Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από τη θεομηνία στη Χαλκιδική.
Δείτε: Έξι νεκροί από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Σε έκτακτη ανάγκη η Χαλκιδική: 6 νεκροί, 108 τραυματίες- Αγνοείται 52χρονος ψαράς (φωτο)
Σορός εντοπίστηκε στις 13:35 από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,8 ναυτικά μίλια του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα δεν είναι ακόμα γνωστό αν η συγκεκριμένη σορός ανήκει στον 62χρονο αλιέα που αγνοείται από χθες το απόγευμα όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ,νωρίτερα είχε εντοπιστεί η σορός ενός άνδρα στη παραλία της Σωζόπολης. Ακόμα, η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Αίσιο τέλος για το ζευγάρι των Ρώσων που αγνοείτο
Τέλος στην αγωνία για το ζευγάρι των Ρώσων τουριστών που αγνοείτο από χθες το βράδυ από την περιοχή Παλιουρίου Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open το ζευγάρι βρίσκεται στα Μετέωρα.
Όπως διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας για την Κεντρική Μακεδονία κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης, οι Ρώσοι τουρίστες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.
Για το ζευγάρι υπήρχε έντονη ανησυχία, καθώς έφυγε από το ξενοδοχείο όπου διέμενε λίγη ώρα πριν εκδηλωθεί η φονική καταιγίδα και μέχρι πριν λίγα λεπτά δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται.
Το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο ανήλικα αγόρια- και προκάλεσε τον τραυματισμό σε δεκάδες άλλους, αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας.
Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον ‘Αγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.
Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή καταβάλλοντας προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Οι έξι νεκροί είναι στο σύνολό τους αλλοδαποί που βρίσκονταν για διακοπές στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ανδρόγυνο ηλικιωμένων από την Τσεχία που παραθέριζαν στη Σωζόπολη με τροχόσπιτο, μια πενηντατετράχρονη Ρουμάνα με τον οκτάχρονο γιο της που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης ένας τριανταεννιάχρονος από τη Ρωσία με το ηλικίας δύο ετών παιδί του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο στη Νέα Ποτίδαια.
Έρευνες για τον αγνοούμενο ψαρά στην Καλλικράτεια
Δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες του Λιμενικού για τον εξηνταδυάχρονο ψαρά, που αγνοείτο από χθες το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας.
Στο μεταξύ, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τον νομό Ημαθίας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου αναφέρθηκαν πτώσεις δένδρων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές του νομού.
Ένα άτομο σε κρίσιμη κατάσταση
Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά στο “Παπανικολάου” 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.
«Το χθεσινοβραδυνό ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983»
Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.
“Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς.
Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία …” πρόσθεσε
Ο κ Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία… Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες… Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια…”
Σε ανακοινώσεις προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στη Γενική Γραμματεία Τύπου για την αποτίμηση της κατάστασης στη Χαλκιδική.
Εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε εοδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς. Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από χθες το απόγευμα, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, συμπλήρωσε.
Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μετά τη θεομηνία στη Χαλκιδική. Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, τόνισε ο κ. Πέτσας.
Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, για να προσθέσει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.
Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών – Έκτακτη επιχορήγηση
Έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής θα δώσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ενημέρωσε ότι στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ, ενώ πρόσθεσε ότι για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων.
Πάνω από 600 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
Πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.
Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.
Στη Χαλκιδική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Σε δηλώσεις του από τα Νέα Μουδανιά, όπου είναι σε εξέλιξη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Θρηνούμε για την απώλειά του, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που συμπάσχουν, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα για να σταθούμε στο πλευρό τους».
Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως είπε, είναι να προσδιορίσει τα ακριβή επόμενα βήματα στη διαχείριση της κρίσης. «Η παρουσία των υπηρεσιών της χώρας υπήρξε πρωτοφανής, γενναία, και με αυταπάρνηση οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, 15ο άτομα και 55 οχήματα, ήταν εδώ από χθες το πρωί, όταν εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε από την ΕΜΥ αλερτ για ακραία φαινόμενα. Μαζί και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι» εξήγησε ο υπουργός.
«Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν στον βαθαμό του δυνατού, μέσα στο κακό που συνέβη, τις ζημιές» συνέχισε, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά πτώσεις δέντρων και αυτές προκάλεσαν και τους θανάτους. Πεσμένα δέντρα είναι αυτά που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, πρόσθεσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου ή αναζήτηση να τηλεφωνούν οι πολίτες στην άμεση δράση ή το 112 της πολιτικής προστασίας.
«Ζητώ από όλους που συμμετέχουν σήμερα σε αυτή τη σύσκεψη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους ώστε πολύ γρήγορα οι δρόμοι να είναι απολύτως προσβάσιμοι, ήδη η περιφέρεια και η Πυροσβεστική εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καθαρίσει με εξαίρεση ένα τμήμα του κεντρικού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, όπου έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ. Αυτό προκαλεί και μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο πρώτο πόδι και σε μέρος του δεύτερου» περιέγραψε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να φτάσει στη Χαλκιδική «με δεκάδες υπαλλήλους» προκειμένου μέχρι το βράδυ, σε ό,τι τον αφορά, να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. «Παραμένει το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, την υψηλή τάση, γίνεται προσπάθεια και μέσω του υπουργείου Ενέργειας να αρθούν όλα τα εμπόδια και να επιδιορθωθεί το δίκτυο υψηλής τάσης» συνέχισε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «τεράστιο ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής, διότι φιλοξενούνται χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και υπηρεσίες εστίασης».
«Είναι ζήτημα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής» επισήμανε και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους. «Έχει ήδη αρχίσει καταγραφή και απογραφή των υποδομών και σε λίγο έρχονται συνεργεία για τις ιδιωτικές περιουσίες» κατέληξε.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη Χαλκιδική υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αποτελείται επίσης από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της περιοχής, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Απόστολος Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση
Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
“Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε :
«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».
«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών
“Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται” αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών” πρόσθεσε.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