτές τις κομβικές θέσεις. Για δε την επιτροπή επιλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να είναι τρία τα μέλη του ΑΣΕΠ και όχι δύο ώστε να έχουν την πλειοψηφία.

Ονομαστική ψηφοφορία ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ.

Το αίτημα για ονομαστική ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπου στη συνέχεια προέβη σε αναφορά των μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση, τη διαδικασία της απογραφής, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί