Παρούσα η Μάγδα Φύσσα
Στην – κατάμεστη σήμερα – δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 και ολοκληρώθηκε 4 ώρες μετά η απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργου Πατέλη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρούσα η Μάγδα Φύσσα και 12 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία, καθώς και πλήθος κόσμου. Ο Γ. Πατέλης αρνήθηκε ότι το μήνυμα «όλοι στην τοπική. Τώρα» που έστειλε το βράδυ της δολοφονίας αφορούσε κινητοποίηση του τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον αντιφασίστα μουσικό. Εφτασε να ζητήσει συγνώμη από τον Γ. Λαγό επειδή χρησιμοποιούσε «χωρίς να τον ρωτήσει» το όνομά του στα μηνύματα που έστελνε σε άλλους χρυσαυγίτες. Συνεχείς παρεμβάσεις της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, ιδίως κατά τη φάση των ερωτήσεων από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της δολοφονίας ο Γ. Πατέλης ειδοποιήθηκε από τον συγκατηγορούμενό του Ι. Καζαντζόγλου για την παρουσία του Παύλου Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια Κοράλλι, και έστειλε το μήνυμα «Όλοι τώρα τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς, τώρα» με το οποίο ενεργοποιήθηκε το τάγμα της τοπικής Νίκαιας και έφτασε συντεταγμένα με μηχανές και αυτοκίνητα στο Κερατσίνι.
Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη 18/7, στο Εφετείο, θα απολογηθεί ο δολοφόνος του Π. Φυσσα, Γ. Ρουπακιάς.
– Φραστικό επεισόδιο εκτός δικαστηρίου μετά την απολογία Πατέλη – Απολογείται αύριο ο Γιώργος Ρουπακιάς – Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ της οικογένειας και φίλων του Παύλου Φύσσα και κατηγορουμένων και συνηγόρων τους, λίγα μέτρα από την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας.
Την απολογία Πατέλη κάλυψε και σήμερα το @GoldenDawnWatch:
Ο Πατέλης ξεκίνησε την απολογία του απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου για το ιστορικό της ένταξής του στη Χρυσή Αυγή. Ανέφερε ότι δούλεψε ως «ασφάλεια» στα κεντρικά γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης για 8 μήνες το 2013. Για την ένταξή του ανέφερε ότι πήγε στην εκδήλωση για τα Ίμια το 2011 και «γοητεύτηκε», ανέφερε τα ονόματα εκείνων με τους οποίους συμμετείχε, καθώς και ότι τον έστειλαν στην τοπική του Πειραιά, όπου συναντήθηκε με κάποιον Πορίχη, που του πρότεινε να ανοίξει τοπική στη Νίκαια, στην οποία και ανέλαβε επικεφαλής (σ.σ.: σημαντικά γρήγορη η «ανέλιξή» του….).
Ζήτησε συγνώμη από τον Λαγό!
Ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια έφτασε να ζητήσει… συγνώμη από τον Γ. Λαγό επειδή χρησιμοποιούσε το όνομά του σε μηνύματα που έστελνε στους άλλους χρυσαυγίτες, λέγοντας ότι το έκανε χωρίς την άδεια του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή πλέον, γιατί έτσι κατάφερνε να έχει περισσότερη συμμετοχή στις «δράσεις» της Χρ. Αυγής. Για το επίμαχο μήνυμα το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα αρνήθηκε ότι αφορούσε το περιστατικό στο «Κοράλλι», παρουσιάζοντας τη θεωρία ότι «ακόμη ψάχνουν» με τον συγκατηγορούμενό του Καζατζόγλου ποιος κινητοποίησε τους άλλους χρυσαυγίτες να πάνε στην καφετέρια και να επιτεθούν στον Π. Φύσσα!
Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να δικαιολογήσει και όλες τις φράσεις ή πράξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και δείχνουν χρήση όπλων, μιλώντας για «παιδιάστικα πράγματα». Ακόμα και τη φράση «ό,τι κινείται σφάζεται» επιχείρησε να την παρουσιάσει ως «αστείο» λέγοντας ότι αυτοί που τον ακούνε «κάνουν πλάκα», λένε «κι ό,τι κινείται βάφεται» κ.λπ.
Να σημειωθεί επίσης ότι στις ερωτήσεις της προέδρου για τον ναζιστικό χαιρετισμό αντέδρασε ο Γκαβέλας, συνήγορος υπεράσπισης, με το «επιχείρημα» ότι διώκεται για ποινικά αδικήματα ο κατηγορούμενος. Ο ίδιος δικηγόρος παρεμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της απολογίας, πιέζοντας τον κατηγορούμενο να πει διάφορες φράσεις που θεωρεί ότι λειτουργούν υπέρ του.
Το ξεκίνημα της απολογίας Πατέλη για τα γεγονότα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.:
Η απολογία διακόπηκε περί τις 12.15 και συνεχίζεται αυτή την ώρα μετά από μισάωρο διάλειμμα. Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, που σημαδεύτηκαν από τις παρεμβάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, προκαλώντας πολλές φορές την παρέμβαση της προέδρου.
