Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από το μεσημέρι της Δευτέρας το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ώστε να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την κωδικοποίηση, δηλαδή την επικαιροποίηση και μονιμοποίηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, το νομοσχέδιο έρχεται να καθιερώσει ένα υπουργικό συμβούλιο που θα λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες θα υλοποιεί με συνοπτικές διαδικασίες σώμα διοικητικών υπαλλήλων που θα υπάρχει σε κάθε υπουργείο. Το όλο σύστημα θα εποπτεύεται από το «νέο θεσμό» της προεδρίας της κυβέρνησης, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός και που θα αποτελείται από 7 γραμματείες με 440 θέσεις.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, «η επικινδυνότητα και η αντιλαϊκότητά του είναι δεδομένες για το λαό». Σχολιάζοντας δε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει αυτές τις αλλαγές ως «ουδέτερες» και «αταξικές», σημείωσε πως αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για να καταστούν εγχειρίδιο για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου, στη βάση των όσων έχουν νομοθετηθεί με τα τρία μνημόνια.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί μια σειρά θεσμικές αλλαγές για να οργανωθεί και να λειτουργήσει πιο επιτελικά το αστικό κράτος, με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ και διοίκησης επιχειρήσεων», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης. Όπως εξήγησε, πίσω από τα παραπλανητικά και βαρύγδουπα συνθήματα της «αποτελεσματικότητας» και της «αποκοματικοποίησης» επιδιώκεται να διαμορφωθεί μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο εχθρική απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος και παράλληλα πιο αποτελεσματική στην επιβολή της αντεργατικής πολιτικής. Δεύτερος στόχος του νομοσχεδίου είναι να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια αυτής της πολιτικής, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, την κυβερνητική εναλλαγή ή την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Τρίτος στόχος είναι να ανακτήσει η εκτελεστική εξουσία την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως το κράτος δεν είναι καθόλου «αναποτελεσματικό» όταν αντιμετωπίζει τις εργατικές κινητοποιήσεις. Πρόσθεσε πως το δίλημμα δεν είναι «αποτελεσματικό» ή «αναποτελεσματικό» κράτος, αλλά εάν το κράτος θα είναι το αστικό επιτελικό κράτος ή το εργατικό – λαϊκό κράτος που θέλει να οικοδομήσει το ΚΚΕ.
Το αστικό κράτος μπορεί να αλλάζει μορφές και να βαφτίζεται «επιτελικό», «ευέλικτο», «σύγχρονο», «έξυπνο» αλλά η ταξική του ουσία παραμένει, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ και βουλευτής του ΚΚΕ.