Η κυβέρνηση ξεκίνησε το έργο της στην Παιδεία με τη βίαιη απόσπαση της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μετακίνηση σημαντικών επιστημονικών φορέων σε άλλα υπουργεία. Ακολούθησε η σπουδή από τη νέα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ν. Κεραμέως, να προχωρήσει σε δεκάδες εξαγγελίες για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία μέχρι την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Όπως αναφέρει το κύριο άρθρο της «Αυγής», οι περισσότερες αλλαγές, ορισμένες δοκιμασμένες και από κυβερνήσεις της Ν.Δ. στο παρελθόν με γνωστά αποτελέσματα, δεν υπηρετούν τη βασική δημοκρατική αρχή της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας και των ίσων ευκαιριών για όλους. Αντίθετα, οδηγούν σε ενίσχυση της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και κυρίως στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της «κοινωνίας της γνώσης».
Την ίδια ώρα, καμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση για την τόσο αναγκαία αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την παιδεία, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα φτάσει στο μέσο όρο της ΕΕ (5%).
Στις «καλένδες» η πρόσληψη των 10.500 εκπαιδευτικών
Η κυβέρνηση την πρόσληψη των 10.500 εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, που είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τους αναγκαίους πόρους. Να σημειωθεί ότι φέτος θα απαιτηθούν 37.000 αναπληρωτές για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά των σχολείων, καθώς τη δεκαετία 2010-2019 είχαμε συνολικά 36.000 αποχωρήσεις από τη δημόσια εκπαίδευση χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις.
Δραματική μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια
Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, τα πανεπιστήμια, και όχι το υπουργείο, θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Τους εν λόγω σχεδιασμούς επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, η οποία παράλληλα ανέφερε πωςεπανέρχεται η ελάχιστη βάση του 10 για την είσοδο στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως θα δοθεί η δυνατότητα και στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες ελάχιστη βάση εισαγωγής σεαυτές.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ότι από του χρόνου ο αριθµός των εισακτέων θα µειωθεί δραµατικά, καθώς είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήµια και κυρίως τα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάθε έτος προτείνουν στο υπουργείο περιορισµένο αριθµό εισακτέων, µε την αιτιολογία ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν µεγάλο αριθµό φοιτητών. Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωνε έναν τελικό αριθμό, υψηλότερο από αυτόν που πρότειναν τα ιδρύματα.
Αντίθετα, για τους ξένους φοιτητές με δίδακτρα φαίνεται πως υπάρχει χώρος. Συγκεκριμένα, ενώ προδιαγράφεται η μείωση των εισακτέων, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως στα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορέσουν να έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές με δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστημιακά αγγλόφωνα τμήματα.
Καταργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στοχεύει, αποπροσανατολίζοντας από τα καυτά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο να πλήξει μια δημοκρατική κατάκτηση που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα παραβατικότητας, για τα οποία υφίσταται ήδη νομοθετικό πλαίσιο.
Η Νέα Δημοκρατία με την απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και χαρακτηρίζοντας τα ως κέντρα ανομίας ουσιαστικά προετοιμάζει το ιδεολογικό έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, μιλώντας Στο Κόκκινο. Τόνισε μάλιστα ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο αντιμετωπίζει τις κακουργηματικές πράξεις και με απόφαση των πρυτανικών αρχών αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα πλημμελήματα.
Ιδεοληπτικά δεξιά κυβέρνηση
Το σκληρό δεξιό κράτος αποτυπώνεται στην αντίληψη της νέας κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.
«Η μεγάλη μου αγωνία είναι το θέμα της παιδείας. Αναρωτιέμαι πραγματικά τι θα γίνει με την παιδεία όταν ακούω την κα Κεραμέως ότι τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με την αξιολόγηση που θα έχουν. Μας κατηγορούσαν για ιδεοληψία 4,5 χρόνια, δεν έχω δει πιο ιδεοληπτικά δεξιά κυβέρνηση που η ιδεοληψία αυτή να επικεντρώνεται στο άσυλο. Έχουν αναγάγει την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια σε μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και των πανεπιστημίων. Δε μίλησαν για χρηματοδότηση, για εστίες αλλά για το άσυλο» σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά». Τόνισε ακόμη ότι από το 2011 έως το 2015 που είχε καταργηθεί το άσυλο, η παραβατικότητα δεν είχε σταματήσει στα πανεπιστήμια. «Αντίθετα, όπως είχε δείξει έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονία είχε αυξηθεί. Αντί να δούμε πως αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που αφορά όλη την κοινωνία, μας λένε για κατάργηση του ασύλου όταν ήδη η αστυνομία μπαίνει αυτεπάγγελτα όταν πρόκειται για κακούργημα».
«Ξέρετε τι είναι να διακόπτεται συνέχεια η πανεπιστημιακή λειτουργία από την αστυνομία; διερωτήθηκε αναφερόμενη σε δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι με ένα απλό τηλεφώνημα θα μπορεί η αστυνομία να μπαίνει στο πανεπιστήμιο. «Θα δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις και καταλύεται το πιο σοβαρό πράγμα που από το 1859 το διεκδικεί αυτή η κοινωνία, η πανεπιστημιακή διαδικασία, το άσυλο των επιστημών να είναι απαραβίαστο. Είναι από τα πράγματα που συμπυκνώνουν το τι σημαίνει σκληρό δεξιό κράτος. Το σκληρό πρόσωπο της δεξιάς φοβάται τους νέους, φοβάται τη νεολαία» κατάληξε.