Αναλυτικότερα τα σημεία της απολογίας Πατέλη:
«Δεν έδωσα εντολή να σκοτώσουν κανέναν. Είπα στον Ρουπακιά “κόψε τον λαιμό σου με αυτό που έκανες”»
«Μας πέταξαν σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση… Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Και στον ίδιο τον Ρουπακιά είπα “κόψε τον λαιμό σου με αυτό που έκανες”. Η συνείδησή μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει», ισχυρίστηκε ο Γ. Πατέλης απολογούμενος για τον επιτελικό ρόλο που του αποδίδεται στη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα αλλά και στη δράση της οργάνωσης.
Ο Γιώργος Πατέλης ισχυρίζεται ακόμα, όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του που έχουν προηγηθεί, ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων τη νύχτα της δολοφονία του Παύλου Φύσσα σχετίζεται αποκλειστικά με την επικείμενη τότε, ομιλία «του αρχηγού» στη Νίκαια και την κινητοποίηση ώστε να πετάξουν τρικάκια για να συγκεντρωθεί κόσμος. Υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν μέχρι τις 9 το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 στα γραφεία της Τοπικής και ότι πήρε τον Ρουπακιά για να πάει να πάρει τα τρικάκια από το Περιστέρι, όπου είχαν κανονίσει να τυπωθούν.
Δεν ξέρει για το Κοράλλι…
Σε ερώτηση της προέδρου πώς βρέθηκαν μέλη της Τοπικής στην καφετέρια Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιάννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του είπαν για τον Ρουπακιά». Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι «ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».
Τα «άσχετα» μηνύματα
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πατέλη: «Εδώ έχουμε δυο πράγματα: Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο Κοράλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξαν σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα… Η συνείδησή μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».
Η συνομιλία με Ρουπακιά
Κατά τον απολογούμενο, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς λέγοντας του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. «Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί… Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι “έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και αναρχικούς και ότι τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυμάτισε κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε τελικά “μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο”. Κι εκεί του είπα “έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου”», πρόσθεσε.
– Πρόεδρος: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;
– Κατηγορούμενος: Γιατί ήμουν στην Τοπική.
– Πρόεδρος: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την Τοπική;
– Κατηγορούμενος: Όχι κυρία πρόεδρε. Να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο Τμήμα.
«Γοητεύτηκε»…
Στην αρχή της απολογία του ο κατηγορούμενος είπε ότι μπήκε στην οργάνωση το 2011 έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ίμια που παρακολούθησε, η οποία «τον γοήτευσε». Σε ερώτηση της προέδρου τι ήταν το «γοητευτικό» που είδε, ο Πατέλης απάντησε: «Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν το Εθνικό Ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, το 2013 είχε ξεκινήσει πια να εργάζεται ως ασφάλεια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Εν τω μεταξύ, ο τότε υπεύθυνος της Τοπικής Πειραιά τού πρότεινε να ανοίξει γραφεία στη Νίκαια.
– Πρόεδρος: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;
– Κατηγορούμενος: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην Τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.
– Πρόεδρος: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;
– Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Όλη η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.
Για το Πέραμα και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς
Σε ερωτήσεις της έδρας για τη Ζώνη του Περάματος, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν είχε σχέσεις με την περιοχή και πως είχε πάει σε ομιλία των βουλευτών Λαγού και Παναγιώταρου για να ενισχύσει την παρουσία του κόσμου της οργάνωσης.
Για τη φωτογραφία μελών της Τοπικής να χαιρετούν ναζιστικά με την σημαία των SS σε κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα, ο Γιώργος Πατέλης ισχυρίστηκε: «Δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό. Αυτή τη σημαία μού την έστειλαν μέσω του Κώστα Κορκοβίλη. Τον κάλεσαν στον Περιστέρι και του έδωσαν μια σακούλα με τη σημαία να τη δώσει στον τοπικάρχη του. Είχε ένα σημείωμα η σακούλα που έλεγε “αυτοί είσαστε”. Εγώ την πήρα τη σακούλα στην κατασκήνωση… Το έκανα για να χλευάσω αυτό που έκαναν. Την ανέβασα στο Facebook τη φωτογραφία…». Συμπλήρωσε, δε, για τον χαιρετισμό τους ότι είναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξάς».
– Πρόεδρος: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν αυτόν τον χαιρετισμό;
– Κατηγορούμενος: Ο Χίτλερ αλλά δεν το έκανα για αυτόν τον λόγο.
«Ό,τι κινείται σφάζεται»
Ο Γ. Πατέλης είναι γνωστός στο πανελλήνιο για τη φράση «ό,τι κινείται σφάζεται» που εμφανίζεται να λέει μιλώντας σε ομοϊδεάτες του: